Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Tanúsító vállalatok, cégek
AIB-Vinçotte >>>
ANTSZ>>>
Certop>>>
CIS Hungária>>>
Digart>>>
Első Magyar Tanúsító>>>
European Quality Management Tanúsító és Ellenőrző Kft.>>>
EMI-TÜV Bayern>>>
Eurocert>>>
Ferrcert>>>
Germanischer Lloyd>>>
International Cert Hungary>>>
Konformitás>>>
Magyar Elektrotechnikai E.I.>>>
MertCert>>>
MSZT>>>
TÜV>>>
TÜV Ausztria>>>
TÜV ÉMI-TÜV Bayern>>>
TÜV Rheinland>>>

Több link>>>
Minőségügy, Minőségirányítás
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség>>>
Magyar Minőség Társaság (MMT)>>>
Magyar Szabványügyi Testület>>>
Minőségfejlesztési Központ (IMFA)>>>
Magyar Minőségügyi Adatbázis (MMA)>>>
Minőségügyi Információs Adatbázis>>>
Tanúsított cégek>>>
Minőségfejlesztési kp.>>>
Magyar Vállalkozásfejlesztési Alap.>>>
Magyar Hegesztéstechika Egyesülés>>>
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség FVF>>>
KERMI Minőségellenőrző és Szolgáltató Kft>>>
Qmark Consulting Magyarország Kft.>>>
Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT)>>>
American Society for Q>>>
Faipar - FAGOSZ>>>
ISO 900 fórum>>>
ITDH>>>
MEEI>>>
MKIK>>>
Műszaki és Természettud. Egyesület>>>
Országos Mérésügyi Hatóság>>>
Projektmenedzsment Szövetség>>>
Roncsolásmentes vizsgálatok>>>

Több link >>>
Tanácsadó vállalatok
AdWare Kft>>>
Ammon Re>>>
Bimeo Kft.>>>
Cequa>>>
Consact>>>
Exqualitas Libri>>>
Hertzog és Bárdos>>>
IMSYS>>>
L.K.Quality>>>
Lionson>>>
Merten>>>
Mikromentor>>>
Qmark Consulting Mo. Kft.>>>
QualiTeam 2000 Kft.>>>
Qualimed>>>
Sirius Bt.>>>
T&T Kft.>>>
Kalibráló laboratoriumok
AA LAbor >>>
Dunaferr Ferrocontroll>>>
Flow-Cont Kft.>>>
GATS>>>
MertCert>>>
Közlekedéstudományi Intézet>>>
Medián L+G>>>
MertControl>>>
Metripond>>>
Olzol>>>
Pharmavalid>>>
ÉMI>>>
HACCP
AgroHACCP felkészítés>>>
ÁNTSZ elvárások>>>
ANTSZ>>>
Campden & Chorleywood>>>
Élelmezésvezetők Szövetsége>>>
Griff Stúdió>>>
HACCP info>>>
HACCP Portál>>>
Lotz Jenő - rendszerépítés>>>
Magyar Élelmiszerkönyv>>>
Mi a HACCP?>>>
Országos Húsipari Kutatóintézet>>>

Több link>>>
HACCP-vel is foglalkozó Tanácsadó vállalatok
Ammon Re>>>
Bernika Kft.>>>
Cequa>>>
Mikromentor>>>
Qmark Consulting Mo. Kft.>>>

Több link>>>


Minőségbiztosítás

  Vállalati minőségbiztosítási rendszer kiépítése és működtetése

A minőségbiztosítási rendszer kiépítésénél először is annak módszeréről kell dönteni és arról, hogy a vállalat milyen területére terjedjen ki. A rendszer kidolgozható az egész vállalatra, vagy csak egyes részeire. Például: lehet mindegyik, vagy csak az egyik termékre vagy termékcsoportra vonatkozó rendszereket működtetni. A másik fontos döntés az, hogy a termelés melyik részére terjesztjük ki a minőségi rendszer hatókörét. ISO-rendszerben ez a szabványsorozat szabványai közötti választást jelenti. A kidolgozás és a bevezetés menetét a továbbiakban az ISO-rendszerek formális eljárásai szerint ismertetjük.

