Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Állami és hivatalos ünnepek Európa országaiban
Állami és hivatalos ünnepek Európa országaiban
EU

Európai Unió története >>>
EUROPA Az európai unió portálja >>>
EUR-LEX, EU jogszabály-gyűjtemény>>>
Enterprise Europe Network>>>
CFCU>>>
Európai Bizottság Magyarországi Képviselete >>>
Európa Akadémia >>>
Ingyenes, Online EU Tanfolyam>>>
KultúrPont Iroda>>>
Külügyminisztérium>>>
MVA>>>
VÁTI>>>
www.euportal.hu>>>
EU Szervezetek, információk

Európai unió intézményei>>>
Az európai uniós joganyag>>>
Eures>>>
Európai Parlament>>>
Európai Bizottság>>>
Gazdasági és Szociális Bizottság>>>
Európai Központi Bank>>>
EBRD>>>
Vállalkozások>>>
Innováció>>>
CEN>>>
Európa direct>>>
FAO>>>
Keresés az Európa szerveren>>>
Európai Egyetemek Intézete>>>


Európai Unió


Az EU intézményi rendszere

Az Európai Uniónak öt fő intézménye van:

1. Európai Parlament
2. Európai Tanács, Általános Ügyek Tanácsa
3. Európai Bizottság
4. Európai Bíróság
5. Európai Számvevőszék

Egyéb Intézmények

1. Gazdasági és Szociális Bizottság
2. Régiók Bizottsága
3. Európai Ombudsman
4. Európai Beruházási Bank
5. Európai Központi Bank
 
 

EU tagállamok

EU térkép
1. AUSZTRIA
2. BELGIUM
3. DÁNIA
4. FINNORSZÁG
5. FRANCIAORSZÁG
6. GÖRÖGORSZÁG
7. HOLLANDIA
8. IRORSZÁG
9. LUXEMBURG
10.NAGY BRITANNIA
11.NÉMETORSZÁG
12.OLASZORSZÁG
13.PORTUGÁLIA
14.SVÉDORSZÁG
15.SPANYOLORSZÁG
16.CIPRUS
17.CSEHORSZÁG
18.ÉSZTORSZÁG
18.LENGYELORSZÁG
20.LETTORSZÁG
21.LITVÁNIA
22.MÁLTA
23.MAGYARORSZÁG
24.SZLOVÁKIA
25.SZLOVÉNIA
26.BULGÁRIA
27.ROMÁNIA
28.HORVÁTORSZÁG
(2013 július 1.)

 
Július 1-jétől ismét csökkennek a roamingtarifák az Európai Unióban - emlékeztetett az Európai Bizottság (MTI)
(logsped)
2014.07.01.

A magyar EU-elnökség honlapja a www.eu2011.hu webcímen érhető el.   
(logsped)

2010.12.21.

Az európai igazságügyi portál 2010 július 16-án elindult. A portál célja, hogy egy sor a bírósági és egyéb jogi kapcsolatos szolgáltatások nyújtson az uniós polgárok számára.   
(logsped)
2010.07.17.

Új vámkódex az Unióban
Az európai uniós tagországok kormányait képviselő tanács után kedden az Európai Parlament is jóváhagyta az EU korszerűsített vámkódexét.  
(Gazdasági Rádió)
2008.02.20

Szavazáson választja ki a Bizottság az euróövezet tizedik évfordulójára szánt emlékérmét
Az EU polgárai péntektől (2008. február 1.) szavazhatnak arra a különleges két-eurós érmére.  
(EUvonal)
2008.02.06

Elfogadták az EU költségvetését
Elhúzódó tárgyalások után szombatra virradóra megegyezett az EU jövő évi költségvetéséről a tagállamok tanácsa és az Európai Parlament.  
(nol)
2007.11.26.

Szabad az út Spanyolország felé
A spanyol kormány úgy döntött, május elsejével feloldja a munkaerő szabad áramlása terén az új tagállamokkal szemben alkalmazott megszorításokat - írja a Népszabadságnak küldött cikkében José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök. (NSZ)
2006. 03. 10.

