Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Üzleti Terv
Üzleti Terv
Vállalkozás
Vállalati menedzsment
CEO Magazin>>>
Franchise Centrum>>>
Harvard Business manager magyar nyelven
>>>
Menedzserek Országos Szövetsége>>>
Menedzsment-kislexikon >>>
Menedzsmentfórum>>>
Servezési és Vezetési Tudományos Társaság>>>
Supply Chain Magamenent>>>
Vezetéstudomány>>>
Vezetői tulajdonságok szerepe a munkavégzésben >>> (ajánlat)

Több link>>>
Virtuális Vállalat
Virtuális Vállalat meghatározása >>>
Vállalkozások
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Interneten történő egyéni megjelenést támogató MyWeb program (Saját Web), >>> 
(ajánlat)

Szoftver
ORACLE>>>
IBM>>>
SAP>>>
abas.de>>>
abas.magyar Softwera - partnerek>>>
3s abas>>>
abas.hu>>>
Compiere ERP & CRM magyar>>>
ERP
ABAS>>>
AB4-ENIAC Computing>>>
ASW>>>
BPCS>>>
BPCS Szintézis>>>
Baan>>>
Baeurer Magyarország Kft. >>>
CSB System>>>
e-Best Tanácsadó Kft.>>>
E-Link>>>
ETalon >>>
EPR meghatározása >>>
Exact>>>
Forrás>>>
Fókusz>>>
IBusiness >>>
IFS>>>
Infor:corvex Rt.>>>
MAGO.net >>>
Megatrend BIR>>>
JDEdwards>>>
Magic>>>
Navision Szintézis>>>
KFKI ISYS, MFG/PRO>>>
Volán Elektronika ,Libra 4GA>>>
MAGO.net>>>
MOVEX>>>
Maconomy >>>
Morgan Hill Consulting>>>
Mosaic Busines System>>>
Octopus>>>
Oracle>>>
Organ>>>
PeopleSoft>>>
ProALPHA>>>
Progen Kft., Nagy Machinátor>>>
Synergon, Ross/Renaissance>>>
Régens>>>
SAP>>>
Scala>>>
SunSystems5>>>
Topinfo>>>
United Transfer>>>
Verk/400>>>
WinDirect>>>
Zenit>>>
Vállalatirányítás

Kapcsolódó oldal:  Március 1-től Bándli Zoltán veszi át a DHL Express Magyarország ügyvezetői feladatait. A vállalat korábbi vezetője, John Lucas a DHL Express dél-afrikai egységének ügyvezetőjeként folytatja karrierjét.
(logsped)
2016.02.29.

Az XAPT Magyarországon elsőként tette elérhetővé a Microsoft Dynamics AX vállalatirányítási rendszer legújabb verzióját, az AX 2012 megoldást ügyfelei számára.   
(logsped)
2012.09.25.

A cégeljárási törvény módosítása tette lehetővé azt, hogy a céginformációs szolgálat 2012 július 16-tól ellenőrizze a cégek adatait (MTI)   
(logsped)
2012.07.17.
Több mint ötmillió vállalkozás lélegezhet fel Európában egy most elfogadott adminisztrációs könnyítés után, amelyre az uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei mondtak igent. A javaslatotaz Európai Parlament is jóvá kell hagyni.   
(MR)
2011.06.06.
2010 08 13-án a Magyar Közlönyben közzétették, kihírdették az államfő által aláírt pénzügyi és gazdasági törvénycsomagot. Többek között augusztusban megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra vonatkozóan, visszamenőlegesen csökken a társasági adó, szeptemberben pedig a közszférában életbe lép a bérplafon, és különadót kell fizetniük a bankoknak.   
(haon)
2010.08.14.
2010 augusztus 2-án indul az új Széchenyi Kártya Programban az, akár hároméves futamidejű forgóeszközhitel, 2010 szeptembertől pedig csatlakozik a legfeljebb 50 milliós kerettel, maximum tíz éves futamidővel a Széchenyi Beruházási hitel. 2011 januártól indul az 50 millió forint összegű és 10 éves futamidejű Széchenyi Önerőhitel.   
(KA-VOSZ Zrt)
2010.08.01.
Az új csődtörvénytől a csődeljárás gyakoribb alkalmazását várják a szakértők. A gazdasági nehézségekben lévő adósok számára különösen az automatikus fizetési haladék (moratórium) lehet vonzó.   
(HGV)
2009.10.08.

