Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vám

Valutaváltó
=
2001. évi XCIII. törvény
a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról  


Az Európai Unión kívül élő magánszemélyektől érkező, 45 eurót meghaladó értékű küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője. (MTI)   
(logsped)
2012.09.05.
2011 január 1-jétől létrejön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) összeolvadásával. A NAV elnökét a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki határozatlan időre.   
(híradó)
2010.11.16.
Tíz százalékkal drágul 2010 január elsejétől a jövedéki adó hatálya alá eső termékek többsége.   
(PM)
2010.01.04.

Enyhülnek Horvátországban a beviteli vámszabályok
Enyhülnek Horvátországban a beviteli vámszabályok, így az európai uniós állampolgárok az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben vihetnek magukkal élelmiszert.   
(nol)
2009.05.21.

A TNT-nél a vámkezelés felgyorsul

A magyar TNT márciustól megszerezte azt a vámhatósági tanúsítványt, amelynek segítségével gyorsabb vámügyintézésre számíthatnak a vállalat ügyfelei. (logsped)   
2009.03.23.

Változó vám- és jövedéki szabályok 2009
2009. január 1-jétől változnak a vám- és jövedéki szabályok.   
(VPOP)
2008.12.31.

A Vám- és Pénzügyőrségnél szervezeti változások 2009 januártól
2009. január 1-jétől változik a Vám- és Pénzügyőrség alsó fokú szerveinek elnevezése.   
(VPOP)
2008.12.30.

Zárjegyek is igényelhetők elektronikusan júliustól
A zárjegyeket elektronikusan is lehet igényelni július 1-jétől, és a napi elszámolás is eljuttatható elektronikusan a vámhatósághoz, az erről szóló pénzügyminiszteri rendeletet alapján.   
(logsped)
2008.06.30.

Módosult a zárjegyről szóló rendelet
A zárjegyek felhasználásáról naponta kell jelentést küldeni a vámhatóság részére, egyúttal a felére csökken a csomagolás közbeni rongálódás miatt elszámolható zárjegyek aránya.   
(logsped)
2008.05.15.

Új vámkódex az Unióban
Az európai uniós tagországok kormányait képviselő tanács után kedden az Európai Parlament is jóváhagyta az EU korszerűsített vámkódexét.  
(Gazdasági Rádió)
2008.02.20

Bankkártyával fizethetjük mostantól a vámot Ferihegyen
A Ferihegyi repülőtér utasforgalmat ellenőrző vámhivatalában mostantól bankkártyával is kifizethető a vám.  
(stop)
2007.11.16.

július 1-jén bevezetik az elektronikus kiviteli vámeljárást
A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást  
(VG)
2007.06.27.

Júliustól bevezetik az elektronikus vámkezelést
A vám- és pénzügyőrség március 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárás első, kísérleti fázisát.

Nagy János országos vámparancsnok szerint ez jelentősen gyorsítja az áru mozgását, és növeli a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképességét. A legnagyobb 50 ügyfél számára tartott tájékoztatón a vámparancsnok elmondta azt is, hogy a tesztidőszak kiértékelése után, júliustól valamennyi magyar vámhivatalban bevezetik az elektronikus vámkezelést. (Magyar Rádió)
2007. 02. 28.

Elektronikus Vám-ügyintézés az interneten
2005. november 1-jén hatályba lépett, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerint lehetőség nyílt a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe tartozó egyes közigazgatási hatósági ügyeinek elektronikus ügyintézésre. Az on-line vámszolgáltatásnak ma már egyre nagyobb a jeletősége.  
(PC)
2006. 08. 07.

Változások a vámeljárásban szeptembertől
A vám- és pénzügyőrség közleménye szerint az egyes pénzügyi törvények módosítása megváltoztatta az általános forgalmi adóról (áfa), illetve a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló rendelkezéseket. Az új nemzeti szabályozással lehetőség nyílik a vámkezelés időtartamának lerövidítésére.  
(origo)
2006. 08. 07.

Szállítmányozási és Vám Szeminárium
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a kamara Euro Info Központja, valamint romániai, partnere, a Temesvári Kereskedelmi, Ipari és Agrárkamara szemináriumot szervez, melynek témája: Szállítmányozás és Vám.
Időpont: 2006. március 29. 10 óra
Helyszín: CSMKIK Székháza (Szeged, Párizsi krt. 8-12.)
2006.03 29.

Vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabályi változások 2006. január 1-től
A Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatatása szerint 2006. január 1-től a vámeljárásokhoz kapcsolódó jogszabályokban az alábbi fontosabb változások történtek.
A környezetvédelmi termékdíj Vám- és Pénzügyőrség általi beszedése:
A környezetvédelmi termékdíjat 2006. január 1-jétől termékimport esetén ismét a vámhatóság veti ki a vámeljárás során. Kivétel ez alól az a gazdálkodó (kötelezett), amely az importot terhelő általános forgalmi adófizetési kötelezettségét a vámhatóság által kiadott engedély alapján önadózással teljesíti.
A termékdíj köteles termékek körébe az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a hűtőberendezés, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, az információhordozó papírok közül a reklámhordozó papír, továbbá az elektromos és elektronikai berendezés tartozik.
A regisztrációs adóról szóló törvény változásairól:
A regisztrációs adóról szóló törvényben foglalt előírások 2006. január 1-jétől ismételten jelentősen változtak. Ennek keretében módosult az elsődlegesen adófizetésre kötelezettek köre, és ami nagyon lényeges: az adó mértéke. Az új szabályozás szerint a gépjármű hengerűrtartalma és környezetvédelmi osztályba sorolása alapján 235.000-6.050.000,-Ft közötti összeget kell regisztrációs adóként fizetni. A használt gépjárművekre (regisztrációs adóköteles személygépkocsi, motorkerékpár) vonatkozó kedvezmény, hogy lehetővé vált az avulás figyelembe vétele a regisztrációs adó összegének megállapításakor. Az összes fizetési kötelezettséget érintő lényeges változás, hogy 2006. január 1-től a regisztrációs adó nem része az ÁFA alapjának.
Románia csatlakozása a Tranzitegyezményhez
Az egységes árutovábbítási rendszer Romániára történő kiterjesztése várhatóan jelentősen könnyíti és gyorsítja a Magyarország és Románia közötti, valamint a román tengeri kikötőkből az Európai Unió kikötőibe irányuló áruforgalmat, egyszerűsíti a határátlépés alakiságait, így várhatóan előnyöket hordoz a hazai gazdálkodók számára is. (VPOP)
2006. 01. 06.

Az OTP bővíti vámpénztári szolgáltatásait
Az OTP Bank szeretné bővíteni a vámigazgatási és közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó szolgáltatásait - mondta Wolf László vezérigazgató-helyettes. A bank szeretné a befizetések fogadását és azok államháztartási számlákra történő napi elosztását kiterjeszteni újabb, személyes megjelenéshez kötött igazgatási ügytípusokra is, például a gépjármű-igazgatás, a céginformációk, a cégbírósági ügyek és az illetékek körében.
Az OTP Bank 1998-ban vezette be a vámpénztári szolgáltatást, amelynek lényege, hogy az ügyfelek készpénzben, folyószámla terhére történő vagy bankkártyával, vámkártyával való befizetéseiről azonnal igazolást kapnak, amelynek adattartalmát a vámhivatal munkatársai azonnal lekérdezhetik a részükre kizárólag e célból biztosított internetes felületen. A vámpénztári szolgáltatás 15 mini fiókban, 85 vállalkozói fiókban és 28 automata vámpénztári rendszert működtető vámügyi képviselőnél vehető igénybe. (PB)
2005. 11. 24.

Jön az elektronikus vámügyintézés
Folyamatban van a Vám- és Pénzügyőrségnél (VPOP) az elektronikus beadványfogadás bevezetése, amely várhatóan november 15-én indul.
Az elektronikus úton érkező beadványok internetes felületének kialakítását az a november 1-jén hatályba lépett módosított törvény írja elő, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól. (MF)
2005. 11. 07.

Vámügyintézés villámgyorsan
A TIR-egyezmény szerinti árutovábbítások nyilvántartására - kísérleti jelleggel - az Európai Unió vállalkozó szellemű vámigazgatásai ez év júliusától az új számítógépesített árutovábbítási rendszert (közismert nevén NCTS) használják. A projekt eddigi sikere alapján jövő év januárjától az Európai Bizottság valamennyi tagállamban bevezetné ezt a korszerű nyilvántartási rendszert.
Az Európai Unió területén - néhány kivételtől eltekintve - a közösségi árutovábbítási eljárás 2005. július elsejétől teljesen elektronikusan működik. Az e-vám szolgáltatás nagyszerű európai szintű példája ez, hiszen papír nélkül, elektronikusan lehet intézni az NCTS keretében. Mivel a vámhatóságok nyilvántartási rendszerének korszerűsítése számos előnyt jelent a gazdaságnak, az Európai Bizottság elhatározta, hogy az NCTS-t a közösségen belüli TIR-eljárásokra is kiterjeszti.
A rendszer teljes bevezetése előtt - ez 2006. január 1-jétől várható - tíz ország részvételével kísérleti projektet hoztak létre. Ennek a munkájában Magyarország az első pillanattól részt vesz, hiszen a közösségbe irányuló TIR-eljárások jelentős része az unió magyarországi külső határszakaszáról indul. (VG)
2005. 10. 24.

A HVB BANK ÚJ ONLINE RENDSZERE MEGKÖNNYÍTI A VÁM-ÜGYINTÉZÉST
A HVB Bank olyan új szolgáltatást vezetett be, amely jelentősen megkönnyíti a külkereskedelmet folytató cégek adminisztrációs terheit. A HVB Bank olyan számítógépes hálózatot hozott létre, amelyen keresztül a Vám- és Pénzügyőrség közvetlenül tájékozódhat az ügyfél vám-befizetéseiről. Nincs szükség a korábbi igazolások beszerzésére, a rendszer tehát felgyorsítja az áru kiadását és tovább felesleges, időigényes ügyintézéstől kíméli meg a HVB Bank ügyfeleit.(HVB)
2005. 10. 18.