Az alapvető döntések után - az esetek többségében tanácsadók segítségével - a kijelölt termelési területet felül kell vizsgálni, a szabvány előírásaihoz kell igazítani. El kell készíteni a minőségbiztosítás szabványos dokumentumait, a minőségpolitikát, a minőségi kézikönyvet, az eljárások kézikönyvét és az egyéb utasításokat. A dokumentumok intézkednek a szervezetekről, a felelősségről, a termelési folyamatok minőségi eljárásairól.

Az előkészítés után határozhat a vállalat a bevezetésről és a minőségbiztosítási rendszer külső - független - tanúsításáról. A tanúsítást auditálási joggal rendelkező cégek és személyek végzik. Az audit során a tanúsító teljes körűen átvizsgálja a vállalat minőségi dokumentumait, valamint a helyszínen végez vizsgálatokat a rendszer gyakorlati működéséről. Ez utóbbi vizsgálat csak korlátozott időtartamú, és nem is lehet mindenre kiterjedő. A dokumentumok és a helyszíni vizsgálatok alapján az auditor kiadhatja a szabvány szerinti, korlátozott időtartamra érvényes tanúsítást.

A minőségi rendszer működését az auditor és a vállalat maga is rendszeresen ellenőrzi. Lehetséges olyan auditálási eljárás is, amelynek során a vevő, a megrendelő ellenőrzi a szállító, alvállalkozó minőségre vonatkozó intézkedéseit és gyakorlatát. Ezt az auditot végezheti maga a vevő, de független auditorra is bízhatja.

Egyes esetekben, például a minőségellenőrzési mérésekkel foglalkozó laboratóriumok működésének megítélésénél állami rendelkezések szerinti hivatalos felülvizsgálatokat végeznek. A felülvizsgálat módszere nagyon hasonlít az előbb leírtakra, a megfelelőség vizsgálatát akkreditációnak nevezik. A szabványosítás, az auditok és akkreditálás rendszere, a regisztráció és a jogosultságok meghatározása egymással részben összefüggő nemzeti, nemzetek feletti és nemzetközi szervezetek egész hálózatának fenntartását igényli.

 

Az első hazai logisztikai élelmiszerbiztonsági tanúsítvány a McDonald's beszállítójának
DNV Magyarország Kft. - Hungarorak Kft.

A McDonald's teljes hazai étteremláncának kizárólagos beszállítója, a Hungarorak Kft. Magyarországon elsőként nyerte el az ISO 22000 szabvány szerinti tanúsítványt élelmiszerbiztonsági rendszer működtetésére a logisztikai tevékenységet folytató vállalatok között.  
(logsped)
2007.04.19.

A Synergon két NATO minőségirányítási tanúsítvánnyal rendelkezik

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatóság (korábban Technológiai Hivatal) rendszertanúsító és kodifikációs osztálya tanúsító szervezetként vizsgálta felül a Synergon Informatika Nyrt. AQAP 2110 és AQAP 160 normatív dokumentumoknak megfelelő Katonai Minőségirányítási Rendszerét. Ennek eredményeként a társaság Magyarországon egyedülállóan rendelkezik a két NATO követelményrendszer együttes teljesítését igazoló tanúsítvány megújításával.

Az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer éves felülvizsgálatát szintén eredményesen zárta a társaság egy másik tanúsító, az NQA magyarországi képviselője által lefolytatott audit szerint.

A NATO AQAP (Allied Quality Assurance Publication) követelményeknek való megfelelés tanúsítását csak a hon- és rendvédelmi szervezetek részére történő szállítások, illetve nemzetbiztonsági vonatkozású projektek megvalósítása esetén teszik lehetővé az előírások.