A telephely-engedélyezés egyszerűsödik 2009-ben
Lényegesen egyszerűsödik a telephely-engedélyezési eljárás 2009. április 1-jétől.   
(VG) 2009.01.14.

A Széchenyi-kártya kamattámogatása 2 százalékra nő
Egyről két százalékpontra nő a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása az idén. Az intézkedés része a gazdasági válság hatásainak mérséklését szolgáló állami intézkedéseknek.   
(mfor)
2009.01.04.

Elektronikus cégeljárás 2008. július 1-jétől kötelező
2008. július 1-jétől válik általánossá és kötelezővé az elektronikus cégeljárás.   
(Logsped/IRM)
2008.06.30.

"Az év menedzser 2007" pályázat

Szállítmányozással és logisztikával foglalkozó cég, a Waberer's Csoport elnöke, Wáberer György lett a tavalyi év legjobb menedzsere.  
(logsped)
2008.01.31

Jaksity György lett "Az év üzletembere" 2007-ben

Magyarországon immár ötödik alkalommal, ünnepélyes gálaesten adták át az Ernst & Young "Entrepreneur Of The Year" ("Az év üzletembere") üzleti díjakat.  
(logsped)
2008.01.29

250 ezer forint feletti csekkfeladás személyivel
2007. december 15-től ha valaki 250 ezer forint feletti értékben kíván egy csekket befizetni, akkor a postán igazolnia kell magát.  
(nol)
2007.12.17

2008 januártól nem jók a régi számlatömbök
Januártól ugyanis csak azok a számlatömbök használhatók, amelyen az APEH által kiadott 12 jegyből (a négyjegyű előtagból és az egy betűt és hét számjegyet tartalmazó utótagból) álló sorszám van.  
(nol)
2007.12.17

A GSM TELEFONOK IS AZ ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK INTEGRÁLT RÉSZESEI LEHETNEK
A NextiraOne Magyarország Kft. elsőként tesztelte és illesztette a magyarországi környezetbe az Alcatel új, Cellular Extension elnevezésű IP kommunikációs szerver szolgáltatását. A megoldás tesztelésében a NextiraOne Magyarország Kft. partnere a Pannon volt.  
(LogSped))
2007. 01. 25.

A magyar viszonyokra fejlesztett kkv-termékkel lép piacra az SAP

Az SAP Hungary bejelentette, hogy megkezdte a középvállalatok számára kifejlesztett SAP All-in-One ERP package üzleti szoftver értékesítését. A mySAPTM ERPés az SAP Best Practices csomagokra épülő, a magyarországi viszonyokra lokalizált szoftver előre meghatározott idő alatt bevezethető, így a középvállalatok számára kockázatmentes és jól kalkulálható tervezést tesz lehetővé.

Az SAP több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a vállalatirányítási szoftverek fejlesztése területén, ügyfeleinek 65%-a kis- és középvállalat. Ez idő alatt az SAP megismerkedett a világ legsikeresebb vállalatainak üzleti folyamataival, amelyeket lemodellezve fejlesztette ki az SAP All-in-One ERP package integrált vállalatirányítási rendszert. A csomag számos, a középvállalatok életében felmerülő megoldásra nyújt azonnali és kész válaszokat, beleértve ebbe a folyamat-automatizációt, a magas szintű kontrolling megvalósítását, a többszintű vállalati szervezetek kezelését, és a teljes platform-függetlenséget.

A jövőbeni fejlesztések támogatása érdekében nyílt szabványokra épülő SAP All-in-One ERP package optimalizált funkcionalitással segíti az üzleti átláthatóság és a hatékonyság növelését, valamint a vállalat irányítását. A középvállalati ERP- felhasználókat célzó megoldás magában foglalja a pénzügy, a belső számvitel és a készletvezetés feladatait, valamint átfogja a vevői ajánlatkéréstől a pénzbeérkezésig, szállítói oldalról pedig a beszerzési igénytől a fizetésig terjedő folyamatot is. A jelenleg kilenc SAP- partner (ABConsulting Kft., BCS Kft., Bsis9 Kft., IDS-Scheer Kft., Itelligence Kft., Hostlogic Kft., MySMB Kft., Synergon Nyrt. és Unitis Zrt.) által forgalmazott megoldás már elérhető. (TF)
2006.12.04.

