Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Távmunka
A távmunka törvényi szabályozása, 2004. évi XXVIII. törvény >>>
Internetes Munkavégzést Támogató Közhasznú Alapítvány>>>
Magyar Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet MEOSZ>>>
Magyar Távmunka Szövetség >>>
Távmunkás>>>
Internet
Internet információk
Távmunka


Internet alalapú távmunkavégzés
A távmunka végzésnek számos előnye van, mivel vállalkozásnál nem kell a munkatárs fizikai elhelyezését biztosítani, az távmunkát végző helyileg bárhól lehet, a team munka is hatékonyan végezhető és a munka előrehaladása könnyen nyomon követhető.
A munkát segítik a távolról menedzselhető adatbázisok, e-mail,csevegés (chat) , mobiltelefon stb.
A távmunka meghatározása

A távmunka nem foglalkozás, hanem egy munkamódszer, mely a korszerű eszközök (számítógép, telefonhálózat, internet, mobiltelefon stb.) elterjedésével jelent meg a fejlettebb társadalmakban. Többnyire azok a munkák alkalmasak a távmunkavégzésre, amelyek személyes megjelenés nélkül is végezhetők, tehát a megbízás és a teljesítés is történhet a hálózaton keresztüli adatátvitel formájában.
A távmunkában végezhető főbb tevékenységek

Programozás, szoftverfejlesztés, weblap- tervezés, újságírás, marketing, értékesítés, telefonügyelet, telefonon keresztüli adatgyűjtés , adatrögzítés, ügyfél-adminisztráció, grafika, digitalizálás, képfeldolgozás design, kiadványszerkesztés, könyvelés, pályázatfigyelés, fordítás, tanácsadás stb.

A távmunkában végzendő munkakörök mindegyike igényli a számítógép- és internethasználatot.

A távmunkavégzéshez minimálisan szükség van egy dial up, illetve kábeles Internet eléréssel rendelkező személyi Számítógépre(PC), illetve a munkaadónál, a fogadást biztosító számítástechnikai eszközökre.
A munka jellegétől függően a munkavégzés a központi számítógéphez való kapcsolódást figyelembevéve, történhet on-line és off-line módon, illetve vegyesesen. On-line módon történő munkavégzés elsősorban Internetes programozásnál, illetve Internetes újságírásnál és team munkánál van szerepe. Ezeknél a tevékenységeknél is lehet alkalmazni a vegyes módszert .Ennek a lényege az, hogy az előkészítés off-line módon, míg a tényleges munkavégzés történik csak on-line módon távszerkesztéssel. Off-line módon lehet végezni többek között fordítást, tanácsadást, marketing stb. munkát. Az off-line módon elvégzett munka eredménye akár E-mailen keresztül is eljuttatható a munkáltatóhoz.

Internetes számítógépes kapcsolatok formái.

- Kábeles
- Mobil

A távmunka feltételei

A távmunkavégzés csak okkor lehet sikeres, ha a szükséges feltételek, úgy a munkaadónál, mint a munkavállalónál is biztosításra kerülnek és egyértelműen szabályozottak.

Munkaadói oldal részéről

A munkaadónak világos koncepcióval kell rendelkezni a munkáltatás megvalósítására. A koncepciónak a következő főbb elemeket célszerű tartalmazni
- Távmukavégzésre alkalmas munka kiválasztása,
- Munkáltatás feltételeinek meghatározása,
- A vállalati struktúra átalakítása, a feladatok újszerű elvégzésére,
- A távmunka menedzselésének megszervezése,
- Az érintettek felkészítése és a
- Műszaki feltétek biztosítása

Munkavállalók részéről

A munkaszerződéstől függően a műszaki feltételek és a megfelelő munkakörnyezet kialakítása a munkaadó, illetve a munkavállaló feladata.
Természetesen, ha ezt munkáltató vállalja magára ennek a költségét elszámolhatja. Az otthon kialakított környezetnek is, azonban meg kell felelnie a munkavédelmi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi és ergonómiai előírásoknak.
A távmunka műszaki eszközei a munkavállalónál
A távmunka végzéshez elsősorban telefon, a számítógép és az internet kapcsolat szükséges. A zavartalan munkavégzéshez azonban, a számítógépnek a megfelelő programokkal is rendelkezni kell.
A szükséges főbb számítógépes programok