A Synergon 2005 decemberében a "Minősített Katonai Beszállításra Alkalmas" minősítéssel és a NATO brüsszeli regisztrációjával rendelkező cégek szűk "elit klubján" belül is egyedülálló eredményt ért el a két NATO követelményrendszer együttes tanúsítványának megszerzésével. Azóta több katonai vonatkozású projektben vett és vesz részt fő- vagy alvállalkozóként. A most lezárult rendszer-felülvizsgálat során ezek közül vettek mintákat az auditorok, hogy meggyőződjenek a különleges minőségirányítási rendszer gyakorlati alkalmazásának megfelelőségéről. Az audit eredményeként a Synergon az egyetlen szervezet jelenleg, amely már fenntartott, ismételten felülvizsgált AQAP 160-as tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Ugyancsak sikerrel zárult a Synergon Informatika Nyrt. és a 100 %-os tulajdonában álló outsourcing leányvállalat, a SAO - Synergon Kft. ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszereinek egyidejű éves felülvizsgálata, melyet az NQA (National Quality Audit -brit tanúsító) magyarországi képviselője végzett. A Synergon Informatika Nyrt. a külső felülvizsgálatok eredményeit képességei objektív visszaigazolásának tekinti, hasonlóan a korábbi atomerőműi (ABOS 3 és ABOS 4T) vagy egyéb (például banki) különleges követelményeknek való megfeleléshez. A rendszerekből adódó minőségi teljesítés ugyanakkor a nem katonai, nem "különleges" projektek esetén is gyakorlatban bizonyított evidencia. (logsped)
2007.03.21.

Jó üzlet a minőségbiztosítás

A TÜV Rheinland cég közép- és kelet-európai csoportja és ezen belül a magyarországi részleg is jó eredményeket ért el 2006-ban és nyereségesen zárja az évet - mondta Czitán Gábor a vállalatcsoport vezérigazgatója. A TÜV Rheinland csoport tavalyi nyeresége várhatóan 800 ezer euró lesz, a magyar vállalat pedig 30 millió eredménnyel számol.

A csoport forgalma 2005-höz képest 38 százalékkal növekedett és elérte a 13 millió eurót, a magyarországi részleg forgalma ezen időszak alatt 28 százalékkal, 9 millió euróra bővült. Czitán Gábor kiemelte, hogy 2006-ban a kelet-európai csoport létszáma 60 százalékkal 201-ről 324-re nőtt, ezen belül a magyar létszám 75 százalékkal 123-ról 216-ra emelkedett egy év alatt.

Az 2007. évi tervekről szólva a vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy forgalombővülést várnak az orosz és a szlovén piacon az ipar területéről érkező tanúsító és vizsgálati megrendelésekből. A magyar piacon pedig kezdi meghozni az eredményt a 2005-ben lebonyolított cégvásárlás, amikor a TÜV Rheinland InterCert megvásárolta a Műszaki Biztonsági Vizsgáló (MBVTI) Kft. és a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet (MEEI) Kft. 100 százalékát. (INDEX)
2007. 01. 08.

Minőségbiztosítási díj a BMW-nek
Három társával együtt a BMW csoport kapta a vállalkozások minőségéért járó legfontosabb európai kitüntetést, az Európai Alapítvány a Minőségbiztosításért (European Foundation for Quality Management - EFQM) Excellence Award díját, amelyet Frank Peter Arndt, termelésért felelős vezető, a BMW AG igazgatótanácsának tagja, Budapesten vett át 2006. november 7-én.
Az EFQM díja az átfogó vállalkozási minőség elismerésére szolgáló legmagasabb európai kitüntetés, és az olyan kiemelkedő vezetési teljesítményeket díjazza, amely támogatja a versenyképességet, a dolgozók és az ügyfelek elégedettséget, a szociális felelősséget és nem utolsósorban a források racionális felhasználását.
"Örülünk, hogy munkánkért a német autógyártók között elsőként kaphattuk meg ezt a díjat. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a legnagyobb kitüntetés is csak egy pillanatfelvétel. Ez azt jelenti számunkra, hogy az ezzel összefüggő folyamatokat folyamatosan fejlesztenünk kell, hogy ne csak ma hanem holnap is kitűnőek legyünk" - nyilatkozta Frank Peter Arndt. (MTV - Híradó)
2006. 11. 25.