Egymillió állást hirdet meg az EU egy honlapon
Közel egymillió, EU-szerte betöltendő állást tettek közzé egy új uniós álláskereső honlapon, amely a mobilitás európai évét népszerűsíti.
Az évet és a weboldalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Vladimír Spidla munkaügyi biztos és Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter bocsátotta útjára Brüsszelben, a "Munkavállalói mobilitás: jog, választás, vagy lehetőség?" elnevezésű konferencia keretében. A mobilitás európai évének célja, hogy növelje a más országban vagy új munkakörben való elhelyezkedés előnyeinek ismeretét és jobb megértését, és rávilágítson arra, hogyan segítheti elő az Európai Unió a munkavállalóinak mobilitását. (NSZ)
2006. 02. 22.

Franciaország sem nyitja meg munkaerőpiacát
Franciaország a közeljövőben nem kívánja kiterjeszteni a szabad munkavállalási lehetőséget a tíz újonnan csatlakozott EU-tagállamra az európai alkotmányos szerződés népszavazáson történt elutasításában kifejeződött társadalmi félelemre hivatkozva - a Le Monde információi szerint. (FN)
2005. 09. 20.

EU-s területfejlesztési konferencia
Európai uniós és területfejlesztési konferenciát tartottak a lillafüredi Palotaszállóban.
Elhangzott, hogy az elkövetkezendő esztendőben itthon 100 milliárd forintot fordítanak területfejlesztésre és az előadók örvendetesnek tartják, hogy 2007 és 2013 között Magyarország lesz az Európai Unió egyik legtámogatottabb országa. Jelenleg ugyanis az EU tíz legszegényebb nemzete közé tartozunk, ezért nem maradhat el folyamatos felzárkóztatásunk. Hazánk számára a logisztika, a környezetvédelem, az idegenforgalom, az üzleti tevékenység, valamint a tudásközpontok jelentik majd a kitörési pontokat. (MP)
2005. 05. 12.

Magyar-szlovák kistérségi foglalkoztatási paktum
Munkaerő-piaci együttműködést kötött a győri és a dunaszerdahelyi munkaügyi szervezet, amely javíthatja a térség foglalkoztatási helyzetét.
A határon átnyúló foglalkoztatási partnerség (paktum) célja, amelyet nyilatkozattal megerősített Kordás László, a munkaügyi tárca politikai államtitkára is, hogy a két munkaügyi szervezet között kialakult jó szakmai együttműködést kiterjesszék a munkaerőpiac többi szereplőjére, az önkormányzatokra, a munkáltatókra és a civil szervezetekre is, a későbbiekben pedig kibővítsék a teljes határ mentén.
2005. 05. 06.

Tovább nő az európai munkanélküliség
Márciusban 8,9 százalékra nőtt az eurózóna munkanélküliségi mutatója, ami így 0,1 százalékkal haladja meg a februári szintet. Az EU statisztikai hivatala szerint a magas munkanélküliségi arány a német, francia és a spanyol munkaerőpiaci problémáknak tudható be.
Az eurózóna két legnagyobb gazdaságában egyaránt 9,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, Spanyolországban pedig 10,2 százalékos mutatót regisztráltak. A munkanélküliség Írországban, Luxemburgban és Ausztriában a legalacsonyabb, rendre 4,3, 4,5 és 4,6 százalékon áll. (Index)
2005.05.05.

Új uniós weboldal indult
A weblap célja, hogy megkönnyítse a vállalkozók tájékozódását az uniós szolgáltatásokról, illetve hogy a cégek megismerkedjenek jogaikkal. Günter Verheugen a vállalatok ügyeiben illetékes bizottsági tag szerint a Your Europe" Az Ön Európája című weboldal lépést jelent az uniós elektronikus szolgáltatások, az eGovernment felé.
2005.03.10.

Bővül az uniós állásközvetítő rendszer
Az új tagországok adatainak felvitelével, az egyes nemzeti nyelvek használatát biztosító forma kialakításával fejlesztik tovább jelenleg az (EURES - az Európai Foglalkoztatási Mobilitás) európai állásközvetítő rendszert, ezt a munkát május során végzik el Brüsszelben illetve a tagállamokban - közölte a Foglalkoztatási Hivatal.  
2005. 02. 07.