Elengedhetetlen váltás
A MONA-csoport vezetése 2005 nyarán úgy határozott, hogy a magyar leányvállalat működését a korszerű nemzetközi értékrendhez igazítja. "Úgy érezzük jól döntöttünk, amikor az SAP Business One-t választottuk" - jelentette ki a Napi Onlie-k Balog Edina, a MONA Hungary logisztikai és pr-vezetője.
- Ma a piacon rengeteg vállalatirányítási megoldás verseng. Miért döntöttek az SAP Business One mellett?
- Valamennyien olyan szakmai környezetből érkeztünk a MONA Hungary Kft.-hez, ahol nagyon kedvező
tapasztalatokat szerezhettünk az SAP rendszereit illetően, ezért kézenfekvő volt számunkra a választás. Tapasztalatból tudtuk, hogy az SAP rendszere jól illeszthető jelenlegi folyamatainkhoz, egyszersmind költséghatékony bevezetést tesz lehetővé. Az SAP Business One mellett szól az, hogy igényeink jövőbeni változásával rugalmasan bővíthető, így technológia tekintetében folytonosságot, beruházásaink, fejlesztéseink terén pedig értékállóságot biztosít. Mindezek az érvek a MONA-csoport vezetőit is meggyőzték, így a magyar leányvállalat a szükséges hardver- és szoftverkörnyezet kialakítását követően 2006 márciusában az SAP-partner e-BOne Kft. szakembereinek hozzáértő támogatásával bevezethette az SAP Business One rendszerét.
- Már működik a rendszer?
- Igen. Az e-BOne rugalmas és gyors munkájának köszönhetően az éles üzem április elején indult, és arra számítunk, hogy a rendszer segítségével az év második felében az áruforgalom kezelése és áttekintése terén 100 százalékig naprakészek leszünk. (NO)
2006.04.28.

Hamarosan elbúcsúzhatunk a cégnevekben szereplő Rt. rövidítésétől.

Hamarosan elbúcsúzhatunk a cégnevekben szereplő Rt. rövidítésétől.

A néhány tucatnyi tőzsdei cégek NYrt.-re
, a többi mint négyezer többinek Zrt.-re kell változtatnia. A módosítás cégenként több százezerbe kerül.

A cégtörvény egy tavaly hatályba lépett módosítása írja elő, hogy a részvénytársaságoknak a nevükben fel kell tüntetniük, hogy tőzsdei cégek-e vagy sem.

Ennek megfelelően az részvénytársaságokat a jövőben nyilvánosan vagy zártkörűen működő részvénytársaságnak kell hívni, és a rövidítésüket rt.-től zrt.-re vagy nyrt.-re kell módosítani.

A törvény azt nem határozza meg dátumszerűen, hogy mikortól kell az új elnevezést és rövidítést használni, csak annyit ír elő, hogy a törvénymódosítás hatályba lépését követő első közgyűlésnek kell dönteni a névváltoztatásról, majd a döntés nyomán meg kell indítani az eljárást a cégbíróságon

A társaságok átnevezése költséges mulatság. Az illeték 15 ezer, a közzétételi díj soronként 5000, a címpéldányok készítésének díja címpéldányonként 1000 forint. Emellett módosítani kell a társasági szerződést, aminek ügyvédi díja 50 000 forintnál kezdődik.(Index)
2006.03.29.

