Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Reklám


Internet reklám

Figyelembe kell venni, hogy az Internet egyre inkább reklámhordozóvá válik.

Az internetes reklámnak több formája alakult ki. Az egyik formája, hogy a nagy forgalmú oldalakon, szalaghirdetést, reklámcsíkot - "bannereket" - helyeznek el, melyekről klikkeléssel közvetlenűl a reklámozott oldalra juthat el az érdeklődő.
A szabványos banner mely animált gif és flash (mozgó kép) formában jelenik meg.


Banner és popup minták

Banner típusok

Hagyományos és flash banner

Szabványos méretek

- Egész: 468x60
- Fél: 234x60
- Dupla: 468x120
- Super: 728x90
- Függőleges 12ox240
- Négyszögletes 125x125
- Button

Button
Lényegében kis nagyon kis méretű bannereknek felelnek meg, amit a honlapon elhelyezkedő "kihasználatlan" helyekre rakhatunk fel (120x90 vagy 120x60 pixel méretekben).

Micro button:
88x31 pixel méretű.

roll-over banner
A kurzort a reklámcsík fölé húzva az valamilyen irányban kinyílik

Billboard banner
A lényege, hogy az oldal szöveges részében kerül elhelyezésre.
Ezen - hagyományostól eltérő - hirdetési forma előnye, hogy a felhasználókat interakcióra buzdíja, s ezt követően látványos animációval szórakoztatja az érdeklődőket, s mérete miatt rögtön a figyelem középpontjába kerül.
Olyan formát alkalmaznak, mely rövid, s a lehető legkevésbé zavarja a látogatókat, az oldal tartalmának megnézésében.
Mérete általában 330x247

Magyarországon jelenleg a banner a legtöbbet alkalmazott hirdetési forma, ez adja internetes reklámok több, mint 90%-t, az USA-ban ez már csak 45%.

popup
A weboldal megnyitásakor egy újabb, kis méretű ablakban jelenik meg a hirdetés.

Shaped Popup (formázott popup)
A formázott pop-up lényege, hogy az üzenet a hirdetés tárgyát képező termék, márka vagy logo formájára formázott ablakban jelenik meg. A formázott pop-up - amellett hogy erős márka kommunikációs képességgel bír - alapvetően átkattintásra ösztönző hirdetés, nagy figyelem felkeltő hatással rendelkezik.

Popunder
A lényege, hogy az oldal megnyitásakor a háttérben nyílik meg.

Skyscraper
Nagyméretű álló bannereket nevezik ezen a néven. Általában 160x600, vagy 120x600 pixel méretűek.

Interstatial
Ez a hirdetési eszköz azonos weboldal két oldala közé kerül beszúrásra, és általában egy teljes képernyőt elfoglaló animáció.

Rich médiás bannerek
Ezek olyan bannerek, amelyeknél a bannerbe valamilyen teszt, játék, legördülés, stb. van beépítve, hogy a fokozott interaktivitásukkal minél inkább felkeltsék a látogatók érdeklődését.

Sticky ragadós
Az oldal görgetésével a reklámcsík követi a kurzor útját

Full-page Overlay, Take-over
Ez a reklámozási forma mely a böngésző teljes felületét elfoglalja, a figyelem 100%-ka irányul a reklámozandó termékre. Gyakorlatilag egy nagyméretű Flash animáció fut le, amely lehet átlátszó vagy áttetsző is, melynek segítségével jobban bele tud olvadni a befogadó oldalba.

Floating-ad (lebegő reklám)
A lebegő reklám két részből áll: egy átlagos méretű bannerből, és egy, az aktuális oldal tetszőleges részén Flash animációból. A lebegő rész általában egy előre megtervezett útvonal megtétele után eltűnik, vagy megáll a hozzá tartozó banner fölött. Sokszor ha az animáció túlmegy bizonyos időkereten akkor a lebegő részt a felhasználó, annak eltűnését megelőzően, kikapcsolhatja.

