Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Önkormányzatok

Rendeletben szabályozná a kormány az önkormányzati alkalmazásszolgáltató rendszerhez való csatlakozás lehetőségeit, illetve a hálózat fenntartásával kapcsolatos részletkérdéseket. (MTI)
(logsped)
2015.03.02.

Távmunkaházak javíthatják a vidéki foglalkoztatást
Május 22-éig pályázhatnak az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztő közösségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program munkahelyteremtő támogatásaira, egyebek között a távmunkaházak létrehozására.  
(VG)
2008.05.16.

19 ezer panellakás kap támogatást a felújításhoz

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter döntése alapján további 266, múlt évben beadott panel-felújítási pályázatot támogatnak, ez 3,3 milliárd forint állami támogatást jelent a 19.085 felújítandó lakás tulajdonosának - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol közel 300 ezer a panellakások száma. A további 6 régióban egyenként 60-90 ezer panellakás található.
A miniszter 116 kémény felújítási pályázatra is támogatást hagyott jóvá 227 millió forint összegben. Ennek révén 3.200 lakásban korszerűsíthetik, tehetik biztonságosabbá a kéményeket. A már beadott pályázatok közül még további ezer vár döntésre a tavasz és a nyár során. (MTI)
2007.02 26.

Elektronikus ügyintézés a Budaörsi Önkormányzatnál
Budaörsi Önkormányzat a napokban e-ügyintézést indított útjára. Az E-Group Services Kft. fejlesztésében elkészült elektronikus ügyfélszolgálat az önkormányzat honlapjáról (www.budaors.hu) érhető el. Segítségével a helyi adóinformációkat lehet megtekinteni, illetve a rendszeren keresztül az adónyilatkozatok is továbbíthatók. Tervek szerint hamarosan további szolgáltatások is elérhetők lesznek a Budaörsi Önkormányzat portálján. (TF)
2007.01 24.

Egységes kistérségi rendszer segíti majd az uniós pályázatokat
Egységes kistérségi rendszer segíti majd a jövőben az önkormányzatokat és a kis -és középvállalatokat a sikeres uniós pályázatok érdekében. A posztokra várhatóan december közepén írja ki a pályázatot a kormány, és 2007 -től márciusában kezdheti meg működését az új rendszer, amely végleges formáját várhatóan 2008 -ban éri majd el -jelentette be Lamperth Mónika önkormányzati- és területfejlesztési miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.  
(uno)
2006. 12. 07.

E-közigazgatási portál Veszprémben
Az országban az elsők között valósult meg e-közigazgatási rendszer Veszprémben. Veszprém városa hosszú idő óta úttörő szerepet vállalt a közigazgatási szolgáltatások megújításában és a lakosság kiszolgálásában.
A lakosság számára a projekt leglátványosabb eleme az új informatikai rendszert megjelenítő kezelőfelület, azaz egy új honlap megalkotása volt.
A rendszer indulásakor az alábbi helyi ügyek intézhetők elektronikusan: átmeneti segély kérelem, fakivágás kérelem, zöldterületek gondozásával kapcsolatos bejelentések, helyi iparűzési adó, közterület-bontási kérelem, lakásfenntartási támogatás, működési engedély kérése, mezőőri szolgálattal kapcsolatos bejelentések, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás kérése, telepengedély kiadása. Ezen túlmenően a portálon lehetővé válik a helyi adóegyenleg lekérdezés is (SG)
2006.03 16.

Új hitel önkormányzatoknak info-fejlesztésre
Hamarosan új, igen kedvezményes hitelforma áll majd az önkormányzatok rendelkezésére infokommunikációs fejlesztéseikhez - mondta el a gazdasági és közlekedési miniszter az E-Magyarország, e-kormányzat 2005 konferencia nyitónapján.
A miniszter szeretné elérni, hogy jövőre minden pályázat elektronikus úton is leadható legyen feldolgozásuk meggyorsítása érdekében. A tervek szerint a helyhatóságok akár 20 évre is felvehetik majd a 4,5 százalékos kamatú hitelt. Az önkormányzatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztését célzó kedvezményes hitel révén megvalósuló beruházások nagy mértékben hozzájárulhatnak az elektronikus ügyintézés terjedéséhez is a szükséges eszközök, megoldások beszerzése révén.
A gazdasági miniszter elmondta azt is, szeretné elérni, hogy jövőre minden pályázat elektronikus úton leadható legyen. Ez lényegesen meggyorsítaná a feldolgozásukat és lerövidítené az átfutási időt. (CW)
2005.11 17.