DNV - ISO 22000: új nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány bevezetése
A Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) új, fontos szabvány bevezetésével támogatja az élelmiszeripart. Az év során várható az "Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek - Követelmények" elnevezésű ISO 22000 szabvány kiadása. A DNV (Det Norske Veritas), az élelmiszeripari tanúsítások terén szerzett tapasztalatainak köszönhetően, egyike volt azon szakértői munkacsoportoknak, amelyek részt vettek a szabvány előkészítésében. Az előzetes auditálási szolgáltatások, illetve tanfolyamok már elérhetőek a vállalatnál.
Az új, önkéntes szabvány az ellátási lánc valamennyi szereplője számára azonosítja az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek követelményeit, és a HACCP irányelveit összehangolja a kialakult termékgyártói gyakorlatokkal. Meghatározza azokat az irányelveket, amelyek a vállalkozások számára megkönnyítik az élelmiszeripari folyamatok során fellépő kockázatok hatékony feltárását és kezelését.
2005. 08. 25.

Eladják a minőség-ellenőrzést
Magántulajdonba kerülhet az idén négy minőség-ellenőrző és biztonságvizsgáló intézet. A kormányhatározatban kijelölt társaságok privatizációjára már több mint egy éve várnak a potenciális vevők.
A kormányhatározatban kijelölt Kermi, az ÉKKO Építőipari Közszolgáltató, Kereskedő és Oktató Kft., a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet (MEEI) Kft. és az MBVTI Műszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Kft. privatizációja tehát szükségszerűnek (NSZ)
2005.01.07.

Minősítő tanúsítvány a K&H-nak
A BSI angol minősítő szervezet által 2004. novemberében lebonyolított sikeres tanúsító audit eredményeként a K&H Vállalati ügyfélszolgálat megkapta az BS EN ISO 9001:2000 szabvány szerinti működés tanúsítványát, és jogot nyert a minősítést igazoló akkreditációs jel használatára. A megszerzett minősítés az ügyfelek számára garanciát jelent arra, hogy igényeikre épülő, folyamatosan ellenőrzött, minőségi kiszolgálást kapnak. A sikeres tanúsító auditot két éves komoly felkészülési szakasz előzte meg. (PP)
2005.01.07.

Superbrand oklevél és ISO tanúsítványok dicsérik a Xerox szakértelmét
A vásárlók bizalmát kifejező Superbrand díjjal ismerte el a Xerox márka kitűnő hírnevét a nemzetközi program magyar szekciójának marketing szakemberekből álló bizottsága. A Xerox által képviselt innováció, minőség, megbízhatóság és szakértelem azonban nem csak a vevőket és a kommunikációs szakma prominenseit győzte meg. A Xerox Magyarország kifogástalan vállalati működését és környezetünk megóvására tett jelentős lépéseit most már az ISO 9001:2001 és 14001:1997 tanúsítványok is bizonyítják. (TM)
2004.12.03.

Unitis: megújító ISO audit
Sikeresen lezajlott a 2004-es minőségügyi audit a Unitis Rt.-ben. A minőségügyi felülvizsgálat az eddigiektől több szempontból is eltért, hiszen a korábbi felügyeleti auditokhoz képest idén egy alaposabb megújító auditra került sor.
A Unitis több éve létező ISO 9001-es rendszerével kapcsolatban minden évben egyre több pozitív észrevétel érkezik, néhány területen folyamataink kitűnőre vizsgáztak. A cég menedzsmentje a minőségügyi rendszer működtetésén keresztül kívánja támogatni a vállalati célok hatékony megvalósítását, valamint ehhez kapcsolódóan a munkatársak egyéni céljainak elérését. (TM)
2004.11.23.