Expanding-ad (rollover)
A rolloveres hirdetés a felhasználó kattintására vagy beépített időzítésre felnyílik: aktivizálása után felülete az eredeti banner méretének két-háromszorosára bővül, amelyen sokkal hatásosabban helyezhető el a kívánt üzenet. Amennyiben a kinyílás a felhasználó kattintásától függ, a hirdetés iránt nem érdeklődő felhasználókra sem fejt ki zavaró hatást, de így a kívánt hatékonysága is elmarad.

Pointer reklám
Az egér kurzort késleltetve követő figyelemfelkeltő mikró animáció, amelyre klikkelve a látogató átjuthat a hirdető honlapjára.

Statisztikával kapcsolatos alapfogalmak

Visit (Látogatás)
Az egy weboldalt meglátogatók száma, a kapcsolatfelvételek (rákattintások) abszolút száma az új és visszatérő látogatók egymástól való megkülönböztetése nélkül. Egy visitnek számít az az egy látogató által generált (egy IP címen megvalósult) PI sorozat, ahol két PI között nem telik el 30 perc szünet (addig nem kattint).

Session
Egy weboldalt meglátogatók száma, a kapcsolatfelvételek (rákattintások) abszolút száma az új és visszatérő látogatók egymástól való megkülönböztetésével. Egy adott látogató bejárása a webhelyen. Mindössze annyiban különbözik a visittől, hogy ha a látogató másik webhelyre megy, még ha 30 percen belül vissza is jön, az már új session-nek minősűl.

Hit
A webszerverre irányuló kapcsolatok száma. Minden felszólítás egy új adatfájl letöltésére egy hitet eredményez. Mivel minden weboldal különböző számú fájlt tartalmaz (háttérkép, képek stb.), egy oldal letöltése több hitet jelent.

AV (Ad View):
A hirdetés összes megjelenítését jelenti.

UV
Egyedi látogatók száma

CT (Click Through):
Megmutatja, hogy összesen hány alkalommal kattintottak a weboldalon megjelenő hirdetésekre.

Page Impression (PI)
Ez a szám fejezi ki, hogy hány teljes oldalt töltöttek le. PI-nek tehát csak az az oldal számít, aminek minden eleme letöltődött, függetlenül azok számától (nem elég, hogy a megfelelőszámú hitet regisztrálta a webszerver)

Cost per Thousand Impression (CPM) Rate A média tulajdonos hirdetési ára, amely az ezer megjelenésért járó hirdetési díjat tartalmazza.

Click Through Rate (CTR)
A megjelenésekhez viszonyított kattintási arányt (érdeklődést) mutatja. Azaz CT/AV értéke %-s értékben kifejezve.

PPC
PPC a Pay Per Click-nek a rövidítése, amely magyarul annyit jelent, hogy "kattintás alapú fizetés".

Ad Server
Az online hirdetéseket kezelő és mérő rendszer-program, amely segítségével az adott kampányokról mindig az aktuális látogatottsági, klikkellési adatokat kaphatunk és amely rendszer lehetőséget ad arra, hogy kiszűrjük a leghatékonyabb kreatív megvalósítású hirdetést és a legmegfelelőbb időszaki, geográfiai szegmentálást.

Egyéb reklámok

Hírlevél
Lehetőség van továbbá hírlevelekben néhány soros reklámszöveg vagy kép (box) 125x125 pixel szöveges és link (hivatkozás) elhelyezésére is.

Direkt-email reklám
Egy e-mailben eljuttatott reklámszöveg, kép.

A 2001. dec, 24-én megjelent 2001. évi CVIII. törvény (az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről)
14. §-a szerint:
... "Kizárólag az igénybevevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus úton, levelezés során reklám."


szponzorálás.
Feljövőben van a hirdetési fajták közt a szponzorálás. Ez hosszútávú együttműködést (min.2-3 év) igényel a portál üzemeltetője és a hirdető között. A hirdető részben vagy egészben fedezi a portál fenntartásának költségeit, viszonzásul a portál kialakításában tartalom és/vagy megjelenés tekintetében az üzemeltető figyelembe veszi igényeit.