- Szövegszerkesztő,
- Táblázatkezelő,
- Böngésző, (Internet Explorer, Firefox stb.)
- Levelező
- File kezelő és FTP program Internetes könyvtárakba történő másoláshoz
- Tömörítő program
- Tűzfal program
- Vírusirtó program
- Grafikai program
- Médialejátszó program

Webszoftverfejlesztés online távmunkában példa
Adott egy budapesti informatikai vállalat, amely rendelkezik az online távmunkához szükséges feltételekkel ( távolról menedzselhető adatbázis interneteléréssel stb.) A fejlesztők és a projetmenedzser Budapesten és az ország különböző végzik a munkájukat. A munkavégzéshez telefont és interneteléréssel rendelkező számítógépet használnak.

A munkavégzés folyamata

- Esetenként telefonos megbeszélés
- Havonként egyszer Budapesten személyes megbeszélés
- Napi munkavégzés a távolról menedzselhető központi fejlesztői adatbázisban
- A munka előrehaladása bármikor megtekinthető a fejlesztői internetes platformon

A fejlesztői rendszer kihasználja a csoportmunka előnyeit és a folyamatos kontrollal elősegíti a hatékony munkavégzéstA munka törvénykönyvének meghatározása szerint távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. (KamaraOnline)
(logsped)
2017.07.04.
Rohamosan terjed a világban a távmunka intézménye, ugyanakkor szakértők szerint ez leginkább egy bizalmi kérdés. Fontos tudni, hogyan működik ez jogilag, kiknek ajánlják és hogyan profitálhat belőle munkaadó és a dolgozó is. (Kossuth Rádió)
(logsped)
2017.03.25.
Részmunkaidő, táv- vagy otthon végezhető munkák - mindegyik nagy segítség lehet a kisgyermekes szülőknek, vagy a családnak segíteni akaró nagyszülőknek. Egyben persze nagy könnyebbség a cégeknek és a magyar gazdaságnak is. (Kossuth Rádió)
(logsped)
2017.01.25.
A Magyarországon dolgozóknak mindössze fél százaléka él távmunkából, pedig az otthoni munkavégzés a munkaerőhiányra és a munkanélküliségre is megoldás lehetne. (M1)
(logsped)
2016.06.01.
A munkavállalók négyötöde szívesen dolgozna távmunkában Magyarországon, azonban a munkahelyek még nem nyitottak az otthoni munkavégzésre - derül ki a Profession.hu felméréséből (MTI)
(logsped)
2014.08.20.
A Telenor és a Microsoft által 2012-ben indított kezdeményezéshez idén több mint 150 cég és 4000 munkavállaló csatlakozott, harmadával több, mint a program elején. A szervezők szándéka tudatosítani a magyar vállalatokkal és munkavállalókkal, hatékonyan dolgozni nem csak irodai környezetben lehet. (MTI)
(logsped)
2014.05.11.
Miközben Európában, így a régióban is egyre népszerűbb a távmunkás foglalkoztatás, addig Magyarországon lassan terjed, de nő az igény a rugalmas formában foglalkoztatott munkavállalók iránt a Comforce Zrt. távmunka szolgáltató értékelése szerint, MTI információ.   
(logsped)
2011.10.19.
Ismét megrendezik, immár nyolcadik alkalommal az Országos Távmunka Konferenciát a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és szakmai tanácsadó testülete, a Távmunka Tanács, valamint a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ közös szervezésében.   
MNO)
2009.10.21.

A távmunka nagyon jó dolog, csak nincs
Magyarországon és Kelet-Európában nem terjed olyan gyorsan ez a munkamódszer, mint az EU nyugati felén. A cégek bizalmatlanok. Pénzt keresni az interneten is valódi munkával lehet.  
(DM)
2009.04.28

Mobil távmunka
A technikai fejlődés következtében egyre inkább növekszik a mobil távmunka jelentősége is, amikor nem meghatározott, fix helyen történik a munkavégzés.  
(mfor/Magyar Távmunka Szövetség)
2008.07.08

Távmunkaházak javíthatják a vidéki foglalkoztatást
Május 22-éig pályázhatnak az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztő közösségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program munkahelyteremtő támogatásaira, egyebek között a távmunkaházak létrehozására.  
(VG)
2008.05.16