Integrált minőségbiztosítás a Tisza Volánnál
A Tisza Volán Rt. közelmúlbani közgyűlésén adta át az auditáló cég, a TÜV Hannover-KTI Kft. képviselője Szeri Istvánnak, a részvénytársaság vezérigazgatójának az ISO 9001 és 14001-es integrált rendszerre vonatkozó tanúsítványt.
Az integráció előnye, hogy a rendszer segítségével kisebb az adminisztráció, kevesebb dokumentációra van szükség, valamint jobban megfelel az uniós elvárásoknak.
 

A minőségirányítás jogszabályi környezete
Az áruk és szolgáltatások csak akkor áramolhatnak akadály-mentesen az Európai Unió egységes belső piacán, ha harmonizálják a termékek forgalomba hozatalát és biztonságát szabályozó műszaki előírásokat, és az egyik tagországban jogszerűen bevizsgált és tanúsított termékeket nem kell alávetni ismételt vizsgálatoknak egy másik tagországban.
Az EU minőségirányítási alapelve, hogy csak azon termékeket kell kötelezően bevizsgálni, amelyek a fogyasztók életét, egészségét vagy vagyonbiztonságát veszélyeztethetik, vagy környezetvédelmi szempontból lehetnek kockázatosak. A megfelelőség tanúsításának tartalma, hogy a tanúsítást végző megbízható vizsgálatok alapján felelőséggel megállapítja, hogy a tanúsított termék megfelel-e a vonatkozó és a tanúsítványon feltüntetett előírásoknak.
Mindazon termékeknél, amelyek nem jelentenek közvetlen potenciális veszélyforrást a fogyasztó számára (például textíliák, cipők, órák, dísztárgyak, fa- és üvegáruk), nincs előírva kötelező vizsgálat és tanúsítás. A piaci mechanizmus szelektálja az árukat. A termékek önkéntes tanúsítása a gyártók és kereskedők azon felismerésén alapul, hogy a fogyasztók bizalmát megnyerjék, és folyamatosan jó minőségű termékek szállításával piaci előnyre tegyenek szert. Ugyanakkor a tanúsítás biztonságot jelent a gyártó és kereskedő számára reklamációk, jogviták esetén.
 

Kártya vagy PIN-kód hitelesít jobban?
PIN-kód vagy elektronikus aláírás? Az APEH elképzelései szerint mind többen elektronikus úton tesznek majd eleget adóbevallási kötelezettségüknek, márpedig a világhálón továbbított űrlapokat is hitelesíteni kell valahogy.
Technikailag erre kétféle eljárás van: az informatikai szakma az elektronikus aláírást támogatja, az adótörvényekről szóló kormányzati előterjesztés viszont a PIN-kódos módszer mellett tette le a voksát. A PIN-kódos azonosítás széles körben elterjedt a bankkártyák és a mobiltelefonok védelmére. Gyenge pontja, hogy a PIN-kódot a felhasználó nehezen tartja fejben, a felírt kód viszont a "megtaláló" számára megkönnyíti a behatolást.
Az elektronikus aláírás elvben sokkal biztonságosabb. Az így hitelesített anyagok eredetisége minden érintett számára szavatolható. Hátránya, hogy bonyolult és költségigényes. A működtetéshez be kell vonni egy úgynevezett hitelesítésszolgáltatót, aki - évi 20 és 70 ezer forint közötti összegért - rendelkezésre bocsátja a titkosítás kódját tartalmazó kártyát, és anyagi felelősséget is vállal a tranzakciók titkosságáért.
Ha a parlament mégis a PIN-kódos megoldás mellett dönt, az elektronikus aláírás akkor is használható például a számvitelben, az elektronikus kereskedelemben, a jogi ügyleteknél vagy - várhatóan a jövő év elejétől - a cégregisztráció során. (NSZ)
 