A flash animációk lehetővé teszik a mozgó látványelemek alkalmazását. Ezt Rich (gazdag) médiának hívjuk. Egy kis ügyességgel úgy is elkészíthetőek ezek a reklámok, hogy ne tűnjenek hirdetéseknek.


A teljesen testre szabott reklámozási módszer terjedőben van külföldön.

Reklám és marketing eszközök alkalmazásának lehetőségei

Reklám és marketing eszközök alkalmazásának lehetőségeiAz év második felétől 7,5 százalékos lesz az adókulcs a 100 millió forint feletti reklámbevételekre. (MTI)
(logsped)
2017.05.16.
Az Európai Bizottság vizsgálatának hatására év közben módosították a reklámadó törvényt, az új szabályok 2015. Július 5-én léptek hatályba. (Adó Online)
(logsped)
2015.08.13.
A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén a kormany.hu-n közzétett módosító javaslat szerint. (MTI)
(logsped)
2015.05.06.
A kereső hirdetések: Új állásfoglalást adott ki az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT)
A kereső hirdetések kapcsán új állásfoglalást adott ki az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT).   
(médiainfo)
2009.07.15.
Az új reklámtörvényt módosították
Kivették az új reklámtörvény direkt marketing lehetőségeit rendező szabályokból a hozzájáruló nyilatkozat kötelező elemei közül a lakcímet, mely így egy jóval életszerűbb szabályozást eredményez. Egyúttal változtattak egy tilalmazott kereskedelmi gyakorlat megfogalmazásán is.   
(logsped)
2009.07.09.

Kevesebb reklámot, több PR-t hoz a válság
Kommunikációs stratégiaváltásra készülnek a pénzügyi szolgáltatók a válság hatására.  
(NO)
2009.01.15.

Mobilreklám, néhány ingyen küldhető SMS -ért
Néhány ingyen küldhető szöveges üzenet, mobiltelefonra érkező reklámokért cserébe: külföldön már régóta működik a mobilinternet-marketing, hazánkban a közelmúltban vezette be az egyik mobilszolgáltató  
(nol)
2008.08.16

Kamionokon hirdet az Electrolux
A cég a hirdetési felületekhez a Waberer's logisztikai céggel kötött együttműködésnek köszönhetően jutott hozzá.  
(mediainfo)
2008.08.08

Elkészült az új touchmedia weboldal
A hazai piacon tavaly megjelent digitális közterületi megoldást bemutató, új internetes oldalt indított a MadMedia.  
(mediainfo)
2008.02.07

Divat lett az álblogos hirdetés

A reklámszakemberek fantáziája kimeríthetetlen, és egy-egy termék eladásáért minden legális és sokszor illegális módszert latba vetnek. A legújabb ötlet, hogy egy cég blognak álcázza legújabb kínálatát. Ez ugyan kimeríti a rejtett reklám fogalmát és mint ilyen, törvénytelen, de azért egészen nagyágyúk is próbálkoznak vele.
Például a Sony Entertainment Computer amerikai leányvállalata, amely a valódi bloggerek támadásai nyomán volt kénytelen levetni álcáját. Felkerült ugyanis az internetre egy álblog, amely a "Nem kérek mást karácsonyra, csak egy Playstationt" címet viselte, gazdája pedig egy Charlie Nick-kel megjelölt amatőr rapper volt, aki lelkes, és a menő kamaszokra jellemző stílusban áradozott e népszerű játékról. Miután azonban a bloggerek lebuktatták, a Sony kénytelen volt bocsánatot kérni ravaszkodásáért és ígéretet tett, hogy a jövőben csakis "tényszerű információkat" tesz közzé a játék legújabb verziójáról. (Origo)
2006 12. 28.