Távmunkaház létesült Örkényben

A Távmunka Szövetség kezdeményezésére, Örkény város partnerségével a településen távmunkaházat alakítottak ki az elmult évben.  
(nol)
2008.02.22

Hogyan népszerűsítik a távmunkát 5,5 milliárd forintból?
A távmunka népszerűsítésére európai uniós támogatással 5,5 milliárd forint fordítható a következő hat évben, ebből a program első részében az idén és jövőre 2,3 milliárd forint használható fel  
(JL)
2008.02.06

Készül a távmunkaház

A távmunka a nagy munkanélküliséggel küzdő térségekben élők elhelyezkedési esélyeit is javíthatja. Az Örkényben 40 millió forint uniós támogatással létesített távmunkaházban a tervek szerint legalább huszonöten dolgozhatnak majd láthatatlan munkaadóiknak.

A távmunkásokat foglalkoztató munkáltatók többnyire nagyvállalatok, amelyek alkalmazottaiknak ajánlják föl az otthon dolgozás lehetőségét. A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) tavaly októberben indult projektje fordít egyet az ügymeneten: az örkényi önkormányzattal összefogva távmunkaházat alakítanak ki, amelyben szatellitirodákat hoznak létre. A konzorcium tagjai egy Interreg pályázaton elnyert 40 millió forintból gazdálkodhatnak.

Az ötlet életképességét jelzi, hogy Nagykátán és Gödöllőn, sőt Csíkszeredán is hasonló program beindítását fontolgatják - mondja Forgács Tamás. - Az országon belüli kiszervezésre már több hazai példa is van: a közelmúltban a Freesoft hozott létre néhány tucat adatrögzítői munkahelyet a Nyírségben - teszi hozzá Suhajda Attila, a Magyar Outsourcing Szövetség képviselője. A tapasztalatok szerint ez akkor működik megfelelően, ha a munka beindulása előtt a legapróbb részletig meghatározzák, mit várnak a távol dolgozó kollégáktól. (nol.hu)
2007. 01. 10.

Már 3-4 százalékunk dolgozik távmunkában

A távmunka a modern kor munkaszervezési formája. Nem az a fontos, hogy hol végzi a munkát, hanem hogy hogyan. Ez a távmunka lényege - kezdte beszédét Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az V. Országos Távmunka Konferencián.

- A távmunka az elmúlt három-négy évben duplájára nőtt az aránya foglalkoztatáson belül, ma már 4 százalék, ami nagyon szép eredmény a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest. De ez még mindig sokkal kevesebb az európai átlagnál, ami 13-14 százalék. A munkavállaló maga választja meg, hogy milyen módon, milyen időbeosztással, hol dolgozik - mondta Kiss Péter.
Kétféle típusú munkavállaló, illetve munka az, ami jellemző. Az egyik a nagyon magas tudást igénylő, nagyon magasan kvalifikált, ahol a cégek azt mondják, hogy nekem kell ez a tudás, úgy dolgozol ahogy akarsz, rád bízom, csak a terméket, azt a tudást állítsd elő, és zömében, mivel szellemi értékről van szó, könnyen lehet ezt internetes és más utakon eljuttatni a munkahelyre. A másik típus az a kör, akinek esélyhátránya van, mert fogyatékkal élve hátrányos helyzetben van, akihez meg nekünk dolgunk eljuttatni, oda vinni, haza vinni a munkát. A saját hazai pénzeinkből is lesznek pályázatok, ezt minden évben meghirdetjük, távmunka-tanács gondozásában zajlik ez, de az európai fejlesztési programokban is jelentős pénzeket támogatásként gondolunk erre, 30-40 milliárdos nagyságrend lesz a következő öt-hét évben csak a távmunkára.
Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiac korszerűsítését jelenti a távmunka elterjesztése. Ez pedig a gazdasági és társadalmi modernizáció elengedhetetlen feltétele. (Magyar Rádió)
2006. 12. 08.