Hatékonyabb védjegyoltalom az uniós csatlakozás után
Magyarország egyenrangú tagja lesz az Európai Unió erős védjegyoltalmi rendszerének és ebből a vállalkozásoknak piaci előnye is származhat - mondta Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke hétfőn az Európai Unió védjegy és design fórum sajtótájékoztatóján Budapesten.
A csatlakozás után egyetlen eljárásban, olcsóbban és gyorsabban juthatnak a magyar bejelentők az európai védjegyoltalomhoz, amely mind a 25 tagállamban érvényes lesz, és segíti a vállalatok piacszerzését, azok megtartását és védelmét. A jelenleg érvényben lévő, 1997-es védjegy-törvény harmonizál az uniós előírásokkal, módosítására csak technikai rászletek, például az eljárási rend átvétele érdekében van szükség.
A MSZH elnöke elmondta, hogy hazánkban 45 ezer nemzeti védjegy és 160 ezer nemzetközi védjegyoltalom van érvényben, becslése szerint a nemzeti védjegyek száma tíz év alatt megduplázódik. A hivatal törekvése szerint Magyarországról is elérhető lesz az európai védjegy adatbázis.
 

Az Albacomp Rt. újabb ISO és NATO tanúsítványt szerzett
Az Albacomp Rt.-nél lezajlott minőségbiztosítási és környezetirányítási ISO audit során az Albacomp Rt. teljes tevékenységére megszerezte az ISO 14001:1996 környezetirányítási tanúsítványt, valamint megújította ISO 9001:2000 minőségbiztosítási tanúsítványát.

Rangot adó ISO 9001 tanúsítás a Germanischer Lloydtól
Magyarországon is elérhető a patinás Germanischer Lloyd tanúsítása. A Germanischer Lloyd nemzetközi elismertségű tanúsító szervezet, alapító tagja az IIOC-nak (Indenpendent International Organisations for Certification, a legnagyobb független tanúsítók szervezete).
Magyarországon kivételes rangját az adja, hogy mindezidáig korlátozott számú, csak arra valóban érdemes szervezetnek adott ISO 9001 szerinti tanúsítványt, ezért ma, amikor Magyarországon mintegy 8-10 ezer vállalkozás mondhatja tanúsítottnak magát, a Germanischer Lloyd tanúsítása valódi elismertséget jelent. A Germanischer Lloydnál azt vallják, hogy tanúsítani valamit, igazoló okiratot kiállítani felelősség, melyben a tanúsító felelősséget vállal azért, hogy az igazoló okirat a valóságnak valóban megfelel, és arra döntést lehet alapozni. A Germanischer Lloyd tanúsítása ezért a vizsgált szervezetek számára egy világszerte elismert védjegyet jelent, mely garantálhatja a szervezet harmadik partner által való elfogadását, elfogadtatását.
A Germanischer Lloyd nagy és kis szervezeteket is megkülönböztetés nélkül tanúsít. Egy szempontból viszont mindegyik cég egyforma: mindegyikről kijelenthető, hogy valódi minőségirányítási rendszert működtet és így valóban megbízható partnernek lehet tekinteni. Ezt a felé igazolták, ezért ettől kezdve ezt a Germanischer Lloyd mások felé tanúsítja.
A Germanischer Lloyd tanúsítási tevékenysége a nehéz és könnyűipari ágazatoktól a humán szolgáltatásokig terjed, ISO 9001, ISO 14001, ISO/TS 16949, OHSAS 18001 szabványok szerint.
 

Jogosítvány a TÜV Rheinlandnak
Magyarországon esőként a TÜV Rheinland Intercert KFT. Kapta meg a gazdasági tárcától A kijelölési jogot nyomástartó berendezések és rendszerek tanúsítására. Ezt követően ezeket a berendezéseket és rendszereket hazánkban és az Európai Unió tagországaiban további ellenőrzés nélkül lehet forgalomba hozni.
 

ISO-t szerzett a Kögáz
Első energetikai cégként minőségirányítási rendszert kapott a nagykanizsai székhelyű Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt. (Kögáz). Ezzel az európai energetikai cégek közül elsőként nyerte el az ISO 9001:2001 minőségtanúsítványt.

