Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébJövedéki adó emelés

Kapcsolódó oldal:  2013-ban emelkedik az alkoholok, a dohánygyártmányok és a cseppfolyosított gáz LPG üzemanyag adómértéke. Törvénymódosító javaslatot nyújtott be Matolcsy György kedd délután, melyben az egészségügyet juttatná többletforrásokhoz. (MTI)   
(logsped)
2012.07.11.
Jövedéki adó emelés 2010-ben

Tíz százalékkal drágul 2010 január elsejétől a jövedéki adó hatálya alá eső termékek többsége.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a benzin esetében 10 százalékkal, a gázolajnál 8 százalékkal emelkedik a közteher mértéke.

A számítások szerint a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj pedig 9 forinttal kerül majd többe a jövő év első napjától. A cigaretta 8 százalékkal drágulhat a változások hatására, míg a szivarok esetében nem emelkedik a jövedéki adó. A módosítás nem érinti a szőlőből készült borokat sem, azonban a többi alkoholterméknél, így a sör, a pezsgő valamint a tömény szesz és a gyümölcsbor esetében 10 százalékkal emelkedik a jövedéki adó mértéke.

A tüzelési célú gázolaj 8 százalékkal drágul, a cseppfolyosított gáz (LPG) jövedéki adója ugyanakkor változatlan marad, míg a sűrített földgáz jövedéki adóterhe megszűnik.

Egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, januártól 120 forint lesz, a gázolajéban most 90,5 forint, ami 97,35 forintra nő. Az áremelkedés hatására a benzin ára történelmi csúcsra, 320 forintra emelkedhet az eddigi, 2008 júniusában mért legmagasabb, 317 forintos ár után (PM)

2001.01.04.