Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Elfogadta az új vámkódexet a Parlament

Megszavazta az új, uniós szabályoknak megfelelő vámkódexet az Országgyűlés, amely május elsejétől érvényes - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.

Az új szabályozás szerint a hatóság ellenőrzésének megkezdése előtt az önellenőrzést végző vállalkozó mentesül a bírság alól. A vámhivatal az új szabályok alapján az ellenőrzés megkezdése után is előnyben részesíti a tisztességes gazdálkodókat, hiszen együttműködésük esetén az eredetileg kiszabható bírság felét kell csak megfizetniük - áll a közleményben.

A törvényjavaslat alapja a minden tagállam által alkalmazandó új uniós vámkódex, amely főszabályként kötelezővé teszi, hogy a vámügyekben az adatok cseréje és tárolása elektronikusan történjék, egyszerűsíti a vámeljárásokat, hatékonyabbá teszi a kockázatkezelést. Az Európai Unió álláspontja szerint az egységes szabályok várhatóan az egész unióban erősítik a versenyképességet, a növekedést, az uniós és tagállami költségvetési érdekek védelmét és az uniós polgárok biztonságát, továbbá növelik a foglalkoztatást is - írja az NGM.

A közlemény szerint 2020-ig kell megvalósítani azokat az informatikai fejlesztéseket, amelyek teljesítésében Magyarország a tagállamok többségéhez képest előkelő helyet foglal el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) európai összehasonlításban kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be. Az informatikai rendszerek alkalmazásával a kiviteli és behozatali vámkezelések közel 100 százalékban elektronikus módon történnek - írják
(logsped)

2016.03.30.