"Ezentúl a fogyasztói ügyfelek igénye és minőségi kiszolgálása az első; ennek alárendelve működik a vállalat átalakított szervezeti rendszere is" - kommentálta a minőségtanúsítvány elnyerését Thomas Hecker, a Kögáz Rt. igazgatóságának elnöke. Mint mondta: Európában, így Magyarországon is az első olyan energetikai cég a nagykanizsai, amelyik komplex módon megfelelt az új minőségirányítási, valamint a gáztörvény támasztotta követelményeknek.

"Működési területünkön a települések kétharmada, 445 község és város rendelkezik gázhálózattal, így a közeli jövőben nem a gerinchálózat bővítése, hanem a kiszolgálás és a háttér magas minőségének megtartása, a rákötések sűrítése a célunk" - fogalmazott Thomas Hecker. Példaként említette, hogy többek között külön menedzsment felel az egyedi fogyasztói és bekötési igények, vagy a panaszok, bejelentések gyors intézéséért.

Kérdésekre válaszolva az elnök elmondta: a májusi gázáremelés hátrányosan érintette a társaságot. "A Mol Rt.-től kapott gázért többet fizetünk ki, mint a lakossági gázdíj-bevétel és nem csak, hogy nem teljesül az állam által évekkel ezelőtt beígért árrésünk, de két százalékkal csökken is az idén" - mondta Thomas Hecker. Az elnök szerint így 2003-ban - a hosszú tél nyomán megnőtt gázfogyasztás ellenére - jelentős bevételtől esnek el, ezért csak kivételes esetben vállalkoznak az idén hálózatbővítő-beruházásra.

A nyolc évvel ezelőtt privatizált Kögáz Rt. működésének eddigi legjobb évét zárta 2002-ben: a társaság árbevétele 28,5 milliárd forint, adózott eredménye 743 millió forint volt és fejlesztésre 2,4 milliárdot költött. A cég hatókörébe összesen 445 somogyi, veszprémi és zalai település tartozik, és a 250 ezer lakossági és közel 19 ezer közületi ügyfelüknek 784,5 millió köbméter földgázt értékesítettek tavaly - közölte Thomas Hecker.(Menedzsmentfórum)
 

ICON Rt. - új minőségbiztosítási rendszer az MKB call-centeréhez
Sikeresen befejeződött a Magyar Külkereskedelmi Bank call-centerének új, ügyfélszolgálati munka minőségét ellenőrző, nyilvántartó és analizáló alkalmazásának fejlesztése.
Az ICON Rt. által elvégzett feladat az MKB Alternatív Értékesítési Csatornák szakterületen belül egy átfogó üzletfejlesztési projekt része volt.
"A Magyar Külkereskedelmi Banknál egy partner kiválasztásakor a tapasztalat és a megbízhatóság kiemelten fontos szempont. Az ICON Rt. az együttműködésünk során mindkettőt bizonyította valamint megtapasztalhattuk, hogy a project során, menet közben felmerülő új üzleti igényeink megvalósulását is kiemelkedő koordinációval támogatták. Az átadott rendszer jelentősen megkönnyíti majd a Call Center csoportvezetőinek munkáját, segíti őket a jobb munkaszervezésben, a minőségi követelményeknek való megfelelésben és az ehhez szükséges ügyintézői tudás számonkérésében." - mondta Szabó Noémi, az MKB Alternatív Értékesítési Csatornák Call Center üzletágának vezetője.
A fél éve indult együttműködés során több modul került kialakításra:

- Műszakbeosztást elkészítő modul (Workforce management)
A 7*24 órában üzemelő MKB Call Center műszakbeosztást segítő rendszere (WFM) gyorsan és egyszerűen tudja a folyamatos munkarendben dolgozó ügyintézőket 2 havi időkeretet alapul véve a kívánt műszakokra beosztani. A beosztás készítésének folyamata során a rendszer mind a törvényi előírásokat, mind az ügyintézői igényeket képes figyelembe venni,így a munka tervezhetőbbé válik, az üzemelés biztonsága növekszik.
- A munkatársak munkájának minőségellenőrzését lehetővé tévő modul (Quality control)
A Minőségellenőrzést lehetővé tevő modullal (QC) a Call Center munkatársainak tevékenysége folyamatosan monitorozható és az ügyféllel folytatott beszélgetések értékelhetők. Ennek segítségével a tapasztalatok egyszerűen leszűrhetőek és hasznosíthatóak a minőség folyamatos növelése érdekében valamint alapot szolgáltatnak a további tréningigények megfogalmazásához.