IBM-Oracle: kkv vállalatirányítási rendszer
Az IBM Magyarország és az Oracle Hungary - az anyavállalatok nemzetközi szintű együttműködését követve - közös értékesítési stratégiát dolgozott ki a hazai piaci igényeknek megfelelően, amelynek keretében a kis- és középvállalatok számára kínálja az Oracle JD Edwards EnterpriseOne vállalatirányítási rendszert az IBM iSeries 520-as és 550-es szerverein.
Az IBM iSeries Solution Edition gyors telepítést, egyszerű kezelhetőséget és webes környezetet kínál felhasználóinak, amely költséghatékony alapot teremt a JD Edwards EnterpriseOne és World üzleti alkalmazások futtatásához. Ezzel az egyszerveres megoldással elkerülhető az olyan összetett, többszerveres környezetek kiépítése és üzemeltetése, amely gyakran szükséges egyetlen üzleti alkalmazás futtatásához. (TF)
2005.11.08.

Integrált HR-rendszer a MÁV-nál
A MÁV stratégiai átalakítása keretében SAP integrált humán információs rendszer kezdte meg működését a vállalatnál. A 2004 nyarán indított projekt keretében kiépített alkalmazás csaknem 50 ezer alkalmazottra vonatkozó menedzselési feladatok támogatására terjed ki. (MF)
2005.07.27.

SAP-t frissített a Nemzeti Autópálya Rt.
A Nemzeti Autópálya Rt továbbra is a Montana Rt.-t választotta partnerül a cég SAP rendszerének verzióváltásához. A váltás elsődleges célja az volt, hogy a cég továbbiakban is a szoftver gyártója által támogatott verziót használhasson, de új igényeket is beépíthettek az integrált rendszerbe, számol be a Prim Online. (MF)
2005. 07. 25.

Felhasználóbarát jelentéskészítő a vállalatirányításban
a Microsoft Axapta vállalatirányítási rendszer magyarországi felhasználói számára is elérhető az a jelentéskészítő és elemző eszköz, amellyel a cégek saját maguk is testre szabott riportokat készíthetnek. Így nem csak az operatív munkavégzést segítik, de a stratégiai döntéshozatalt is megkönnyítik.
Az üzleti és pénzügyi szoftvermegoldásokat forgalmazó LLP Csoport az általa végzett bevezetések során már több éve dolgozik a Vision jelentéskészítővel, ami eddig csak a Sunsystems alkalmazásához volt elérhető. Így például a KPMG összesen 11 irodája alkalmazza összetett riportjai elkészítéséhez a vállalatirányítási rendszeréhez kapcsolt jelentéskészítő eszközt. Az elmúlt években hasonló előrelépést jelentett a Corinthia Grand Hotel Royal szálloda pénzügyesei számára is, amikor az LLP szakemberei a Vision vezetői információs rendszert bevezették.
A felhasználói tapasztalatok azt mutatják, a jelentéskészítő eszköz segítségével könnyeben mérhetővé válik az üzleti célok teljesülése, valamint gyorsan és egyszerűen összeállíthatók a nemzetközi sztenderdeknek (UK GAAP, IFRS), megfelelő riportok, vagy az anyavállalat, valamint a helyi vezetőség és hatóságok által előírt jelentések, melyek az igények változásával gyorsan módosíthatók. (MF)
2005. 06. 30.

Felhasználóbarát jelentéskészítő a vállalatirányításban
a Microsoft Axapta vállalatirányítási rendszer magyarországi felhasználói számára is elérhető az a jelentéskészítő és elemző eszköz, amellyel a cégek saját maguk is testre szabott riportokat készíthetnek. Így nem csak az operatív munkavégzést segítik, de a stratégiai döntéshozatalt is megkönnyítik.
Az üzleti és pénzügyi szoftvermegoldásokat forgalmazó LLP Csoport az általa végzett bevezetések során már több éve dolgozik a Vision jelentéskészítővel, ami eddig csak a Sunsystems alkalmazásához volt elérhető. Így például a KPMG összesen 11 irodája alkalmazza összetett riportjai elkészítéséhez a vállalatirányítási rendszeréhez kapcsolt jelentéskészítő eszközt. Az elmúlt években hasonló előrelépést jelentett a Corinthia Grand Hotel Royal szálloda pénzügyesei számára is, amikor az LLP szakemberei a Vision vezetői információs rendszert bevezették.
A felhasználói tapasztalatok azt mutatják, a jelentéskészítő eszköz segítségével könnyeben mérhetővé válik az üzleti célok teljesülése, valamint gyorsan és egyszerűen összeállíthatók a nemzetközi sztenderdeknek (UK GAAP, IFRS), megfelelő riportok, vagy az anyavállalat, valamint a helyi vezetőség és hatóságok által előírt jelentések, melyek az igények változásával gyorsan módosíthatók. (MF)
2005. 06. 30.