Uniós jogosítvány mikrocsippel
Határidőhöz szeretnék kötni az EP-képviselők a leendő uniós plasztikjogosítványok uniós bevezetését. A jövőbeli járművezetői igazolványokról szóló törvénytervezetet az EP közlekedési bizottsága első olvasatban vitatta meg Brüsszelben.
A majdani jogszabály tanácsi tervezete a nemzeti és az uniós kompetenciák egymást kiegészítő rendszerével számol: egyfelől jelentős részt a tagországokra hagy, hogy milyen fokozatokon keresztül, mennyi idő alatt kerítenek sort az igazolványok lecserélésére, másfelől az új kártyák esetében már az uniós normát írja elő mindenkinek.
Előírnák, hogy a jogszabály hatályba helyezését követő tíz éven belül minden tagországban legyen kötelező a plasztikkártya bevezetése, további tíz alatt pedig mindenütt váljon általánossá az uniós szabványjogosítvány. Az Európai Bizottság által kezdeményezett "jogosítványhálózat" létrehozásával - elejét vehetné annak a mai gyakorlatnak, hogy egyesek az egyik tagállamban visszavont járművezetői engedély helyett egy másikban kérvényezzenek újat. (Index)
2005.01.25.

Újabb uniós állásokat hirdettek magyaroknak
Összesen 1315 új európai uniós állást hirdetett meg Brüsszelben az ezért felelős európai uniós hivatal, az EPSO az új tagországok állampolgárai számára, és ebből 180-ta magyar jelentkezőknek tart fenn. A hivatal igazgatójának csütörtöki közleménye szerint adminisztrátori és - munkaügyi, pénzügyi és számítástechnikai - asszisztensi állásokról van szó, amelyeket a tíz új tagország nemzeti sajtójában és az interneten is hirdetnek. Mindkét típusú munkához felsőfokú végzettségre és szakirányú tapasztalatra is szükség van. A részletes követelmények megtekinthetők a http://www.europa.eu.int/epso honlapon. A jelentkezéseket kizárólag elektronikus úton várják február 3-ig. A jelentkezőknek előválogatáson, majd írásbeli és szóbeli felvételi fordulókon is részt kell venniük. (Index)
2005.01.21.

Ratifikálta a parlament az európai alkotmányt
Az országgyűlés hétfői határozatával megerősítette az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést. Ezzel Magyarország a huszonöt EU-tagállam közül - Litvánia után - másodikként ratifikálta a dokumentumot.
Az európai alkotmányszerződés - ahogy Somogyi Ferenc külügyminiszter korábban fogalmazott - a korábbinál szélesebb és biztonságosabb keretet ad az EU fejlődéséhez, biztosítja a kibővült unió működőképességét, hozzájárul külpolitikai szerepének, érdekérvényesítő képességének növeléséhez.
Az európai alkotmány létrehozásáról szóló dokumentumot október 29-én Rómában írták alá az unió tagországainak vezetői. A huszonöt tagállam közül kilencben népszavazással, a többiben parlamenti határozattal erősítik meg az európai alkotmányt. Az alkotmányszerződés 2006. november 1-jén lép hatályba, ha addig valamennyi tagállam megerősíti. (Index)
2004.12.23.

Ingyenes Eurostat-információk
Valamennyi adatának elérését ingyenessé tette az unió statisztikai hivatala. Az Eurostat a gazdasági adatoktól a különböző demográfiai mutatókon át a környezetvédelmi és más jellegű információkig bezárólag hatalmas adattömeget kezel, amelyben a vállalkozók, magánszemélyek és különböző szervezetek egyaránt haszonnal búvárkodhatnak. (Eurostat)
2004.12.15.