A UPC telefonembere lett a nyertes

Ezúttal is telt házzal futott a Budapest Kongresszusi Központban immár hatodik alkalommal megrendezett Reklámzabálók Éjszakája.
A Kreatív Reklámversenyen minden eddiginél szorosabb verseny alakult ki az interneten is megtekinthető filmek között, amelyekre a nézők is szavazhattak - tudósított az MTI. Az első helyezett a UPC Telefonember reklámkampánya lett. (Napig.)
2006 11. 27.

Regionális tagozat alakul a reklámszövetségnél
A Magyar Reklám Szövetség Regionális Tagozata (REGGI) tréningek, workshopok, szakmai napok rendezésével vidéken igyekszik majd népszerűsíteni önmagát és a reklámtevékenységben rejlő gazdasági lehetőségeket.
A REGGI olyan MRSZ-tagokat fog össze, melyek nem budapesti székhelyűek, de rendelkeznek a szükséges szakértelemmel és szakmai referenciával ahhoz, hogy a fővárosi ügynökségek és szolgáltatók mellett megfelelő alternatívát kínáljanak a piac - különösen a vidéki piac - számára. Ebben nyolc vidéki nagyváros - Szeged, Eger, Győr, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc és Székesfehérvár - reklámszakemberei működnek közre. A REGGI Elnökségének tagjai vállalták, hogy városukban minden évben legalább két, egy szakmának szóló és egy közönségrendezvénnyel járulnak hozzá a kitűzött célok megvalósulásához - áll az MRSZ sajtóközleményében. (MF)
2006 04. 13.

Honlaplátogatók önkéntes panelje
Négy hónap alatt 18 ezer internetező lépett be az NRC Piackutató és a TNS iAudit rendszerébe. Így részletesebb statisztikákat lehet kapni a weboldalak látogatóiról.
Az iAudit e-meter szoftvert eddig több mint 18 000 internetező töltötte le és installálta számítógépére. A szolgáltatás a televíziós nézettségmérésekhez hasonlóan működik, és egy önkéntesekből toborzott reprezentatív panelre épül. A program folyamatosan naplózza, hogy a felhasználók milyen honlapokat látogatnak meg és milyen hirdetéseket láttak, így pontosabban meghatározható az egyes weboldalak látogatóinak összetétele életkor, nem, iskolai végzettség, régió, település mérete, jövedelem és foglalkozás szerint. Az összegyűjtött statisztikai adatok a portálok szerkesztői számára a tartalom összeállításában és a hirdetési felületeik értékesítésében, míg a hirdetők számára az online reklámkampányok hatékonyabb megszervezésében segítenek. (PP)
2006 01. 26.

Blog-marketing: az álruhás hirdetés
Az idén kezdték alkalmazni a szubjektív fogyasztói reakciókat is tartalmazó marketing eszközt, amellyel nemcsak üdítőitalok, de biztosítási termékek is reklámozhatók, írja a Napi Gazdaság.
A szakértők becslése szerint az idei év online reklámköltéseinek értéke 6 milliárd forint körüli. Novák Péter, a Kirowski Rt. üzletág-igazgatója szerint az összeg duplájáról beszélhetünk ha a blog-marketingre, a vírus-marketingre és a microsite-okra fordított összeget is ide soroljuk. A szakértő szerint a jövőben dinamikus fejlődés várható az egyszerű, nem mozgó és az interaktív hirdetések piacán is. Előbbit üzenetkommunikálásra, míg utóbbit a fogyasztói kapcsolatok interaktívabbá tételére használják.
Még nem tudni, mennyire nyeri el a netezők tetszését a vírus-marketing. Novák szerint az önműködő reklámeszköz nagy ígéret, de fontos, hogy ne derüljön fény a szándékos jellegre. A vírus-marketing olyan megoldás, ami a modern száj-reklám egyik szülöttje, ennek köszönheti népszerűségét Uhrin Benedek is.
A blog-marketing kevésbé ötletorientált, itt a fogyasztó állításába vetett bizalom játszik nagy szerepet. A blogot a fogyasztási cikkeket gyártó cégek mellett biztosítótársaságok, távközlési cégek is használták már. Először it-cégek alkalmazták a megoldást: úgynevezett felvezető fejlesztők vették fel a kapcsolatot partnerekkel és potenciális ügyfelekkel. Így a beszélgetés során közölt információkat szubjektív módon értelmezték az ügyfelek, nem céges reklámként.
Novák szerint a blogok új és jól használható eszközei lehetnek a hirdetőknek. A tartalomszolgáltatóknak azonban kihívást jelentenek, mivel gyakran ilyen forrásokból elégítik ki a felhasználók a napi információszükségletet is, olvasható a Napi Gazdaságban.
2005 10. 27.