Sikeresen vezette be a Magyar Rádió az új integrált vállalati irányítórendszert
Új számítógépes integrált vállalati irányítórendszert vezetett be a Magyar Rádió. Az új rendszer átláthatóbbá teszi az intézmény gazdálkodását és pontosabb költségelszámolást eredményez - hangzott el a bejelentésen.
A SAP integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésével a közszolgálati médium új, modern eszközökre kívánta építeni gazdálkodási tevékenységének informatikai támogatását. A projekt legfontosabb célja a pontosabb költségelszámolás, valamint a későbbi hatékonyságnövelő intézkedések alapjául szolgáló új kontrolling rendszer kialakítása és bevezetése volt. Vagyis a rádió az új vállalatirányítási rendszer bevezetésétől legfőképpen azt várja, hogy gazdálkodása átláthatóvá válik, s a közpénzek felhasználása követhető módon, a tulajdonosok által is ellenőrzötten történik. (MR)
2005. 06. 04.

Vállalatirányítási rendszert vezet be a MAHART
KFKI ISYS Informatikai Kft. bejelentette, hogy 2005 áprilisában szerződést írt alá a MAHART Duna-Cargo Kft-vel integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésére. Tervek szerint a rendszer kialakítása rövid határidőn belül megvalósul a német tulajdonban lévő folyami szállítmányozással foglalkozó vállalatnál.
A munkafolyamat első szakaszában a cég működéséhez fontos pénzügyi, számviteli funkciókat vezetik be a teljes logisztikai területtel egyetemben, amely pedig a beszerzés és szolgáltatás-értékesítés hatékony támogatását jelenti majd a jövőben. Második körben a szervezetnél eddig működött egyedi fejlesztéseket váltja fel a bevezető cég, a Microsoft Navision által nyújtott funkcionális megoldásokkal. A tervezett rendszerkonfiguráció várhatóan 2005. júniusában indul éles üzemben. (MF)
2005. 05. 04.

Megújult vállalatirányítási alkalmazást mutattak be Visegrádon
Idén is Visegrádot választotta helyszínül hagyományos, vállalatirányítási rendszerekre fókuszáló konferenciája színhelyéül a Szintézis Rt. A partnerekkel közösen megrendezett rendezvényen az SSA Global mutatta be 2005-re tervezett stratégiáját, valamint termékújdonságait, számol be a Számítástechnika szaklap.
A hazai ERP-piacon a céget 1998 óta a Szintézis Informatikai Rt. képviseli, kezdetben a közepes és nagy termelő vállalatok számára kifejlesztett BPCS megoldással, 2004-től pedig a kis- és középvállalkozások szegmensére tervezett SSA MAX+ rendszerrel is. (MF)
2005. 05. 03.

Közös terméket fejlesztett az SAP és a Microsoft
A két cég kedden bemutatott, közös fejlesztésű új terméke, a "Mendocino" segítségével az infomunkások a megszokott Office környezetben férhetnek hozzá az nagyvállalati szoftverekben megszokott üzleti folyamatokhoz és információkhoz. A bejelentésre az SAP nemzetközi ügyfélkonferenciája, az április 26. és 28. között megrendezett SAPPHIRE '05 keretében került sor, Koppenhágában. (MF)
2005. 04. 28.

Növelte nyereségét az SAP
Európa vezető üzleti szoftver-gyártója, a német SAP erőteljesen növelte nyereségét az év első negyedében, miután nőtt a piaci részesedése - jelentette be a konszern elnöke. (FN)
2005. 04. 22.

Alulmaradt az SAP a Retekért folytatott harcban
Az Oracle kedden bejelentette, 631 millió dolláros ajánlatával elnyerte az SAP orra elől a kiskereskedelmi szoftvereket gyártó Retek tulajdonjogát, számol be a Reuters.
A megállapodás egy három hete tartó licitálás végére tett pontot, melynek során mind az Oracle, mind az SAP emelte a tétet. Az Oracle még múlt héten bejelentette, hogy az ügyletre a versenyjogi szabályozó testület előzetes engedélyét is megkapta. (MF)
2005. 03. 24.