Uniós kifejezéstár magyarul
Könyv és CD formájában jelent meg többek között magyar nyelven is az EU hivatalos kifejezéstára. Az uniós elektronikus szótárt a több ezer eMagyarország pont minden állomásán telepítik a közeljövőben.
Megjelent az Európai Unió hivatalos kifejezéstára, a könyv illetve CD formájában napvilágot látott terminológiai gyűjtemény 23 ezer kifejezés tartalmaz magyarul, angolul, franciául és németül - jelentették be a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön. A mintegy kétezer oldalas könyv szótárrészében angol illetve magyar szavakra kereshetünk, de a kötet tartalmaz francia és német mutatót is.
Az Európai Unió hivatalos kifejezéseit tartalmazó adatbázist az Igazságügyi Minisztérium (IM) Fordításkoordináló Egysége állította össze. A mintegy százezer oldalnyi uniós joganyagot minden csatlakozó állam nyelvére lefordítják. A most megjelent kiadvány ennek a fordítói munkának a 23 ezer kifejezésből álló terminológiai hátterét tartalmazza. (US)
2004.12.07.

Korlátozás várható a cégek uniós internetcímeinél
Április végétől igényelhetők a .eu domain nevek, amelyek kiadása a korábbi tapasztalatok alapján nagyobb körültekintéssel fog zajlani. Az EU tagállamain túl csak az unió területén székhellyel vagy központtal rendelkező vállalatok igényelhetnek internetes címet - számol be a Napi Gazdaság.
2004. 10. 15

Európai párbeszéd a magyar fuvarozókért
Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT-Hungary) szerint Európában egy kilométer alapú egységes elektronikai eszközökkel működtetett minden ország autósai számára megfizethető útdíj-rendszert kell kialakítani - mondta Dittel Gábor, az érdekképviselet ügyvezető főtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.  
2004. 09. 26.

Franciaország hamarabb megnyitja munkaerőpiacát
Varsó, (MTI/APA) - A francia kormány azt tervezi, hogy korábban megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok előtt - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap a varsói francia nagykövetség illetékesére hivatkozva. A lengyel gazdasági miniszterhelyettes úgy tudja, hogy más EU-tagországok is a franciához hasonló változtatásokat készítenek elő.
Párizs először a szezonális foglalkoztatottak előtt nyitná meg a kapukat, majd 2006 közepétől engedélyezné az új tagországokból érkezettek tartós foglakoztatását is - idézi a lap Patrick Kluczynskit, a követség illetékes referensét. A tartós foglalkoztatást és a franciaországi szabad munkavállalást a francia vezetés mindenekelőtt a hiányszakmákban, a szállodai és az idegenforgalmi iparban, a orvosokat, nővéreket érintően tenné lehetővé. (EB)
2004. 09. 12

Miként érvényesíthetik jogaikat az uniós polgárok az Európai Unió belső piacán?
Erről kapnak tájékoztatást azok az érdeklődők, akik ellátogatnak az Európai Bizottság új internetes portáljára. A Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű honlap mind a 20 hivatalos nyelven megtekinthető  
2004. 09. 09.

Nem mennek külföldre dolgozni a magyarok
2004. június 22., kedd 8:14 A vártnál is kisebb a magyarok munkavállalási kedve más európai uniós államokban. A Magyar Hírlap információi szerint alig pár százan érdeklődtek a lehetőségekről a csatlakozás óta eltelt időszakban. A magyar munkavállalók egyelőre gyér érdeklődést mutatnak az uniós munkalehetőségek iránt. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) fővárosi EU-integrációs kirendeltségét májusban 400-500-an keresték fel személyesen, és napi 100-120 telefon érkezett a témában. Országosan is csak háromszor-négyszer nagyobb volt ennél az érdeklődés, ami azóta sem fokozódott - mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Géza, az FH nemzetközi és migrációs főosztályának vezetője. (INDEX)
2004. 06. 23.