Újabb uniós vámterhet vetettek ki kínai textilárukra
Dömpingellenes vámot vetett ki az unió a poliészter-szállal készült különböző kínai késztermékekre, a vám elérheti az 56,2 százalékot is.
A vámterhet Kínában jelentették be, megjegyezve, hogy már a múlt hét szombatja óta érvényben van.
A jelentés nem szól arról, milyen forgalmi értéket érint az uniós korlátozás, amelyet a pekingi jelentés szerint nem sokkal azután foganatosított Brüsszel, hogy hosszú ideig importstopot rendelt el számos más kínai textilféleségre.
Az uniós-kínai külkereskedelmi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 137,9 milliárd dollár volt, 23,5 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában. (MH)
2005. 09. 21.

Új vámkedvezmény-rendelet
A vámkedvezmények jövőbeni igénybe vétele a piaci részesedéshez fog kötődni: adott fejlődő országnak addig jár, ameddig az onnan származó behozatal a vonatkozó áruosztályban nem haladja meg a teljes kedvezményes import 15%-át.
Az Európai Tanács 2005. június 27-i ülésén elfogadta a fejlődő országok számára vámkedvezményt biztosító új uniós GSP (Általános Preferencia Elve) -rendeletet, amely 2006. január 1-je és 2008. december 31-e közötti időszakban lesz hatályos.
Az új szabályozással az uniós GSP-mechanizmus jelentősen egyszerűsödik és bővülnek a kedvezmények. A vámkedvezmények jövőbeni igénybe vétele a piaci részesedéshez fog kötődni: adott fejlődő országnak addig jár, ameddig az onnan származó behozatal a vonatkozó áruosztályban nem haladja meg a teljes kedvezményes import 15%-át. A textiltermékek esetében ez a küszöb 12,5%, aminek hatására India csak a ruházat esetében részesül kedvezményben, Kína viszont az ide tartozó termékek egyikében sem.
Az új rendelet révén mintegy 300, főként mezőgazdasági és halászati termékkel bővül a kedvezményezett termékkör, ami így 7200 termékre terjed majd ki. Határozott magyar fellépéssel sikerült elérni, hogy - ellentétben az eredeti szándékokkal - a hazai termelők számára érzékeny méz és csemegekukorica konzerv kikerült az általános kedvezményezetti körből. A fenti változásokkal párhuzamosan megerősödtek az uniós gazdálkodókat veszélyeztető kedvezményes import elleni védekezést szolgáló eszközök.
A sérülékenynek minősülő fejlődő országok számára a fentieken túli többletkedvezményeket biztosító eddig elkülönült szabályok egységesülnek és már 2005. július 1-én életbe lépnek.
Magyarország a cukorimport ellen
Az új rendelet elfogadásakor Magyarország kilenc másik tagországgal közösen nyilatkozatot tett, amelyben sürgeti a Bizottságot, hogy készüljön fel annak megakadályozására, hogy a kedvezményes cukorimport megzavarhassa az uniós belső piacot. (PP)
2005. 07. 01.

Változó áfa-szabályok júliustól
Július 1-jétől - ismét - a vámhatóság állapítja meg és szedi be a harmadik országból, azaz az Európai Unión kívülről érkező import után jogos általános forgalmi adót (a vám mellett) a határon az akadálymentesítési csomag keretében életbe lépett törvénymódosítás nyomán - mondta a szerdai tájékoztatón Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
"A harmadik országból importálók eddig versenyelőnyt élveztek a belföldi beszerzőkkel szemben, arról nem is szólva, hogy az importból érkező áruknál olykor-olykor elfolyt az áfa" - magyarázta a régió-új szabályozás hátterét Katona Tamás. Az államtitkár hozzátette: meghatározott körben továbbra is érvényes marad az önadózás.
Az önadózás feltétele, hogy a közösségen belülre történő értékesítés összesített adóalapja érje el a tárgyévet megelőző évi, összes értékesítés adóalapjának 67 százalékát, de legalább 10 milliárd forintot, vagy a tárgyévet megelőző évi exportnak és az EU-n belülre történő értékesítés összesített adóalapjánál el kell érnie a 20 milliárd forintot.
Az önadózással kapcsolatos engedélyeket a kérelmezőknek június 15-ig kell beadni a VPOP-hez, s a részletes szabályozást a kedden megjelent 61-es Magyar Közlöny tartalmazza - rögzítette Szendi Antal, a VPOP vámigazgatója.
A most bejelentett szabályozástól a költségvetés - pénzforgalmi szemléletben számítva - 8-10 milliárd forintos többletbevételre tehet szert, de ez csak átmeneti likviditási többletet jelent, hiszen a jogos áfa-visszaigénylők természetesen az APEH-től visszakapják az áfát - tette hozzá Csobánczy Péter, a PM főcsoportfőnöke. (HR)
2005. 05. 13.

Feljelentette az ÁSZ a vámosokat
Az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentésében több pontban is elmarasztalta a vám-és pénzügyőrséget (VP). Többek között bírálta a szervezetet azért, mert a létszámleépítésnél a tapasztaltakat küldték el, illetve számos kifogást fogalmaztak meg az ellenőrök a VP ingatlangazdálkodásával kapcsolatban. Egy győri épület megvásárlása kapcsán az ÁSZ feljelentést is tett, mert a szervezet a közbeszerzési eljárást megkerülve újíttatta fel az ingatlant. A szervezet szóvivője közölte: a jelentés közzététele után belső vizsgálatot rendeltek el és intézkedési terv készül a hibák kiküszöbölésére. (OG)
2005. 04. 18.

