Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A lengyel e-booking Truck rendszer

Két lengyel határátkelőn megkezdődtek az e-Booking Truck rendszer beindítására vonatkozó munkák.

Az előkészületek október ötödikén kezdődtek hivatalosan; az így felállított rendszer lehetővé teszi a tehergépkocsik határon történő kiviteli vámkezelésére vonatkozó időpont foglalását. Fontos megjegyezni azonban, hogy az e-Booking Truck rendszer opciós jelleggel működik, így természetesen a megszokott kiviteli vámkezelési eljárások továbbra is változatlan formában működnek.

A mostani munkálatok Kukuryki - Kozłowicze (Oddział Celny w Koroszczynie) és a Grzechotki - Mamonowo (Oddział Celny w Grzechotkach) határátkelőhelyeken zajlanak. Lengyelországban ez lesz az e-Booking Truck rendszer első éles üzeme.

Az e-Booking Truck rendszer hatalmas segítséget jelenthez a fuvarozó társaságok és a sofőrök részére, hiszen a kereskedelmi határforgalom gyorsításával jelentős mértékben hozzájárul Lengyelország ki- és befelé történő közúti áruforgalmának hatékonyabbá tételéhez. A rendszer felállítása mindenképpen szükségesnek látszott, hiszen a fejlődő szállítmányozási ágazat egyre nagyobb igényekkel rendelkezik a hatékonyság növelése területén.


Kép: Kojnok Jenő


Az e-Booking Truck rendszer tervezése és kialakítása szakmai szempontok alapján történt; a Logisztikai és Raktározási Intézet felméréseket végzett annak érdekében, hogy a rendszer minél inkább megfelelhessen és alkalmazkodhasson a fuvarozó társaságok gyakorlati igényeihez. Az e-Booking Truck rendszer elsődleges feladata természetesen a határforgalom felgyorsítása, hiszen az Európai Unió keleti országaiban a határellenőrzés jelentős időveszteségeket okoz az áruszállításban. A rendszer lehetővé teszi a vámkezelés kezdetének megtervezését az adott határátkelőhelyeken.

Fontos tudni, hogy a rendszer csak regisztráció után vehető igénybe, de ez egyszerűen megtehető a az e-booking.gov.pl kormányzati honlapon. A regisztráció után megtörténhet az időpont lefoglalása az adott átkelőhelyen; tudni kell, hogy átkelési időpont legfeljebb 30 napos periódusban foglalható.

Az e-Booking Truck rendszerre hatalmas szükség volt, hiszen nagyon nagy segítséget jelent mindazoknak a fuvarozó társaságoknak, akik igénybe kívánják venni a szóban forgó két határátkelőt. A rendszernek köszönhetően a vámkezelési folyamat sokkal előreláthatóbb, ilyen módon időt takarít meg és elősegíti a rendelkezésre álló eszközök jobb kihasználhatóságát. A mostani fejlesztést üdvözlik azok a magyar fuvarozó cégek és társaságok is, amelyek igénybe veszik Lengyelország ezen átkelőit.


(logsped)

2015.11.18.