Távmunkáról értekeznek

Okos gazdálkodás humán erőforrásokkal - távmunkáról vállalkozói szemmel címmel tartja első konferenciáját a Magyar Távmunka Szövetség. A november 15-i rendezvény szervezőinek tájékoztatásából kitetszik, a konferencián bemutatásra kerüljenek azok az információtechnológiai megoldások és szervezési módszereket, amelyek elősegítik a nem tipikus foglalkoztatási formák alkalmazását, a távmunka bevezetését, és hozzájárulnak a munkaadók költségtakarékos működéséhez. Az eszmecsere elsősorban az intézményeket, valamint a kis-, és középvállalatokat, mint munkaadókat célozza meg. A távmunka a munka elvégzésének korszerű módszere. A módszertan független attól, hogy munkaviszony keretei között, vállalkozási formában, önfoglalkoztatóként, vagy független munkavállalóként alkalmazzák. Magyarországon jelenleg csak a munkaviszony keretei között végzett távmunkával kapcsolatban állított fel jogi normákat a törvény.

A távoli helyről történő foglalkoztatás során kulcskérdés, hogy ki biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket, ki gondoskodik a munkahely fenntartásáról, üzemeltetéséről, hogy ki finanszírozza a munkavégzés költségeit? Mind a munkaszerződés, mind vállalkozói, vagy megbízási szerződés kötelmei között pontosan meg kell határozni az elvégzendő feladatokat, az elvárt teljesítményt, és az elszámolás módját. Célszerű azt is tisztázni, hogy a munkavégzéshez használt szoftverek jogtisztasága kinek a felelőssége, és azt is érdemes tisztázni, hogy a munkaadó, vagy megbízó milyen módon gyakorolhatja a munkavégzés, a teljesítés ellenőrzésére irányuló jogosultságait.

Magyarországon minden 9-10. vállalkozásban, intézményben alkalmazzák a távmunkát. Ez a munkavállalók 4,5-5,5%-át érinti. A fejlett gazdasággal rendelkező nyugati országokban általában meghaladja a 10%-ot a távmunkások aránya. A távmunka elterjedtsége azonban nem kizárólag a gazdasági fejlettség függvénye. Kulturális, és éghajlati tényezők is befolyásolhatják a távoli helyről történő munkavégzés igényét. (PP)
2006. 11. 07.

Mindkét fél tart a távmunkától
A munkavállalók kilencven százaléka elvben szívesen dolgozna távmunkásként, de ha választaniuk kellene, inkább a hagyományos forma mellett döntenének.
A munkaadók is bizalmatlanok: nem véletlen, hogy tizedannyian dolgoznak itthon a munkahelytől távol, mint például Hollandiában.
Az MTA Szociológiai Kutató Intézetében készült felmérése szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka számára vonzó a távmunka.
A távmunka a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő az otthoni feladatvégzéssel. A notebookok és a net segítségével a munka bárhol végezhető, külső helyszínen végezhetőek a feliratok a 8-tól 16 óráig tartó munkaidőtől függetlenítve. Így ez a megoldás nagy segítség a családosoknak: apáknak és anyáknak egyaránt. Hasonlóan a kötöttségeket oldja a job-sharing nevű alternatív lehetőség, mely egy munkakör többfelé osztását jelenti, és például a gyerekes anyák részmunkaidős, de teljes értékű foglalkoztatását teszi lehetővé.
A távmunka segítségével emellett a cégek lefaraghatják a költségeiket, kisebb irodaházat kell fenntartaniuk, csökken a rezsiköltség, és nem egyszer növekszik a teljesítmény a nyugodtabb és stressz mentes munkavégzés eredményeként. (PP)
2006. 03. 14.

Cégvezetők: Kevésbé lojálisak a távmunkások
A PricewaterhouseCoopers távmunka témában végzett legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a legtöbb vállalatnál van lehetőség a távmunka alkalmazására, az érintettek ismerik előnyeit és hátrányaira is a legtöbb helyen már megoldást találtak az erőforrás kihelyezés kapcsán. A távmunka bevezetésével kapcsolatos speciális ismeretek azonban hiányosak.
Bár a legtöbb esetben a távmunka előnyei világosak (motiváció, ügyviteli költségek csökkenése, gyorsabb reakcióidő, geográfiai lefedettség, időmegtakarítás), a hátrányok között legkiemelkedőbbek a megoldandó munkaszervezési és kommunikációs feladatok.
A válaszadók szerint az alábbi munkakörök részleges vagy teljes távmunkában történő ellátása lenne lehetséges a vállalaton belül: vezetők, tanácsadó, logisztikus, ügyfélszolgálatos, telefonos ügyfélszolgálat, beszerzők, flottamenedzser, ügyintézők, termék menedzserek, projekt koordinátor, adatrögzítő, rendszergazda, modulgazda, karbantartók, bérügy, pénzügy, HR asszisztensek, könyvelők, adminisztratív munkakörök, számvitel, tervezők, mérnökök, szerkesztők, újságírók, marketingesek, oktatók. (MF )
2005. 10. 17.