Életbe lépett a Reklámetikai Kódex
Életbe lépett a magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) tavaly decemberben elfogadott etikai kódexe. A Kódex szemlélete tükrözi, hogy a MAKSZ üzletileg korrekt magatartással tartós kapcsolatokat épít a reklámozókkal, és törekszik a piaci szereplőkkel való együttműködésre. Ennek érdekében a szervezet önkorlátozó lépéseket is elfogadtatott tagjaival, a Kódex megsértőivel szemben pedig szankciókat alkalmaz. A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségébe tömörült 58 ügynökség célja, hogy megőrizze a szakma presztízsét. (MFI)
2005 04. 08.

Siker-üzletággá válhat az online piackutatás
Nemrég befejeződött a legnagyobb hazai online médiakutatás, a Visitor Media Research (VMR), amelyet az NRC Piackutató és a TNS ismétel meg minden évben. A felmérésben az NRC online panelje - a 2000-ben alapított NetPanel.hu - több mint 50 ezer tagja vett részt. A panelhez csatlakozott internetezők vállalják, hogy rendszeresen részt vesznek különféle felmérésekben. Az online panelek általában egy közösségi weboldalon keresztül működnek, ahova a tagok felhasználói név és jelszó segítségével léphetnek be. Az NRC piackutatási adatai szerint az online kérdőíveket kitöltők 58 százalékát motiválja a nyereménysorsolás, amely a kutatásokhoz minden esetben kapcsolódik. Az adatok szerint minden második válaszadót motiválja, hogy elmondhatja véleményét, a NetPanel.hu tagok egynegyede pedig azt reméli, hogy részvétele javíthat az internetes szolgáltatások minőségén. Egy ilyen létszámú panelre új piackutatási szolgáltatások sorozatát lehet felépíteni. A NetPanel.hu válaszadói közösségében kellő számban megtalálható az internet-felhasználók összes csoportja, így ez a panelnagyság lehetővé teszi az internetezőkre reprezentatív online kutatások gyors elvégzését. Az MR kutatás az internetezők média használati magatartását, reklámattitűdjét és vásárlási szokásait vizsgálja, segítve ezzel a hazai médiatervezők és hirdetők munkáját. (MF)
2005 04. 04.

Hatékonyabb a láthatatlan reklám
A marketingesek általában azon igyekeznek, hogy a lehető legtöbb felületen helyezzék el cégük vagy a hirdetni kívánt termék nevét: nem kímélik a telefon kijelzőjét, a mellékhelyiségek falát vagy a televíziós showműsorok díszleteit sem. De eljött az idő, amikor egy szórakoztató tartalomba bújtatott, szinte láthatatlan hirdetés hatékonysága felülmúlja a harsány logókampányokét.
A bújtatott hirdetések zöme speciális weboldalak formájában jelennek meg, amelyek a látogatókat humoros tartalmakkal, videókkal vagy játékokkal szórakoztatják, számol be a New York Times. A Burger King például egy Engedelmes Csirke nevű teremtménnyel promotálja csirkeszendvicseit az Egyesült Államokban. A virtuális szárnyasnak parancsokat adhatunk, amelyet az teljesít, mintha élő adásban volna, de az oldalon a Burger Kingre egy apró linken kívül semmi nem utal. (MF)
2004 12. 23.