Budaörsön nyílik az ország első multifunkcionális városháza
Az ország első multifunkcionális polgármesteri hivatalaként pénteken nyílik meg Budaörsön a másfél milliárd forintból megújult közösségi Városháza, amely polgármesteri hivatal és kulturális centrum egyben.
Budaörs 15 év alatt egyutcás, poros kisvárosból Magyarország egyik leggazdagabb településévé vált. A 25 ezres lélekszámú településen csak az idén 6 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban vagy fejeződött be. A városban lakók csaknem felének van otthoni internet-elérése
A városban idén átadtak egy szabványméretű műfüves focipályát, és elkezdődött egy uszoda építése. Budaörsön privatizált az egészségügyi ellátás és sikeresen működik az egynapos sebészet. Az országban elsőként digitális esélyegyenlőségi rendeletet alkottak; ez alapján az idősek és rászorulók ingyenesen internetezhetnek, és végezhetik el az informatikai alaptanfolyamot. Ugyancsak itt működik az ország első IT-mentor hálózata. (MH)
2005.10 14.

Veres: Nő az önkormányzatok költségvetési támogatása
Az önkormányzatok jövőre arra számíthatnak, hogy reálértékben nő a költségvetési támogatásuk - közölte a pénzügyminiszter.
Veres János Miskolcon, önkormányzati képviselőkkel találkozva kijelentette, a kormány arra is teremt forrásokat, hogy az uniós pályázatokon nyertes önkormányzatok és civil szervezetek megkapják a szükséges hazai finanszírozást is.
Közben a Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetsége bírálta a jövő évi költségvetési tervezetet, és arra kérte a kormányt, az országgyűlést, hogy vizsgálja felül a javaslatot, hozza a kistelepüléseket és kistérségeket legalább olyan finanszírozási helyzetbe, mint volt az idei évben. (MR)
2005.10 13.

Újabb önkormányzatok részesülhetnek az EU Önerő Alapból
A kormánynak továbbra is szándéka, hogy garantálja az európai uniós forrásokhoz szükséges önerőt az önkormányzatoknak - jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter. Az EU Önerő Alap közel kétéves fennállása óta több mint 1500 beruházáshoz igényelték az önkormányzatok vagy társulásaik az uniós pályázataikhoz szükséges saját forrást kiegészítő támogatást, jelenleg 1324 pályázat szerepel a Belügyminisztérium nyilvántartásában, amelyből 269-et már jóváhagytak, és az 59 milliárd forintos összköltségű beruházásokról megkötötték a 2,9 milliárdos támogatási szerződést.
Lamperth Mónika elmondása szerint az előcsatlakozási támogatások révén 2000-től több mint 300 milliárd forint összegű beruházások megvalósítását indíthatták el az önkormányzatok. 2004 és 2006 között 678 milliárd elői (PF)
2005. 10. 05

7,4 milliárddal támogatják az önkormányzatokat az uniós pályázatoknál
Jövő évben is 7,4 milliárd forintot biztosít a kormány az önkormányzatok számára az uniós források elnyerésének támogatásához az úgynevezett önerő alapban - közölte a belügyminiszter.
"Jövő évben is, ugyanúgy mint az idén, a kormánynak az a szándéka, hogy garantálja az európai uniós forrásokhoz szükséges önerőt" - mondta Lamperth Mónika hozzátéve: a cél az, hogy egyetlen uniós forrású önkormányzati beruházás se maradjon el, mert nincs elég pénze a településeknek. Hétfőn 88 önkormányzati beruházás támogatási igényéről döntött az önerő alap idei keretének terhére, a települések így néhány napon belül megkapják a Belügyminisztérium (BM) erről szóló ígérvényét. Az ígérvény-rendszer lényege, hogy a tárca már az uniós pályázat elbírálása előtt, egy bizonylat kiállításával igazolja a támogatás meglétét.
Lamperth Mónika elmondta, az alap két évvel ezelőtti létrehozása óta több mint 1.500 beruházáshoz igényeltek az önkormányzatok vagy társulásaik saját forrásaikhoz kiegészítő támogatást. Az idén benyújtott, támogatásra jogosult pályázatok száma jelenleg 1.324, ebből már 269 esetében megkötötték az önerő-támogatási szerződést mintegy 2,9 milliárd forintról. Mindez 59 milliárd forint összköltségű beruházás megvalósítását teszi lehetővé.
A belügyminiszter bejelentette azt is: "kistérségi plussz" elnevezéssel programot indít. Ennek lényege, hogy a BM Önkormányzatok Európai Információs Központja külön szolgáltatást nyújt majd a 48 leghátrányosabb kistérségnek, a többi közt pályázatfigyelést, tanácsadót biztosít a számukra. (MF)
2005. 10. 05