Gyér kereslet a külföldi állásokra
Elmaradt a várt roham a külföldi munkavállalásért, pedig a régi EU-tagállamok 22 ezer üres álláshelyet kínálnak - főleg kamionosoknak, szakácsoknak, henteseknek és egészségügyiseknek. Mégsem tolonganak a külföldi munkalehetőségekért a magyarok: a csatlakozás utáni első két hétben mindössze ezren érdeklődtek állások iránt - tudtuk meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat illetékesétől. Kovács Géza főosztályvezető elmondta: a Foglalkoztatási Hivatal EU-integrációs kirendeltségét naponta húszan-harmincan keresik meg személyesen, és legalább ennyi telefonhívás érkezik - miközben 22 ezer álláshelyet kínálnak a korábbi EU-tagországokban, köztük csaknem 18 ezret Nagy-Britanniában. Hollandiában főleg gépkocsivezetőket várnak az újonnan csatlakozóktól, Írország pedig elsősorban biztonsági őröket szeretne alkalmazni.(Nol)
2004. 06. 02.

Változtatna az áfa-rendszeren az EU
Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy gazdasági szakértőkkel vizsgáltassák meg egyfajta egységes európai áfa-rendszer bevezetésének lehetőségét. A terv alapján kereskedői vásárlás esetén a vevők az összes, EU-n belüli beszerzésnél azonos módon, mégpedig a cég bejegyzése szerinti nemzeti szabályoknak megfelelően, otthon tennének eleget áfa-fizetési kötelezettségüknek. Az adórendszer működtetését elektronikus rendszer segítené. A mostani gyakorlat szerint az EU-ban az áfát az eladás helyszíne szerinti országban fizetik. Így például ha internetes vásárlás történik, akkor a vásárlónak regisztrálnia kell magát és abban az országban kell az áfát megfizetnie, ahol az eladó működik. Az érdekelt felek július 31-ig ismertethetik a tervre vonatkozó észrevételeiket, azután a bizottság a javaslatokat megvizsgálja, s törvénytervezetet készít elő. Az alacsony áfával rendelkező, ezért a vásárlók számára csábító piacot jelentő Németország és Luxemburg már jelezte, hogy az elképzelés sérti az érdekeit. Az adókkal kapcsolatos közös szabályok ügyében minden tagállamnak vétójoga van.(euro.hu)
2004. 05. 20.

Uniós polgárnak is jár szociális ellátás, családtámogatás
Az egészségügyi és szociális törvények uniós csatlakozással összefüggő módosítása többek között érinti a családtámogatásokat, a gyermekvédelmet, a szociális ellátásokat és a fogyatékosok esélyegyenlőségét szabályozó törvényt is.
2004. 05. 13.

Bővül az uniós állásközvetítő rendszer
Az új tagországok adatainak felvitelével, az egyes nemzeti nyelvek használatát biztosító forma kialakításával fejlesztik tovább jelenleg az (EURES - az Európai Foglalkoztatási Mobilitás) európai állásközvetítő rendszert, ezt a munkát május során végzik el Brüsszelben illetve a tagállamokban - közölte a Foglalkoztatási Hivatal.  
2004. 05. 09.

A britek továbbra is ragaszkodnak az útlevélhez
A brit munkaszüneti nap miatt egyelőre kideríthetetlen, hogy az Angliába utazó új EU-s állampolgárok a konzulátus közleményéhez tartsák magukat, amely szerint személyi igazolvánnyal is beléphetnek Nagy Britanniába, vagy a brit Belügyminisztérium előírásaihoz, amely szerint útlevélre továbbra is szükség van a belépéshez. A hétvégén mindenesetre "felsőbb szintű" egyeztetésre volt szükség, hogy ne fordítsanak a határról vissza szlovák és cseh állampolgárokat, akik személyi igazolvánnyal vágtak neki az útnak, írja a Sun.(MTI)
2004. 05. 04.

Szabad a munkavállalás Svédországban
Elutasította a svéd parlament a kormány javaslatát, amely korlátozásokat kívánt bevezetni az újonnan csatlakozó országokból érkező munkavállalókkal szemben. Így Svédország az egyetlen az EU jelenlegi tagjai közül, amely semmilyen megszorítást sem alkalmaz az újonnan csatlakozó országok munkavállalói ellen.
2004. 04. 30.