Advertorial: cikk és reklám egyben
Olvasmányos, emlékezetes és hatékonyan hirdeti a márkát. Ezt állapította meg a reklámcikkekről egy közelmúltban készített kutatás.
A reklámcikkek a hirdetések olyan sajátos megnyilvánulásai, amelynek keretei között a marketingesek a reklámhordozó magazin stílusában fogalmazhatják meg érveiket. Az üzenet célba juttatásához így a magazin adta környezet még inkább hozzájárul, és az olvasók hozzáadott értéknek tekintik a közölt plusz információkat.
A new yorki Affinity Research nemrég közzétett adatai új megvilágításba helyezik az advertorial működését. A kutatás során a válaszadók először ugyanolyan szempontok mentén értékelték a reklámcikkeket, mint a magazinok egyéb írásait, majd az advertorial hatását összevetették a hagyományos reklámokkal is. Ilyen módon lehetőség nyílt e sajátos hirdetések reklámként és szerkesztői tartalomként történő együttes felmérésére.
Az eredmények szerint a hagyományos újságcikkekhez képest csupán 13%-kal kevesebben vannak, akik elolvassák, illetve megnézik a reklámcikkeket. Ráadásul akik nem siklanak el az advertorial felett, ugyanúgy elolvassák a hirdetésnek szánt írás több mint felét, mintha hagyományos cikk volna. A legszembetűnőbb azonban, hogy az advertorial 33%-kal több olvasót késztet cselekvésre, mint a magazinok átlagos tartalma.
A reklámcikk hirdetési értékét tekintve a kutatás megállapította, hogy annak felidézési hatása mindössze 9%-kal marad el a direkt reklámokétól. Az advertorial ugyanakkor hasonlóképpen képes a márka és az üzenet összekapcsolására, és ugyanolyan mértékben ösztönzi a fogyasztót cselekvésre, mint a reklám maga. (MI)
2004.12.01.

Karácsonyi láz a reklámpiacon
A távközlési cégek hirdetnek legtöbbet az év legnagyobb ünnepe előtt. Az élelmiszerek, szépségápolási- és háztartási cikkek televíziós reklámozása ugyanakkor jelentősen visszaesett. Az FMCG-szektorban vélhetően elfogyott az e célra elkülönített keret. Ennek oka lehet, hogy drágultak az első számú médiafelület, a televízió tarifái, de közrejátszhatott az is, hogy amíg 2003-ban még nagyon erős volt a kereslet miatt a forgalom, addig idén a reáljövedelem emelkedésének elmaradása miatt megtorpant a fogyasztás. Részletek a Világgazdaság holnap megjelenő Reklám és Média oldalán. (Vg)
2004.12.16.

Nagy érdeklődés övezte a Reklámkonferenciát
Több mint száz előadó és 440 érdeklődő vett részt a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) Egerben megrendezett Reklámkonferenciáján. A hagyományosnak tekinthető témák, mint a médiapiac, a kreatív tervezés és a közterület mellett a konferencia új témájaként az integrált kommunikáció lehetőségeit is elemezték a szakemberek. A rendezvény kísérőprogramjaként levetítették a 2003-as Cannes-i verseny legjobb és az idei Golden Drum verseny nyertes filmjeit. Az Egert bemutató óriásplakát versenyre 27 ügynökség 57 pályaművet nyújtott be. A jeligés pályaművek közül a 20 tagú zsűri és az egri polgárok a H-artdirectors alkotását találták a legjobbnak. A győztes alkotás 2005 elején országszerte 150 óriásplakát helyre kerül fel. Az MRSZ XII. Országos Reklámkonferencia teljes körű szervezését a Café Csoport végezte. (MF)
2004.11.28.