Egy év múlva lép életbe az új uniós vámkódex
Az Európai Unió versenyképessége jelentős mértékben függ attól, hogy sikerül-e hatékonyabbá tenni, modernizálni az EU vámkódexét - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, az EU vámkódex modernizációjáról szóló nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.
Az új Közösségi Vámkódex fő célkitűzése, hogy egyszerűsítse és modernizálja a jelenlegi szabályozást, könnyítse a 25 tagállam számára a közös egységes alkalmazást, illetve vezesse be és helyezze szilárd jogi alapokra a közösségi kockázatkezelést.
Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa már 2006-ban hatályba kívánja léptetni kívánt új Vámkódexet, ami az 1992-ben elfogadott jelenlegit váltaná fel. Az EU Adózás és Vámunió Főigazgatósága (TAXUD) május végén készít el egy vámkódex változatot, amely az ő jóváhagyása után június végén, július elején kerülhet az EU Tanácsa és az Európa Parlamentje elé. (NO)
2005. 03. 16.

Behálózták a vámosokat
Nagysebességű hálózatot épített ki a Vám- és Pénzügyőrség, amellyel a vámosok az Egységes Kormányzati Gerinchálózathoz kapcsolódnak.
A 162 millió forintos beruházás némi versenyelőnyhöz juttatja a magyar vámosokat az EU vámbevételeiért folytatott harcban. Az új hálózatban a vámosok sokkal gyorsabban dolgozhatnak, és ügyfeleiknek lehetőséget adhatnak az internetes ügyintézésre is. Mivel az EU-ba behozott árukat az importőrök bármelyik tagországban elvámoltathatják, így a magyar vámosok versenyhelyzetbe kerültek. A vámbevételek a tagországoknál maradnak, így a vámszervek szinte piaci körülmények között versengenek egymással a bevételekért. A hálózati beruházás évente 200 millió forint megtakarítást is hoz a magyar vámosoknak. A fejlesztés a Kopint-Datorg Rt. közreműködésével valósult meg.
Az új kommunikációs hálózat képes az Európai Uniós csatlakozással bevezetett új informatikai alkalmazások jelentős mértékben megnőtt adatforgalmának továbbítására, biztosítja a vámszervek nagysebességű internet-elérését, és kiszolgálja az elektronikus levelezés igényét is. A külső szervezetekkel történő együttműködéshez (BM, APEH) a privát elektronikus kapcsolatokat rövid idő alatt, kis költséggel sikerült kiépíteni az EKG csatlakozásokon keresztül, a biztonságos összeköttetést nyújtó VPN technológiának köszönhetően. (FN)
2005. 03. 16.

Önálló marad a VPOP
Nincs napirenden az adóhatóság és a vámszervezet összevonása - ezt a miniszterelnök jelentette ki a nemzetközi vámnap alkalmából tartott ünnepségen, eloszlatva az ezzel kapcsolatos találgatásokat. Semmilyen szakmai szükség nem diktálna ilyen lépést.
Az idei feladatok között viszont, arra hívta fel a figyelmet, hogy jobban kell koncentrálniuk a szolgáltatás-központú ügyfélkiszolgálásra és az uniós feladatok ellátására.
2005. 01. 27.

Megkezdhetik működésüket az áfa-raktárak
Jövő hónaptól lehetőség van Magyarországon is áfa-raktárak létesítésére a napokban módosított általános forgalmi adóról szóló törvény alapján.  
2004. 06. 23.

Vámügynökségek levele a Pénzügyminisztériumhoz
Javaslat a magyar exportot akadályozó
vámintézkedések módosítására

"Az export termékek vámkezelését korlátozó, módosított vám jogszabályok alkalmazásának beszüntetését és a határokon alkalmazott irreálisan magas bérleti díjak mérséklését kezdeményezi nyolc, a magyar államhatáron jogosultsággal rendelkező vámspediciós vállalat a VPOP Regionális Parancsnokságá-nál" - jelentette be Juhász Veronika, a Waberer's Csoporthoz tartozó Hungarocamion Rt. vámigazgatója, a Vámügynök Szövetség elnökségi tagja. Mint mondotta, a speditőrök levelet intéztek a Pénzügyminisztériumhoz is, amelyben a kormányzat beavatkozását kérték ahhoz, hogy a magyar termékek és különösen az őszi termények kiszállítása lehetővé váljon a külső határon történő kiviteli vámkezeléssel, ha vámügynök kezdeményezi azt.
Az európai uniós csatlakozás a vámkezelési gyakorlatban jelentős változásokat hozott, amelyek bizonyos esetekben kedvezőtlenül hatnak a magyar export vámkezelésére. Jelenleg nyolc spedíció (a Hungarocamion Rt., Hídfő Kft., az M7 Kft., a MIRAMARE Kft., a Murasped Kft., az IBUSZ Utazási irodák Kft., a Royal Sped Rt., és a Pannonsped Kft.) bérel irodát Letenye közúti határ ki- és belépő oldalán, feladat hiányában azonban, úgy tűnik, a jelenlétüket többen feladni kényszerülnek. A vámkezelés volumene ugyanis a csatlakozás óta eltelt három hétben lényegesen csökkent.
Ennek oka, hogy a külső határon exportban vámkezelhető termékek egyik napról a másikra megszűntek vámkezelhetők lenni. Az európai uniós joggyakorlat ajánlása szerint ilyen vámeljárás már csak 3000 euró értékhatárig végezhető a közúti határokon. A magyar törvényalkotás ezt az uniós előírást fontosnak tartotta betartani, és a határon május elseje után próbálkozó vámkezelést kérőt visszaküldik a belterületre.
2004. 05. 26.