Önkormányzatok napja a Kossuth téren
Tizenöt évvel ezelőtt úgy döntött a Magyar Köztársaság szabadon választott Országgyűlése, hogy erős önkormányzatiságot akar, mert úgy gondolja, hogy a helyi ügyeket helyben kell intézni, Később az Országgyűlés 98 százalékos többséggel fogadta el az önkormányzati törvényt, amely lerakta az alapját a magyar önkormányzatiságnak - idézte fel a másfél évtizeddel ezelőtt történteket Lamperth Mónika belügyminiszter a Belügyminisztérium ünnepségén a Parlament előtt, mintegy 4500 önkormányzati küldött, polgármester, képviselőtestületi tag, megyei közgyűlési elnök, önkormányzati szövetségi delegált, meghívott valamint a közjogi méltóságok előtt. (MR)
2005. 10. 01

Demszky a felére csökkentené az önkormányzatok számát
Az önkormányzati rendszer 15 év után reformra szorul, az SZDSZ szerint a testületek létszámának 50 százalékos csökkentésével 50 milliárd forint megtakarítás érhető el, közölte a főpolgármester az önkormányzatok napján tartott sajtótájékoztatón pénteken.
"Én úgy gondolom, hogy itt az ideje, a 15. évforduló is erre figyelmeztet, hogy hozzáfogjunk az önkormányzatok átfogó reformjához, ahhoz, hogy az önkormányzati munka átlátható legyen, kevésbé bürokratikus, az átláthatóság biztosítsa a korrupciómentességnek a feltételeit, lehetőségét, és ezzel létrehozzunk ezen a területen is egy kisebb, jobban működő államot" - hangsúlyozta Demszky Gábor.
Rámutatott: az SZDSZ kisebb államot akar, ami kisebb parlamentet, kisebb bürokráciát, kevesebb közigazgatási szintet, így a megyék helyett régiókat és kisebb létszámú önkormányzati testületeket jelent. Mint mondta, az önkormányzati testületek létszámát átlagosan 50 százalékkal kellene csökkenteni. Jelenleg 3.200 önkormányzat működik, 26 ezer választott képviselővel, de ennek a fele is elég lenne a hatékonyabb, költségkímélőbb, átláthatóbb, felelősségteljesebb munkához. (Index)
2004. 09. 30

Újabb ingyenes ingatlanjuttatás önkormányzatoknak
Huszonkilenc kincstári ingatlan ingyenes átadásáról döntött 18 önkormányzat számára a kormány, 714 milliárd forintos bruttó nyilvántartási értékben - tájékoztatta az újságírókat csütörtökön, sajtótájékoztatón Batiz András.
A kormányszóvivő elmondta: az érintett ingatlanok piaci értéke jóval meghaladhatja a nyilvántartási értéket. Emlékeztetett arra, hogy az ez év januárja óta életben lévő szabályozás értelmében az önkormányzatok az így megszerzett ingatlanjaik értékesítéséből származó teljes bevételt feladataik ellátására fordíthatják. Korábban a bevétel felét a központi költségvetésbe kellett befizetniük.
Batiz András közölte: az elmúlt nyolc évben összesen 1.360 ingatlan került ingyenesen 340 önkormányzat tulajdonába. Az idén összesen több mint 460 ingatlanról döntött a kormány, ami 16 milliárd forintos vagyon átadását jelenti, bruttó nyilvántartási érték szerint. (Index)
2005.09.29.