Olcsóbb távmunkást foglalkoztatni
Dolgozónként 60 ezer forintos munkabért és annak járulékait fizeti ki a munkaügyi tárca fél éven keresztül azoknak a munkáltatóknak, akik sikeresen vesznek részt a most kiírt távmunka pályázaton. Egy-egy távmunkahely létesítéséhez 488 ezer 400 forintos támogatás és dolgozónként 50 ezer forint nyerhető el.
Egy-egy távmunkahely létesítéséhez 488 ezer 400 forintos támogatás nyerhető el. További 50 ezer forint nyerhető el dolgozónként képzéshez. A pályázatok - folyamatosan - július 7-ig adhatóak be, és az elkészült munkákat július 31-ig bírálják el.
A cél egyebek között az, hogy a távmunkahelyek létesítésével javuljon a foglalkoztatás a hátrányos helyzetű kistelepüléseken, valamint teret kapjon a szolgáltató jellegű elektronikus közigazgatás.
A munkaügyi tárca információja szerint az elbírálásnál előnyt élvez az a pályázó, aki regisztrált munkanélkülieket, fogyatékkal élőket, megváltozott munkaképességűeket, gyermeküket egyedül nevelő szülőket, családi okokból a lakásukhoz kötött személyeket, roma származásúakat alkalmaz, vagy a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségek lakóinak létesít ilyen típusú munkahelyet. A támogatás elszámolás alapján, utólagos finanszírozással vehető igénybe. (Magyarország.hu )
2005. 06. 07.

Távmunka a gyakorlatban
Esettanulmányok megismerését kínálja a távmunkáról szóló júniusban induló előadássorozat. A munkáltatók ráakadhatnak adaptálható költségtakarékos módszerekre.
A Magyar Távmunka Szövetség - szakmai műhely elnevezéssel - a távmunka elterjedését célzó komplex programja keretében rendezvénysorozatot indít júniusban. A fórum rendezvényei esettanulmányokhoz kapcsolódóan dolgozzák fel a távmunka-foglalkoztatás fontosabb kérdéseit. A program célja, hogy a munkáltatók részére a napi gyakorlatban hasznosítható információkat adjon e foglalkoztatási forma bevezetéséhez és alkalmazási területeihez. A rendezvénysorozat foglalkozik a többi között a költségtakarékossággal, a közintézményekben, ügyfélszolgálatoknál alkalmazható távmunka-megoldásokkal, valamint az IT néhány könnyen "távmunkásítható" szakterületén szerzett tapasztalatokkal. Az első, június 8-án megrendezésre kerülő távmunka szakmai műhely címe: Cégek és intézmények költségtakarékos működtetése távmunkával. Részletek fellelési helye: http://www.tavmunka.org/tamusz/tm_szakmai_muhely_1.phtml (PP)
2005. 06. 02.

Százezer hazai távmunkahely lehet 2008-ig
Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke szerint akár százezer új típusú távmunkahely jöhet létre 2008-ig a vállalatok saját kezdeményezésére, illetve állami támogatásokból.
A foglalkoztatási tárca hamarosan kiírja az új távmunkahelyek létrehozására szolgáló idei első, 500 millió forintos pályázatát. A Munkaerő-piaci alap pályázata segíti a hátrányos helyzetű csoportok távmunkahelyeinek létrehozását, valamint azt, hogy a közszféra modernizációjával a meglévő munkahelyeket távmunkahelyekké alakíthassák át.
A távmunkahelyek csökkentik a foglalkoztatás költségeit, javítják a foglalkoztatási arányt a mozgáskorlátozottak vagy a kismamák körében. A digitális kultúra elterjesztése, illetve az élethosszig tartó tanulás a távmunka fejlesztéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez egyaránt elengedhetetlen. (MF)
2005. 05. 11.