Szoftverbázist hoz Magyarországra az SAP
világ harmadik legnagyobb szoftvergyártó cégének ez lesz Kelet-Közép-Európában az első bázisa
Kutató-fejlesztő bázist telepít Magyarországra az SAP AG. A világ harmadik legnagyobb szoftvergyártó cégének új budapesti központja az ellátásilánc-kezelő alkalmazások fejlesztéséért lesz felelős - jelentette be Claus Heinrich a társaság igazgatótanácsának tagja.
Az SAP-nak a világon 9, a magyarországihoz hasonló központja van, Kelet-Közép-Európában azonban ez lesz az első. A SAP Labs 50 fővel kezdi meg a munkát, alkalmazottainak száma azonban jövő év végére meghaladhatja a 300-at. A cég elsősorban tapasztalt közgazdászokat és informatikusokat keres, de a kapuk megnyílnak majd a frissen diplomázottak előtt is. A beruházáshoz az SAP 100 millió forint nagyságrendű állami támogatást kapott. (Híradó)
2005. 02. 25.

Vállalatirányítási-rendszert vezet be a Szikra Lapnyomda
A HIFLEX szoftverfejlesztő cég kifejezetten a nyomdaipar számára fejlesztette ki vállalatirányítási rendszerét, amelyet most vezetnek be a Szikra Lapnyomdánál. A tenderen győztes cég megoldásait világszerte mintegy 10.000 munkaállomáson használják.
A Szikra Lapnyomda Rt. és a HIFLEX GmbH aláírták azt a licencszerződést, amelynek értelmében a magyar nyomdaipari vállalatnál bevezetésre kerül a HIFLEX ERP-rendszere. A bevezetést a Szikra számára a cég végzi, ebben közreműködik annak magyarországi partnere, a Datorg Team Kft. is. (MF)
2005. 02. 03.

Új Navision értékesítési program
A rEVOLUTION Software új értékesítési rendszerrel kívánja elérni a Navision vállalatirányítási rendszer potenciális felhasználóit a kis- és középvállalati szektorban, lehetőséget adva ezzel a fővárostól távolabb eső településeken működő vállalkozásoknak a felzárkózásra.
Az esélyteremtés jegyében fogant "Navision Ajánlói Program" elsősorban a kis- és középvállalatokhoz közelebb álló hardverszállítók piacismeretére épít. A rEVOLUTION ugyanis a segítségükkel kívánja megvalósítani, hogy a Navision iránt érdeklődő ügyfelek a fővárosi cégekhez hasonlóan könnyen juthassanak hozzá Navision-beszállítótól az általuk is megfizethető, professzionális vállalatirányítási rendszerhez. A rEVOLUTION szerint a hazai kis- és középvállalati szektorban a megfelelő ERP rendszerek bevezetése sok esetben az információhiány, azaz a potenciális felhasználó és a szállító közötti szakadék miatt marad el. (e-G)
2004. 10. 25.

Vezérigazgató-helyettes és új logisztikai igazgató a Waberer's Holding Rt.-nél
Hajdú Csaba kapott megbízást a Waberer's Csoportot többségi tulajdonosként irányító Waberer's Holding Logisztikai Rt. általános vezérigazgató-helyettesi teendőinek ellátására. A 38 éves, közgazdász végzettségű szakember feladata Wáberer György elnök-vezérigazgató közvetlen munkatársaként a cégcsoport 23 hazai és 5 külföldi tagvállalatának operatív irányítása. Hajdú Csaba felelőssége kiterjed a Hungarocamion Rt.-t vezérigazgatói teendőinek ellátására is, mivel a korábbi vezérigazgató, Huszti István határozott idejű szerződése lejártával távozott a cégcsoporttól.
2004. 09 10