Könnyítenék az uniós határátlépést
Az Európai Parlament jóváhagyott egy jogszabály-javaslatot, ami a bővítés után megkönnyítené az átkelést a külső határ közvetlen közelében élők számára, valamint a belső határok mellett élőknek addig, amíg a tagállamok közti határellenőrzést teljesen el nem törlik 2007-ben.
Az Európai Bizottság által tavaly augusztusban beterjesztett jogszabály-javaslat két különböző helyzetre vonatkozik: az egyik az új tagállamok és déli, keleti szomszédjaik (például Magyarország és Ukrajna) közti határforgalom, a másik pedig az új tagállamok, illetve az új és a régi tagállamok (például Magyarország és Ausztria vagy Magyarország és Szlovákia) közti határforgalom.
A könnyítés lényege, hogy speciális vízumokat bocsátanának ki a határ két oldalán 50-50 kilométeres sávban élők számára. Ez a speciális vízum többszöri határátkelést tenne lehetővé, legalább egy évig volna érvényes, és egy alkalommal 7-14 napos tartózkodást tenne lehetővé. Ingyenes lenne, vagy legalábbis olcsóbb, mint a 35 eurós, klasszikus Schengen-vízum. Az kaphatja meg, aki meg tudja indokolni, hogy rendszeresen át kell járnia a határon, mondjuk családi, üzleti kapcsolatai miatt. Adott esetben útlevél nélkül is lehetne használni.
A javaslat azt is lehetővé tenné, hogy a szomszédos államok speciális kishatári átkelőket nyissanak, csak a határ mentén élők számára. Ilyenek persze eddig is voltak, például a magyar határon is, de azokat régi formájukban elvileg meg kell szüntetni a csatlakozás miatt. Ez a jogszabály megmentené őket a kishatárforgalom számára. (NSZ)
2004. 04. 21.

Mi lesz a vámszervek dolga, ha megszűnik a határ?
Az unió bővítése nyomán megszűnnek a vámhatárok a tagországok között, de Magyarország sajátos helyzetbe kerül: az egész közösség határa lesz a nem csatlakozókkal közös határ. A vámosok feladatai változnak, de nem mondható, hogy kevesebb dolguk lesz. 
2004. 04. 16.

EU-tanácsadói hálózatot épít ki az Erste-Postabank
Az egész országra kiterjedő EU tanácsadói hálózatot épít ki az Erste-Postabank - mondta Papp Edit, az Erste Bank Hungary és a Postabank vállalati üzletágának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. A tanácsadók, a bank EU Irodájával együtt az Európai Uniós pályázatok, illetve az ahhoz szükséges finanszírozás megteremtésében segítenek az egyesülés előtt álló két bank kis és közepes vállalkozói, illetve önkormányzati ügyfeleinek - tette hozzá az üzletágvezető. Az Erste Bank-Postabank EU-irodája a közelmúltban kezdte meg működését, s jelenleg 8 uniós támogatási projektet készít elő - mondta Trombitás Zoltán, az EU Iroda vezetője.
2004. 04. 15.

Csak őstermelőknek és egyéni vállalkozóknak jár Európa hitel
Tegnaptól a kereskedelmi bankok saját forrásainak terhére a rendelet hatályba lépésének napjától - azaz mától - csak a mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalkozók részére nyújtható az Európa hitel - értesült a NAPI Online. A módosítás a még folyamatbanlévő ügyekre - tehát a még meg nem kötött szerződésekre - is vonatkozik.
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 2004. április 9-én rendeletet adott ki az Európa terv agrárhitel programjáról szóló 6/2004. (I.22.) FVM rendelet módosításáról. A módosítás értelmében a kereskedelmi bankok saját forrásainak terhére a rendelet hatályba lépésének napjától - azaz mától - csak a mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalkozók részére nyújtható az Európa hitel. A módosítás a még folyamatbanlévő ügyekre is vonatkozik. Ugyancsak változást jelent, hogy az Európa hitellel támogatható fejlesztési célok kiegészülnek a halfeldolgozási tevékenységet szolgáló beruházásokkal. A módosítás nem érinti a Magyar Fejlesztési Bank Rt. által refinanszírozott forrásokból történő hitelnyújtást, amely az eddigi feltételek szerint továbbra is folytatható. Az összesen 160 milliárd forintos összegből a pénzintézetek eddig 140 milliárd forint hitelre kötöttek szerződést. (NAPI Online)
2004. 04. 10.