Távmunkásítaná a kényszervállalkozásokat a távmunka szövetség
A távmunka jelenthet részben megoldást a kényszervállalkozások jogviszonyának rendezésére - állítja a Magyar Távmunka Szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Az MTSz tudomása szerint a kormány az ügyben május végére készít kormányjavaslatot. A szövetség közleményében rámutat, hogy a kényszervállalkozók nagy hányada olyan foglalkozások köréből kerül ki, amelyek könnyen távmunkásíthatók. Az MTSz a kormánynak is eljuttatott javaslatában kifejti: a távmunkára való áttérés motiválása egy lehetséges alternatíva a munkaszerződések rendezésénél. "A benyújtott dokumentum a munkáltatói adóterhek lehetséges könnyítésével foglalkozik" - áll a közleményben, amely példaként az ideiglenes TB-kedvezményeket és a társasági és iparűzési adókra vonatkozó kedvezményeket említi. A szövetség a közleményben megjegyzi, hogy az alacsonyabb költségek miatt mérséklődhet a munkahely megszüntetését választó munkáltatók száma is. (Index)
2005. 05. 02.

Százmilliók távmunkára
Az idén mintegy 800 millió forintot fordít távmunkapályázatok kiírására a munkaerő-piaci alapból a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FHM) - tájékoztatta a Világgazdaságot Simon Gábor, a Távmunka Tanács (TT) elnöke. (VG)
2005. 03. 30.

Nem lelkesednek a távmunkáért a cégek
Május óta elvileg bármely magyar munkavállaló kérheti, hogy távmunkásként foglalkoztassák. A munkavállalók nagy része szívesen is dolgozna otthonról, a cégek többsége viszont idegenkedik a távmunka alkalmazásától.
Az Európai Unió tagországaiban az aktív foglalkoztatottak tizenöt, Magyarországon pedig 2-3 százaléka dolgozik távmunkában - mondta el Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke a csütörtöki budapesti távmunka konferencián, hozzátéve, hogy valamennyi létesülő távmunkahelyre százszoros a túljelentkezés.
A munkáltatók azonban egyelőre nem ilyen lelkesek, főleg azért, mert távmunka új típusú munkaszervezést kíván. A szakmai testület vezetője elmondta: jövőre a munkaerő-piaci alapból összesen 800 millió forint értékben írnak ki pályázatokat ilyen típusú munkahelyek létrehozására. A 2002-es, illetve a 2004-es kormányzati pályázatok révén mintegy 2500 távmunkahely jött létre.
Lényegesen javulhat a helyzet, ha 2005 végéig valamennyi önkormányzat bekapcsolódik a közhálóba, illetve 2006 végéig az összes településen kiépül az e-Magyarország - mondta Pajna Sándor, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára. (origo)
2004. 12. 10.

Távmunka konferencia Budapesten
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Távmunka Tanács szerdán távmunka konferenciát tart, erről nyilatkozott Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke.
Nagy lemaradást kell behozni a számítógépek, mint otthoni munkaeszközök használatában, az Amerikai Egyesült Államokban például a munkavállalók 25 százaléka dolgozik a távmunka keretei között, az EU 15 átlaga 14 százalék, Magyarországon ez az arány még csak 12 százalék.
Többek között ezzel a problémával is foglalkozik majd a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Távmunka Tanács szervezésében a jövő hét szerdájára összehívott országos távmunka konferencia - mondta Simon Gábor. (MSZ)
2003. 12. 06.

