Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Horvátországban enyhülnek a beviteli vámszabályok

Kapcsolódó oldal:  Enyhülnek Horvátországban a beviteli vámszabályok

Enyhülnek Horvátországban a beviteli vámszabályok, így az európai uniós állampolgárok az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben vihetnek magukkal élelmiszert - tájékoztatott a napokban a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete.

május 21-én hatályba lépő változásoknak köszönhetően egyes élelmiszerfajtákból 10 kilogrammnyit is bevihetnek az utazók, egyebek mellett hús- és tejtermékekből, csecsemőtápszerekből és bébiételekből.

A könnyítések alapján személyenként 10 kilogramm húst és húsárut, tejet és tejterméket, mézet, élő osztrigát és kagylót vagy csigát tarthatnák maguknál az Európai Unióból Horvátországba érkező utazók. Szintén ekkora mennyiséget vihetnek be az uniós polgárok csecsemőtápszerből és csecsemőételekből, továbbá "különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszerekből", amennyiben azok nem igényelnek hűtést és el vannak látva a gyártó védjegyével, az éppen használatban lévő terméken kívül pedig a többi áru csomagolása sértetlen.

Azonos feltételekkel ugyancsak 10 kilogramm vihető be Horvátországba az unióból olyan eledelekből, amelyet egészségügyi okokból adnak az állatnak.

Az új szabályozás alapján ellenőrzés nélkül, korlátlan mennyiségben vihető be kenyér, sütemény, keksz és cukrásztermék, továbbá édességek, ha mindezek nem tartalmaznak húst. Szintén bármekkora mennyiséget lehet bevinni a végfelhasználó számára becsomagolt élelmiszeradalékokból, húskivonatokból és húskoncentrátumokból, hallal töltött olívabogyóból, tésztából, levesekből és fűszerekből, azzal a feltétellel, ha azok nem tartalmaznak húst.

Más élelmiszertermékeket is korlátlanul vihetnek magukkal külföldiek Horvátországba, ha a termékekhez nem használtak fel friss vagy feldolgozott húst és tejtermékeket, és csak 50 százaléknál kisebb mértékben tartalmaznak feldolgozott tojást vagy halászati terméket. (nol
2009.05.21