Nem lesz "Made in Hungary" felirat az EU-ban
Módosították a fogyasztóvédelmi törvényt, ennek értelmében például csak akkor kell feltüntetni a termék származási helyét, ha nem az Európai Gazdasági Térségből érkezik.
Jogharmonizációs célokat szolgál a fogyasztóvédelmi törvény módosítása, amelyet hétfőn 194 igen, 127 nem szavazattal és hat tartózkodással fogadott el az Országgyűlés.A változtatás az európai uniós irányelveknek megfelelve meghatározza például annak feltételét, hogy egy gyártónak mikor kell a termékét visszahívni a piacról.A jogszabály értelmében csak akkor kell feltüntetni a termék származási helyét, ha nem az Európai Gazdasági Térségből érkezik. A módosítás rendelkezik a hulladékgazdálkodásról szóló figyelmeztetések feltüntetéséről is. (NOL)
2004. 03. 31.

Személyi igazolvánnyal az uniós országokba
Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magyar állampolgárok az EU-csatlakozást követően személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak az Európai Gazdasági Térség országaiba. Az elfogadott törvény értelmében május 1-jétől a személyi igazolvány úti okmányként szolgálhat, és 90 napi tartózkodásra jogosít minden uniós országban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. Az adatellenőrzés nem szűnik meg a határokon, és a 14 éven aluliak számára, valamint az unión kívüli államokba való utazáshoz továbbra is szükség lesz az útlevélre. (Index)
2004. 03. 28.

Májustól uniós közlöny
Május elsejétől megjelenik magyarul az Európai Unió közlönye naprakész jogszabályokkal. A teljes joganyagra még várni kell, de már nem sokáig, és szokatlan formában jelenik majd meg. A jelenlegi hatályos teljes joganyag fordítása mintegy 250 kötet, 80 ezer oldal. Ez az, amit elméletileg május elsejétől Magyarországon alkalmazni kell hatályos joganyagként a bíróságokon, az ügyészségeken, az összes jogalkalmazó intézménynél - közölte Báldy Péter, a Közgazdasági és Jogi kiadó igazgatója.
Magyarország elvégezte azt a feladatát, hogy lefordítsa, ezt az Igazságügyi Minisztérium koordinálta, ez Brüsszelben van, nyilvánvalóan szerkesztési és nyomdai előkészítési munkálatok folynak, de a megjelenés időpontját nem tudjuk.
Amit biztosan lehet tudni, hogy május elsejétől folyamatosan megjelenik az Európai Unió közlönye, amit úgy hívunk, hogy az Európai Unió Hivatalos Lapja, ebben a frissen megjelenő jogszabályokat magyar nyelven mindenki olvashatja május elsejétől. Az Európai joganyagot a kiadó a magyarral anyaggal együtt jelenteti meg DVD formájában. (FN)
2004. 03. 27.

Eltűnhet a forint, jön az elektronikus pénztrárca
Kis összegű kifizetéseknél használható az elektronikus pénz, tovább csökkenhet a készpénzforgalom.
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága mai ülésén 15 igen és nyolc nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről szóló törvényjavaslatot.
Az Európai Parlament és a Tanács 2000. szeptember 18-án fogadta el az elektronikus pénzt kibocsátó intézmények tevékenységének megkezdéséről, folytatásáról és felügyeletéről szóló irányelvet, amely most beépül a magyar jogalkotásba.
Az elektronikus pénzeszköz kibocsátásának lehetőségével tovább bővül a készpénzt helyettesítő fizetési eszközök köre és így tovább csökkenhet a készpénzforgalom. Az elektronikus pénz kibocsátásának lehetőségét - hasonlóan az Európai Unió tagállamainak gyakorlatához - a kis összegű kifizetések megkönnyítése érdekében teremtik meg.
A javaslatban nem határoztak meg összegkorlátot az elektronikus pénztárca tartalmát illetően. (VG)
2004. 03. 23.