Távmunka - a jövő foglalkoztatása
A PricewaterhouseCoopers a távmunka gyakorlati megvalósításának tudnivalóiról, alkalmazásának lehetőségeiről és gazdasági vonatkozásairól tartott nyílt szakmai napot november 23-án. A rendezvény résztvevőinek névsorát a nemrég megalakult Magyar Távmunka Szövetség közreműködésével alakították ki.
A PricewaterhouseCoopers (PWC) székházában, és égisze alatt szervezett szakmai napon elsősorban humánerőforrás-menedzserek, gazdasági és informatikai vezetők vettek részt azoktól a vállalatoktól, amelyeknek a tapasztalat szerint a leginkább érdekük lehet ennek a foglalkoztatási formának az alkalmazása. Az Egyesült államokban minden negyedik, míg Nyugat-Európában minden hatodik munkavállaló távmunkában dolgozik. Magyarországon ez az arány óvatos becslések szerint is legfeljebb 1% - hívta fel a figyelmet bevezetőjében Forgács Tamás, a PWC távmunka szakértője.
Ma még visszatartó erő az a tévhit, miszerint a távmunka infrastrukturális hátterének biztonságos kialakítása bonyolult és költséges feladat lenne - mondta előadásában Kővári István konzulens, az Avaya munkatársa
A továbbiakban bebizonyította, hogy a félelmek alaptalanok, a vállalatok jelentős költségeket takaríthatnak meg, és az alkalmazottak távoli menedzselésére kidolgozott módszerekkel hatékonyan irányíthatóak és ellenőrizhetőek a beosztottak, míg munkakörülményeik amellett javulnak, hogy a cég jelentős költségeket takarít meg. (e-ker)
2003. 11. 26.

Ezerszáz távmunkahely létrehozását támogatja a munkaügyi tárca
A pályázatnyertesek fél évig akár bruttó 53 ezer forint vissza nem térítendő bértámogatást is kaphatnak, minden újonnan létrejött munkahely után - ígérte Burány Sándor munkaügyi miniszter. A pályázatra a gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, jogi személyek, de önkormányzatok, illetve a közszféra különböző intézményei is jelentkezhetnek. Előnyt élveznek azonban azok a pályázók, akik a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatását vállalják. A munkaügyi miniszter 1100 új távmunkahely létrejöttét várja a programtól, melynek keretében 225 millió forintot oszt majd szét a tárca. A pályázatok leadásának határideje augusztus 10-e. Az érdeklődők részletes tájékoztatót találnak az interneten, a http://www.bmik.hu és a http://www.fmm.gov.hu honlapokon. (MR)
2004. 07. 18

A távmunka nem csodaszer
A világon a legtöbben Indiában dolgoznak távmunkásként, az Európai Unióban a munkavállalók hét, hazánkban pedig legfeljebb két és fél százaléka végzi otthonról a munkáját. Ez az arány az internethálózat bővülésével növekedhet.
A távmunka nem csodaszer, nem oldja meg egyszerre sem a gazdaság, sem a munkanélküliség összes problémáját. Csupán egy lehetséges eszköz (a sok közül) arra, hogy a foglalkoztatottak egy kisebb része kényelmesebben éljen, ne töltsön napi 12 órát - ha nem többet - azzal, hogy munkahelyére bejárjon a zsúfolt utakon, tömegközlekedési eszközökön; másrészt a munkaadók egy része rugalmasabban tudja szervezni cége szellemi és fizikai kapacitását, hogy nagyobb termelékenységet érjen el. Ez utóbbit tapasztalati tények bizonyítják a világ minden részén, így Magyarországon is. A távmunka egy korszerű eszköz a foglalkoztatás növelése érdekében.
Ki a tipikus távmunkás?
A távmunka a sajtóban sokszor úgy kapott teret, mint a gyesen lévő kismamák munka világába való visszatérésének vagy ott tartásának munkavégzési formája. Valóban, erre is lehetőséget ad, városunkban is van rá példa.
De a tipikus távmunkás (ha létezne ilyen) a világon kialakult trendeknek megfelelően férfi, 39-42 éves, magasan képzett, speciális ismeretekkel rendelkező munkavállaló és munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában.
A világon a legtöbb távmunkás Indiában él, ahol a korszerű, színvonalas oktatás eredményeképpen jól képzett munkavállalók dolgoznak amerikai cégek alkalmazottjaiként.
Az európai helyzet
Ezek a nagyvilág trendjei. De mi a helyzet a távmunka terén nálunk, vagy a közeli európai országokban? Az Európai Unióban a munkavállalók 7 százaléka alkalmazottként otthonából dolgozó távmunkás, a magyarországi felmérések-becslések 0,4 és 2,6 százalék közé teszik a távmunkások arányát az összes foglalkoztatott létszámára vetítve.
Munkaadóként olyan munkakörökben érdemes megfontolni alkalmazásukat, illetve régi, megbízható alkalmazottjainknak megadni a távmunkára a lehetőséget, ahol a fő munkaeszköz a számítógép és a telefon; ahol a munkakör nem igényel vagy csak alig személyes megjelenést a munkáltatónál.
Háttér a lehetőséghez
A távmunka elterjedésének egyik alapvető feltétele, hogy kiépített internethálózatra csatlakozhassanak a felhasználók, akiknek megfelelő szintű ismeretekkel, képzettséggel kell rendelkezniük, hogy eredményesen használhassák az eszközöket és azokat az információkat, technikákat, amelyeket az internet lehetővé tesz számukra. Örvendetes, hogy az internet-előfizetések száma hazánkban a 2000 negyedik negyedévében mutatott 225 ezer előfizetőről 2003 második negyedévére 535 ezerre növekedett, és ebből 30 százalék szélessávú hozzáférésű előfizető a KSH adatai szerint. Ugyanakkor az internethasználók aránya Magyarországon a 15 éves és idősebb népesség körében 25 százalék, míg az EU (még 15 tagállammal számolva) átlaga 54 százalék, az USA-é 77 százalék. A magyarországi átlag mögött jelentős területi különbség is húzódik: az arány Budapesten 40 százalék, falvakban 15 százalék.
A vállalkozásoknál ezek a statisztikai adatok a következőket mutatják: 78 százalékuk rendelkezik ma internetkapcsolattal. Ha a foglalkoztatottak száma szerint vizsgálódunk: a 250 főnél többet alkalmazók 97 százaléka (szinte mindegyik), míg a 10-19 főt alkalmazók 72 százaléka csatlakozik a hálóhoz. (DM)
2004. 07. 06.