Szellemi tulajdonjog védelméhez kapcsolódó vámhatósági feladatokat
NA Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Parancsnokságán Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztály néven új egységet állított fel, amely a szellemi tulajdonjog védelméhez kapcsolódó vámhatósági feladatokat lát el - közölte Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.
A VPOP hétfőn állította fel az új egységét. Feladata, hogy a közösségek valamennyi tagországára vonatkozóan kötelező érvényű intézkedéseket hozzon a védjegyjogosultak kérelme alapján. A szóvivő elmondta: a testület főként koordináló feladatot lát el a vámhivatalok felé. (NOL)
2004. 05. 21.

Záhony kaphat kikötői jogosítványt
Nem lesz sem régi, sem új vámszabad-területi státuszú vállalat, illetve terület május 1-én Magyarországon. Azok a cégek, amelyek ilye jogosítványokkal tevékenykedtek, felkészülhettek arra, hogy átalakuljanak belföldi cégekké. Az EU szabályok szerint területi jelleggel lehet létre hozni ilyen jogi státuszú vállalkozásokat, hazánkban időnek utána Záhonyt jelenti majd be a kormányzat Brüsszelben.
Szóba jöhet talán a dunai szabadkikötő, esetleg Ferihegy. Az bizonyos, hogy a leendő vámszabad-területek nem termelő szerepet, hanem logisztikait látnak majd el.
Minden jel szerint május 1-én tehát nem lesz egyetlen ilyen jogi, adójogi státuszú vállalata, illetve területe sem az országnak. (P&P)
2004. 04. 17.

Mi lesz a vámszervek dolga, ha megszűnik a határ?
Az unió bővítése nyomán megszűnnek a vámhatárok a tagországok között, de Magyarország sajátos helyzetbe kerül: az egész közösség határa lesz a nem csatlakozókkal közös határ. A vámosok feladatai változnak, de nem mondható, hogy kevesebb dolguk lesz. 
2004. 04. 16.

Megnyílt a közös APEH-VPOP iroda
Az APEH és a VPOP átadta a közös egyablakos ügyintézési irodáját, ahol a vámeljárás és a jövedéki törvénynek megfelelő igazolások kiadása történik; a közbeszerzési pályázatokon való részvételhez szükséges "nullás" igazolások például helyben mindkét féltől beszerezhetőek. Az iroda Budapesten, a VI. kerületben, a Munkácsy Mihály utca 19. szám alatt található. (Napi Online)
2004. 03. 30.

Nyomozásai sikerét félti a VPOP
Az országos vámparancsnok szerint megbénulhat a vám- és pénzügyőrség nyomozati tevékenysége május 1-je után, mivel az Országgyűlés kedden nem szavazta meg a VPOP-ról szóló törvény kényszerintézkedésekre, fegyverhasználatra és titkos információszerzésre vonatkozó paragrafusait.
Nagy János országos vámparancsnok csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt évek sikeres kábítószer-, olajszőkítési és dohányfelderítései mind titkosszolgálati eszközökkel való információszerzésen alapultak. Nagy János közölte: reméli, hogy a politikusok belátják, milyen kárt okozhatnak döntésükkel a nemzetgazdaságnak, és még május 1-jéig elfogadják a kedden leszavazott 26 paragrafust. Nagy János kifejtette: május 1-je után átalakul a vámhatóság szervezeti felépítése, így például a jelenlegi 290 vámkezelési hely 53-ra csökken, és a megyeszékhelyeken működő vámnyomozó hivatalok a regionális központokba kerülnek. A Pénzügyminisztérium az idén 1.400 milliárd forint bevételt vár a VPOP-tól, illetve a kormány takarékossági intézkedései egymilliárd forinttal csökkentették a vámhatóság idei működési kiadásait (Napi Online)
2004. 03. 18.

A Parlament elfogadta a vámtörvényt
Nem nő a Pénzügyminisztérium befolyása az Országos Vám- és Pénzügyőrség felett - derült ki a pénzügyőrségről szóló törvény kapcsán benyújtott módosító indítványokhoz kapcsolódó szavazások nyomán. A képviselők a kétharmados döntést igénylő részeket egyhangúlag fogadták el. Az új szabályozás szerint a VPOP által kezelt adatokhoz a pénzügyminiszter közvetlenül nem, mindössze egy általa kinevezett köztisztviselő útján tekinthet bele. (Napi Online)
2004. 03. 11.

Távol-keleti" vámhivatal Budapesten?
A vámőrség támogatná, hogy az AsiaCenter és a China Mart bázisán állítsák fel a kizárólag távol-keleti áruk vámkezelésére specializálódott logisztikai központot.
Czikora András dandártábornok, a régió vámparancsnoka szerint Budapesten van olyan vámhivatal, amelynek több a bevétele, mint másutt egy országrésznyi regionális parancsnokságnak.
A tábornok prognózisa szerint vámszempontból Magyarország május elsejei uniós csatlakozása után sem változik meg a központi régió jelentősége, még ha az itt képződő költségvetési bevételek (csak úgy, mint a vámőrség egészéé) csökkenek is majd.
2004. 03. 05.