Tömpe távozik a MÁV-tól
Távozik posztjáról Tömpe István, a MÁV Rt. stratégiai vezérigazgató-helyettese. A szakember munkaviszonyát a társaság saját kérésére, közös megegyezéssel augusztus 15-én szünteti meg. A vasút elővárosi közlekedésfejlesztési koncepcióját kidolgozó vezérigazgató-helyettes utódjának személyéről egyelőre nincs döntés. Feladatait átmenetileg Menich Péter, a MÁV Regionális Vasút Projekt igazgatója látja majd el. (NSZ)
2004. 08. 10

ISO14001-es tanúsítást a Waberer's Csoportnál
Elsőként a magyar tulajdonú fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai vállalatok közül a Waberer's Csoport vezetett be környezetközpontú vállalatirányítási rendszert. Az ISO14001-es tanúsítást a Waberer's Csoport négy, környezetvédelmi szempontból leginkább érintett vállalatánál a járműiparban etalonnak számító német Dekra-Its magyarországi leányvállalata auditálta.
2004. 08. 01

Az SAP építi ki a Pepsi vállalatirányítási rendszerét
A szoftveróriás a múlt héten a pénzügy és az adminisztrációs IT főnökét, Ron Markezichet léptette elő informatikai vezérigazgató-helyettessé, aki a korábbi informatikai főnök Rick Devenutinak számol be munkájáról, akiből a Microsoft szolgáltatási alelnöke lett. A német üzletiszoftver-cég újabb Fortune 500-as céggel gyarapította ügyfelei listáját, amikor a PepsiCo bejelentette, hogy a mySAP Business Suite-en szabványosítja globális fogyasztói termékbirodalmát. A PepsiCo korábban nem rendelkezett az egész céget árfogó ERP rendszerrel, közölte szóvivője, Mark Dollins. A cég vásárlások révén kiépített részlegei, mint a Frito-Lay, a Tropicana vagy a Gatorade még ma is azokat az üzleti alkalmazásokat használja, mint független cég korában. A cég azért döntött az egységes ERP rendszer mellett, hogy jobban integrálni tudja működését, és már hónapokkal ezelőtt elkezdte a számba jöhető cégek értékelését. Az SAP kapott megbízást korábbi eredményei és a fogyasztói termékek piacán szerzett gyakorlata alapján. A PepsiCo hallgat ERP tervének részleteiről, mint ahogy a program számára elkülönített költségvetésről is. Dollins csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy többéves programról van szó, melyet a PepsiCo vállalati rendszerekért felelős alelnöke, George Legge irányít. (SZT)
2004. 06. 12.

Új vállalati informatikai főnök a Microsoftnál
A szoftveróriás a múlt héten a pénzügy és az adminisztrációs IT főnökét, Ron Markezichet léptette elő informatikai vezérigazgató-helyettessé, aki a korábbi informatikai főnök Rick Devenutinak számol be munkájáról, akiből a Microsoft szolgáltatási alelnöke lett. (SZT)
2004. 05. 21.

Az SAP élre tört az SRM-alkalmazások piacán
Az SAP bejelentése szerint a 2003-as üzleti évben elért licencárbevétele és gyors ütemű terjedése alapján jelenleg a mySAP SRM a szállítói kapcsolatkezelő alkalmazások piacának vezető terméke. A negyedév végén érvényes dollárárfolyammal számolva az SAP több mint 150 millió dollár árbevételre tett szert a mySAP SRM szoftver értékesítéséből a 2003-as üzleti évben, és ezzel az első helyre lépett elő a gyorsan bővülő SRM-piacon. A mySAP SRM sikerében fontos szerepet játszik, hogy ez a beszerzési platform a stratégia kialakításától egészen a végrehajtásig a szállítói kapcsolatok kezelésének teljes életciklusát lefedi, átfogó funkciókkal támogatja a stratégiai beszerzési és ellátási folyamatokat, illetve az üzemi beszerzéseket és a szállítói együttműködést. (NG)
2004. 05. 15.

Tízszázalékos forgalomnövekedést vár az SAP
A legnagyobb európai szoftvergyártó, az SAP csütörtökön megerősítette a folyó üzleti évére szóló előrejelzését. A cég szoftverforgalmát 10 százalékkal várja növekedni, üzemi eredménye haszonkulcsában pedig egy százalékpontos emelkedésre számít előző üzleti évéhez képest. Az SAP az első negyedben 370 millió eurós bevételt jelentett a felhasználási engedélyek eladásából, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az eredmény megfelelt a piaci várakozásoknak. Egész évre az engedélyek forgalmának 10 százalékos növekedését jósolták. (NG)
2004. 05. 07.