A magyar cégek nem élnek a távmunka lehetőségeivel
A nemzetközi munkaerőpiacon hódít a távmunka, Magyarországon azonban még mindig a jogi háttér kialakítására várnak - írja a Világgazdaság. A GartnerGroup adatai szerint mára az e-work vagy más néven telework formában foglalkoztatottak száma világszerte elérte a 137 milliót. A távmunka előnye igen komoly pénzösszegekben is megjelenik: az AT&T például egy év alatt 150 millió dollárt tudott megtakarítani távmunkásai révén. Emellett jelentékeny a társadalmi haszna ennek a foglalkoztatási formának, mivel a megváltozott munkaképességűek, a kedvezőtlen földrajzi fekvésű településeken lakók, és a munkanélküliek is bekapcsolódhatnak a munkaerőpiacba.
A távmunka lecsökkenti a vállalatok rezsiköltségét, a távol levő munkatársakkal való kapcsolattartás azonban a telekommunikációs költségeket megemeli.
Magyarországon azonban a megfelelő jogi szabályozás hiányában egyelőre nem világos, mi számít távmunkának. Sok munkáltatónak az is nehézséget jelent, hogyan lehet gyorsan, olcsón, egyszerűen bevezetni és alkalmazni a rendszert. Kialakulóban van egy úgynevezett távmunka-csomag is, amely már gyakorlati tanácsadást is jelent. (NOL)
2004. 02. 22.

Romákat foglalkoztató távmunkaközpont indult
Tizenöt munkahelyes, romákat foglalkoztató adatrögzítő-központot adtak át Bátonyterenyén pénteken; a tízmillió forintos beruházást a távmunkapályázaton hét és félmillió forinttal támogatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM). Az adatrögzítő-központ az első megbízást az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapta, közölte az átadást követő sajtótájékoztatón Vaspál Vilmos, a központot működtető FreeSoft Kft. ügyvezető igazgatója. (MTI)
2003. 08. 02.

Újabb támogatott távmunkahelyek
Újabb 371 távmunkahelyhez hagyott jóvá 190,5 millió forintos támogatást a Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT), így hamarosan csaknem 1400 számítógépes munkalehetőség áll rendelkezésre, a múlt év végén kiírt pályázat eredményeként.
A 299 pályázó a napokban kapja meg az értesítést a szerződéskötési lehetőségről, a MAT döntése szerint a további 76 pályázó is hozzájuthat a támogatásnak a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott részéhez.