Magyar-szlovák vámmegállapodás
A magyar és a szlovák vámigazgatás vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a május elseje utáni közös határátkelőhelyeken a vámellenőrzés megszüntetésével kapcsolatos intézkedések összehangolásáról szerdán, Budapesten. Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka sajtótájékoztatón elmondta: a 680 kilométer hosszú határszakaszon működő 18 közúti és 5 vasúti határállomáson mindkét vámszerv még május 7-ig biztosítja a folyamatos szolgálatot, hogy a még úton lévő szállítmányokat vámkezelhessék. Megerősítette, hogy az európai uniós csatlakozást követően a két vámhatóság a közös határátkelőhelyeken vámvizsgálatot nem kezdeményez, ellenőrzési céllal nem lép fel. Utalt arra, hogy mindkét vámszerv a saját államának területén lévő határátkelőhelyeken kialakított vámügynökségi állat- és növény-egészségügyi, valamint a mérlegállomások felszámolása vagy fenntartása ügyében külön-külön intézkedik. Május végéig azonban leszerelnek minden vámellenőrzésre utaló eszközt, felszerelést, tájékoztató és közlekedési táblát.
2004. 02. 19.

Regionális Vámközpont lesz Kecskemét
Kecskeméten két I. típusú vámszolgálati hely működhet továbbra is - a Vám -és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján. Ezzel a város regionális vámközponttá válhat és bekapcsolódhat az országos logisztikai hálózatba - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Szécsi Gábor polgármester. 
2004. 02. 16.

Elkészült a regisztrációs adóról szóló VPOP-utasítás
Elkészült, és a vámhatóság internetes honlapján is érhető a regisztrációs adóról szóló 2003. évi törvény végrehajtásáról szóló VPOP-utasítás csütörtökön. Az utasítás tartalmazza a fogyasztási adót felváltó regisztrációs adó részletes eljárási szabályait a gépjárművek forgalomba hozatalánál.
Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-nek elmondta: az utasítás szerint részben megoldódik a gépjárműimportőrök problémája a múlt év végén behozott gépjárművek esetén. Az utasításban leírt eljárás ugyanis lehetővé teszi, hogy a regisztrációs adó megfizetését követő áfa-bevallásukban a cégek levonhassák a korábban megfizetett fogyasztási adót.
Az utasítás eligazítást ad a magánszemélyeknek is az eljárási rendről és pontosítja a cégek számára is, hogy milyen módszereket kell követniük. A nagyobb gépjárműimportőr cégeknek lehetőségük lesz arra, hogy a regisztrációs adóelőleg elszámolásánál számítógépes nyilvántartást vegyenek igénybe, ami jelentősen gyorsíthatja az elszámolásokat.
2004. 01. 30.

A BILK Kombiterminál Rt. - tulajdonába került a Vámkapu Rt.

Ötven százalékos tulajdonrészt szerzett a MÁV többségi tulajdonában álló társaság, a BILK Kombiterminál Rt. a komplex vámszolgáltatásokat nyújtó Vámkapu Rt-ben. Az 1996-ban alapított Vámkapu Rt. jegyzett tőkéje 61, saját tőkéje százmillió forint. A cég 2002-ben 399 millió, 2003-ban 410 millió forint forgalmat bonyolított le, mérleg szerinti eredménye a 2003-as előzetes adatok szerint meghaladja a 120 millió forintot.
A BILK Kombiterminál Közép-Kelet-Európa legnagyobb kombinált fuvarozási terminálja, ahol a Vámkapu Rt. komplex vámszolgáltatást nyújt majd mind a vasúti, mind a közúti fuvarozóknak. Az EU-csatlakozással ugyan a vámtevékenység az eddigi tíz-húsz százalékára csökken, de a Vámkapu Rt. mégis forgalomnövekedéssel számol. Forgalmának nagy része ugyanis a tengerentúli szállítmányok vámügyintézésével, vámkezelésével, raktározásával stb. kapcsolatos, s jelentős forgalomnövekedésre számítanak a kelet-európai országok kereskedelmi tevékenységéből.
2004. 01. 27.

Új középfokú szervek a Vám-és Pénzügyőrségnél
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatja Ügyfeleit, hogy a 190/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet 1.§ (2) bekezdése értelmében 2004. január 1-jén hatósági jogkörrel rendelkező, középfokú szervként megkezdi működését a Vám- és Pénzügyőrség Jövedéki Kapcsolattartó és Kockázatelemzési Központja (VPJKKK) és a Vám- és Pénzügyőrség Nemzeti Jövedéki Központja (VPNJK). >>>
2004. 01. 18.

Májustól változnak a vámszabályok
Májustól a magyar vámhivatalok is az egységes uniós szabályokat alkalmazzák majd - jelentette ki a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője.
Sipos Jenő szerint az unió belső határain megszűnik ugyan a vámellenőrzés, de a mobil ellenőrző csoportok fognak működni a védett állatok és növények, valamint a kulturális javak védelme, és a kábítószer-forgalom felderítése, illetve megakadályozása érdekében. Az Unió területén vásárolt autók esetében nem lesz vámellenőrzés, de februártól regisztrációs adót kell majd fizetni az üzembe helyezéshez - tette hozzá a szóvivő. (Uno)
2004. 01. 03.