Új értékesítési és kontrolling vezető a Pannonplastnál
A PANNONPLAST új stratégiája jegyében központosította értékesítési tevékenységét és a terület vezetésével május 10-i hatállyal Palkó Rolandot bízta meg. Az erről szóló közlemény szerint a 39 éves szakember eddigi pályafutása során kiterjedt nemzetközi tapasztalatokra tett szert a közép-kelet-európai régió csomagolóiparában, illetve autóipari beszállítói szerződések megkötésében. Első számú értékesítési vezetőként számos, a Pannonplast számára kiemelten fontos vállalattal állt kapcsolatban. Ugyanakkor a kontrolling tevékenység élére Schilling Antal került. (VG)
2004. 05. 06.

A KFKI Csoporthoz tartozó KFKI ISYS Informatikai Kft befejzete az SAP bevezetést a Mol leányvállalat, Explant Kft-nél, közölte a KFKI ISYS kedden.
Az Explant Kft 2004. január 1-jén alakult, a Mol három karbantartási tevékenységet végző leányvállalatának, a BOKSZ Kőolajipari Karbantartó és Szolgáltató Kft-nek, a GENERÁL Gáz- és Olajipari Műszaki Szolgáltató Kft-nek, és a KUNPETROL Kiskunhalasi Szolgáltató Kft-nek az összeolvadásával. A három karbantartási leányvállalat közül a Kunpetrol Kft-nál még 2002-ben bevezette be a KFKI ISYS az SAP-t. A KFKI ISYS forgalma 2003-ban 2,1 milliárd forint volt. (MTI)
2004. 04. 14.

Drágább lesz a cégalapítás
Egy hét múlva 25-40 százalékkal többe kerülnek a cégbejegyzéssel és a társasági szerződés módosításával kapcsolatos közzétételi díjak, drágul továbbá a céginformációs szolgálat igénybevétele is.
A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok bejegyzése 10 ezerről 14 ezer forintra emelkedik és 5 ezerről 7 ezer forintra nő a változások közzétételének díja. A részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok esetében a bejegyzés közzétételének költsége 20 ezerről 25 ezerre, a változtatás megjelentetésének ára 10 ezerről 15 ezer forintra emelkedik.
Azokban az esetekben is magasabb közzétételi kiadással kell számolni, amikor a társaságoknak maguknak kell közzétenni információt, például végelszámoláskor vagy befolyásszerzéskor. A mérlegbeszámoló közzétételéért április 7-étől jogi személyiség nélküli társaságoknak 5 ezer, jogi személyiséggel rendelkező cégeknek 10 ezer forintot kell fizetni a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat kasszájába (CCSZ). Ez 40 százalékos drágulást jelent. Emelkednek a céginformáció-kérések díjai is, amennyiben az igénylő személy nem közfeladat ellátásához kéri az adatokat. Ezek a díjak 500 és 4000 forint között mozognak. (Napi Gazdaság)
2004. 04. 03.

Új vállalatirányítási rendszer a Ferihegyen
Mostantól egy másik, technológiailag az eddiginél felkészültebb ferihegyi légikikötő szolgálja ki az évente körülbelül ötmilliós utazóközönséget. A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport vállalat integrált vállalatirányítási rendszert vezetett be. Az IFS Applications február óta éles üzemben támogatja a Budapest Airport pénzügyi és logisztikai folyamatait, és ezzel lezárult a Budapest Airport szoftverfejlesztési programjának első fázisa. A projekt következő fázisaiban várhatóan a szervizmenedzsment, valamint a vezetői információs rendszer komponensek bevezetése történik meg, továbbá a felhasználók számának bővítése is a tervek között szerepel. A Budapest Airport Rt. 2003-ban elkezdődött felújítási program keretében hajtja végre a ferihegyi repülőtér teljes technikai korszerűsítését, ami garantálja az utazóközönség és az áruforgalomban részt vevők magas, európai színvonalú kiszolgálását. (INDEX)
2004. 03. 11.