- A munkatársak tudását napi/heti/havi szinten mérő, kérdéssorokat összeállító és értékelő modul (Logon Test)
A munkatársak tudásszintjét mérő modul (LT) az aktuálisan legfontosabb információk kérdéssorba illesztésével folyamatosan ellenőrzi a munkatársak banki termékekre és folyamatokra, számítástechnikai rendszereink használatára vagy marketing akciókra vonatkozó tudását. Lehetővé teszi ezáltal az esetleges hiányosságok gyors kimutatását és a helyesbítő tevékenységek azonnali megkezdését.

A visszajelzések szerint a Bank más üzletágai is érdeklődést tanúsítanak egyes modulok iránt, így a jövőben elképzelhető a rendszer bővítése a Bank szervezetén belül.

Rácz Rita, az ICON Rt. projektvezetője kiemelte: "Az MKB Rt. egyik legfontosabb célja az volt, hogy a munkatársak időbeosztását, mely rengeteg szempont szerint kerül kialakításra, a rendszer automatikusan elkészítse. A projekt során a legnagyobb szakmai kihívást ez, a műszakbeosztást készítő modul kialakítása jelentette. Ez lényegében egy bonyolult matematikai algoritmuson alapszik, melyet a fejlesztések során kellett a szoftverrel megvalósítani. Az algoritmust egy képzett matematikus kolléga alakította ki, amelyet több matematikussal egyeztetve véglegesített."
 

A Főpolgármesteri Hivatal az ISO 9001 szerint
Az ISO 9001 szabvány előírásai szerint végzi tevékenységét a Főpolgármesteri Hivatal, állapította meg az SGS Hungária Kft elvégzett felülvizsgálata.

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljutatott vasárnapi közleménye szerint 2001 óta működik az ISO 9001:2000 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer a hivatalban. Az SGS Hungária Kft. független tanúsító szervezetként végezte el a rendszer felülvizsgálatát, amelynek végén megállapította, hogy a hivatal kiemelkedő figyelmet fordít a törvényességi elvárásokra. Az ISO minősítést 2001-ben szerezte meg a hivatal. A tanúsítvány megszerzése, illetve ennek három évre szóló érvényessége kapcsán a főváros összesen 25 millió forintnyi összeget költ a minőségirányításra, a folyamatos ellenőrzésre.
 

rEVOLUTION - újabb ISO minősítés
A rEVOLUTION Software megkezdte a vállalat minden üzletágára kiterjedő ISO 9001:2000 szabványnak megfelelő minőségbiztosítási rendszer kialakítását. Ez év közepétől a teljes cég a szabvány előírásainak megfelelően fogja végezni tevékenységét.

A minősítés megszerzése kiemelt fontosságú azokban a projektekben, amelyet a rEVOLUTION az év eleje óta a vállalatban tulajdonrésszel is rendelkező görög Q&R céggel közösen tervez, elsősorban közbeszerzési tendereken, illetve Phare- és Európai Uniós pályázatokon való közös részvétellel. A Q&R ISO és NATO-minősítéssel rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a cég Görögországban számos nagyszabású projekten sikeresen vegyen részt, és megnyerje többek között 11 görög minisztériumban létrehozott informatikai rendszer megvalósításának jogát. E tapasztalatokra építve terjeszti ki a rEVOLUTION a minőségbiztosítási rendszert a cég egészére, hogy közös terveikkel hasonló sikereket érjen el a hazai és regionális pályázatokon.