Kötelező vámtarifa-besorolás jövedéki termékekre
A jövedéki törvény idei módosítása alapján, az adóalanyok és vámhatóság is kezdeményezheti a jövedéki, vagy az abból előállított termék vámtarifaszámának hatósági megállapítását.
A kötelező vámtarifa-besorolásának azért van jelentősége, mert ezzel kiküszöbölhetők azok a jogi viták és perek, amelyek a külkereskedők és a vámhatóság között az elmúlt években zajlottak.
Egy eltérő vámtarifa-besoroláskor ugyanis az anyagok közötti különböző vám értékek következtében akár több száz millió forintos többletkövetelése is lehetett a vámhatóságnak az ügyféllel szemben, aki a vámokmányon egy másik vámtarifaszámot állapított meg és ezáltal esetleg alacsonyabb vámértéket vélt megfizetni.
Az új rendszerben a külkeresekedelmi ügyletet megelőzően kérheti a külkereskedő az adott áru vámtarifa-besorolását, amelynek vámhatósági megállapítása után, az hosszú időn előre kiszámíthatóan érvényes lesz.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás kiadására első fokon a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézete (VPVI) jogosult.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás csupán lehetőség arra, hogy ezzel az adóraktári engedélyt, illetve keretengedélyt kérelmező személy, az adóraktári engedéllyel, illetve keretengedéllyel rendelkező adóalany, valamint a jövedéki ügyben, illetve jövedéki adóügyben eljáró vámhatóság éljen.
Amennyiben erre sor kerül úgy a VPVI által határozatban megállapított vámtarifaszámot mind az adóalanynak, mind a vámhatóságnak kötelezően alkalmaznia kell.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolás adókötelezettséget, vagy jogkövetkezményt nem keletkeztet, ha a jövedéki termék, vagy az abból előállított termék összetételét a tevékenység folytatása során nem változtatták meg.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolásról hozott határozat ellen fellebbezésnek van helye, de ez a határozat végrehajtását nem befolyásolja, a besorolást az ellenkező hatósági döntésig alkalmazni kell.
A kötelező érvényű vámtarifa-besorolással kapcsolatos ügyekben a másodfokú feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága látja el.
2003. 12. 23.

Logisztikai parkok hálózata a csatlakozás után - A Harbor Park szerepe a változó rendszerben
A jövőre életbe lépő vámjogszabály-változások hatására a logisztikai szolgáltató piac jelentősen átalakul, ennek következtében a logisztikai bázisokra is merőben új szerep vár. Az EU-csatlakozás a hazai logisztikai ingatlan szakma számára is kivételes - igaz, kockázatoktól sem mentes - piaci lehetőséget jelent. A csatlakozás nyertesei azok a logisztikai bázisok lesznek, melyek az uniós vámrendelkezések szerint 2004 után is működtethetnek területükön vámszolgálati helyet.
2003. 10. 13.

Több száz vámost bocsátanak el
Október 15-e után elkezdődnek az átszervezések a Vám- és Pénzügyőrségnél, ez gyakorlatilag létszámleépítést jelent. A pályakezdő fiatalokat érint inkább az elbocsátás. Jelenleg 7850 fő a Vám- és Pénzügyőrség megállapított létszáma. Ehhez képest kell majd nekünk a 808 fős leépítést végrehajtani.
A próbaidős, illetve a nyugdíjasok, mint foglalkoztatottak már körülbelül 200 főt jelentenek. Vannak betöltetlen beosztások is, hiszen elrendeltem egy felvételi stopot is ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan és folyamatosan történik a testülettől a nyugállományba vonulás, illetve más egyéb okok miatt az elvándorlás. Azt gondolom, végül is a létszám, amennyivel majd számolni kell a végleges leépítésnél, valahol a 300-400 fő körül lesz - nyilatkozza a Magyar Rádiónak Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. (MF)
2003. 10. 09.

Leépítés a vámőrségnél
Több mint nyolcszáz pénzügyőrt bocsát el a vám- és pénzügyőrség Magyarország uniós csatlakozását követően - jelentette be Nagy János vezérőrnagy, a VPOP vezetője a vám-világkiállítás és -konferencia megnyitó sajtótájékoztatóján. A VPOP helyzetét nehezíti, hogy az érintettek bérköltségének fedezetét már januártól nem kapja meg a testület.
Nagy hangsúlyozta: a leépítések nem érintik a vámőrség rendészeti szakterületét. Az ország uniós csatlakozása után a vámosoknak kevesebb hagyományos feladatuk lesz, fontosabbá válik az ellenőrzés és a nyomozati munka. (NSZ)
2003. 09. 24.

Dinamikus növekedés 2003. január-július
13%-kal növekedett a Volán Tefu - Hungarocamion Csoport fő tevékenységeiből származó konszolidált értékesítési árbevétel 2003 első hét hónapjában az elmúlt év azonos időszakához képest, és meghaladta a 32,6 milliárd forintot. A csoport négy legnagyobb - fuvarozással, szállítmányozással, vámszolgáltatásokkal és logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó - vállalatának összesített üzemi eredménye 2,7 milliárd forint volt, ami kiugró mértékű, 21,2 százalékos javulást mutat a tavalyihoz képest - jelentette be szeptember 17-én a sajtótájékoztatón Huszti István vezérigazgató.
2003. 09. 19.

Vám Világkiállítás és Konferencia Budapesten
A vám és a világkereskedelem biztonsága címmel a Vámigazgatások Világszervezete (VVSZ) felkérésére a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szervezi meg szeptember 2225. között az I. Vám Világkiállítás és Konferenciát Budapesten. A rendezvény központi célja az egyes országok vámhatóságainak a nemzetközi terrorizmus által keltett világméretű veszélyhelyzet csökkentésében és távlati feladatként felszámolásában való közreműködési lehetőségeinek számbavétele. (MF)
2003. 09. 17.

Vámszolgálatihely a Székesfehérvári Logisztikai Szolgáltató Központban
A 2004. évi EU-s csatlakozásra való felkészülés érdekébe a Székesfehérvári Logisztikai Szolgáltató Központban 2003. június 10-én nyílik a vámszolgálatihely. A rendkívül dinamikusan fejlődő központ területén az ügyfelek részére teljes körű szolgáltatást biztosít: a kombiterminál, a közvámraktár és a vámszolgálati hely. A kormány hosszú távú közlekedés-logisztikai elképzeléseivel összhangban, az EU csatlakozást követően, a térségben csak a itt lesz érdek-semleges vámszolgálati hely. (Logisztár)
2003. 06. 28.

Új árutovábbítási rendszer a Vám- és Pénzügyőrségnél
A vámeljárási szabályok modernizálása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség az EU igényeknek megfelelő árutovábbítási eljárást, a nemzetközi árufuvarozást gyorsító, könnyítő eljárás bevezetésén dolgozik.
Az új rendszer lényege, hogy a rendszer teljes számítógépesítése következtében az információcsere biztonságosabbá, az adatok megbízhatóbbá válnak. Az indító vámhivatal által küldött előzetes érkezési értesítés alapján a határvámhivatal és a rendeltetési vámhivatal azonnali információval rendelkezik az érkező szállítmányról, illetve annak vámkezeléséről rögtön, elektronikus úton tud visszaértesítést küldeni az indító vámhivatalnak. Az Internet segítségével maga az ügyfél is nyomon követheti saját szállítmányának aktuális állapotát
2003. 06. 27.

Szövetség a vámügynökökért
Az uniós csatlakozásra való felkészülés érdekében konföderatív tanácsot alapított a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége a Magyar Vámügyi Szövetség és a Vámügynökségek és Vámközreműködők Magyarországi Szövetségek. A tanács létrehozásában komoly tényezőként szerepelt, hogy hazánk EU-csatlakozása miatt várhatóan jelentősen csökken a vámügynöki szolgáltatások iránti igény, s ez öt-tizezer munkahely megszűnését okozhatja (MTI)
2003. 04. 11.

A vámügynökségek jövője
Az uniós csatlakozás után a jelenleg vámügynökségként működő cégek láthatnák el a forgalmi adók kivetéséhez kapcsolódó regisztrációt - mondta Sipos László, a magyar vámügyi Szövetség (MVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a csatlakozás után az integráció tagországaiból érkező termékek belföldi termékeknek számítanak majd, s ez feleslegessé teszi a vámügynökségek nagy részének tevékenységét. (MTI)
2003. 03. 30.

Új vezetés a Hungarocamionnál
A Hungarocamion (HC) Rt. közgyűlése a társaság régi igazgatóságát visszahívta, és megalakult az új igazgatóság, Huszti István vezérigazgató és Wáberer György elnök vezetésével.
A cégcsoport 1.500 kamionnal teljes körű szolgáltatást kínál a nemzetközi fuvarozás, szállítmányozás, raktározás, belföldi áruelosztás és vámügyintézés területén. Az új vezetés a Volán Tefunál bevált módszereket adoptálja a Hungarocamionnál.
A változtatások már elkezdődtek, az üzletágak élére a korábbi Volán Tefu csoport szakemberei kerültek - hangsúlyozta Wáberer György.
2003. 02. 12.

Regisztrációs adó
Regisztrációs adó
Elektronikus vám
Elektronikus vám>>>
Szervezetek
Nemzeti Adó- és Vámhivatal >>>
Vám, Jövedéki és Agrár Szolgáltatók Szövetsége >>>
Vám
Vám >>>
Fuvarbörze, fuvar és szállítmányozás kínálat
eFuvarinfo
Fuvarbörze, fuvar és szállítmányozás kínálat
eFuvarinfo
Logisztikai Szolgáltató Központok>>>
Regisztrációs adó>>>
Váminfo>>>
TIR egyezmény>>>

Több vám link>>>
Vámügyintézés
Áti Depo>>>
Eurosped>>>
G. Transport>>>
Lagermax Spedíció>>>
Metcosped>>>
Momentán Vámügynökség>>>
Nietsch>>>
Royal Sped>>>
Tatabánya Nyugati Ipari Park - Zebra Vám és Logisztikai Kft.>>>

Több vám link
>>>
Közvámraktárak
Bi-Ka>>>
Zoll-Platz>>>

ÁFA Raktár tájékoztató>>>
Ipari Park - Zebra Vám és Logisztikai Kft.>>>

Több vám link
>>>
ÁFA Raktárak
ÁFA Raktár tájékoztató>>>
Ipari Park - Zebra Vám és Logisztikai Kft.>>>

Több vám link
>>>