Németországban törvény korlátozza a munkaerő szabad áramlását
A német parlament alsóháza (Bundestag) csütörtök este törvényt fogadott el, amelynek értelmében az Európai Unió (EU) május elsejei bővítése után Németország maximum hét évig úgymond védve lenne az olcsó közép- és kelet-európai munkaerővel szemben. A Bundestag második és harmadik olvasatban foglalkozott az előterjesztéssel és egyhangúlag hozta meg döntését a késő esti órákban.
Németország a csatlakozási tárgyalások során kikötötte, hogy átmenetileg korlátozni kívánja a szabad munkavállalás lehetőségét az EU-hoz májusban csatlakozó országok, köztük Magyarország állampolgárai számára. Berlin azonban kész meghatározott idő után megvizsgálni az időtartam lerövidítésének lehetőségét. Német részről rámutatnak arra, hogy a korlátozást az Athénban tavaly aláírt csatlakozási szerződés lehetővé teszi. (NOL)
2004. 03. 13.

Két évre lezárja munkaerőpiacát Franciaország
Hiába nem tudnak betölteni százezer magas szakképzettséget igénylő állást, a francia kormány két évig korlátozza az újonnan csatlakozók munkavállalását. Az intézkedéseket a francia szakszervezetek félelmei indokolják, a munkások a körülmények rosszabbodásától tartanak.
Két év után engedélyez szabad munkavállalást az újonnan csatlakozó országok polgárainak Franciaország, pedig szakképzett munkaerőre már most is szükség lenne - írja a Liberation című francia lap. A kormány intézkedéseit a francia munkavállalók félelmei indokolják, a szakszervezetek félelmei szerint a jelentős számú álláskereső miatt romolhatnak a munkakörülmények - írja a francia lap.
2004. 03. 12.

Két évig korlátozza munkaerőpiacát Hollandia
Akár egy év múlva is enyhülhetnek a holland munkaerőpiacot korlátozó intézkedések. A tervek szerint két évig az újonnan csatlakozók csak olyan munkát vállalhatnak, amire nincs holland jelentkező. Magyarország nem kívánja exportálni szociális problémáit, de ellenintézkedéseket vezethet be.
Két évig korlátozza az új EU-tagok állampolgárainak munkavállalását Hollandia -jelentette be Aart Jan De Geus Budapesten. A holland munkaügyi miniszter szerint ugyanakkor már egy év után hatástanulmányokat végeznek, melyek után könnyítésekről dönthetnek.
2004. 03. 11.

Kevés magyart vonz az EU-munka
Egyelőre csak hazánk jelentett be munkavállalási korlátozást az EU jelenlegi tagállamaival szemben, amelyek közül legutóbb Írország közölte, hogy korlátoz - igaz, csak a "segélyturizmust", és nemcsak az új belépőket sújtva.
Mint a Reuters emlékeztet, a korlátozó intézkedéseket a jelenlegi tagországok az olcsó munkaerő beáramlásától való félelmükben hozták meg, noha az erről szóló tanulmányok nem igazolják a félelmek jogosságát. Magyarország esetében például csak minden századik munkavállaló esetében prognosztizálja egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány, hogy külföldön fog munkát vállalni. Igaz, nálunk a bérek csak az EU-átlag ötödét teszik ki, a munkanélküliség viszont 2,2 százalékkal alatta marad a tizenötökének. Lengyelországban ezzel szemben húsz százalék a munkanélküliség. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a fiatal lengyelek 40 százaléka, vagyis hatmillió ember szeretne külföldre költözni, és ott vállalni munkát.
2004. 03. 09.

A végzettséget májustól elismerik
A csatlakozás után a magyar diplomákat és szakképzettségeket is elfogadják majd az EU tagállamaiban, mint ahogyan hazánknak is el kell ismernie az uniós okleveleket. A szabályozott, oklevélhez kötött szakmák elismerése automatikus lesz minden tagállamban.
A csatlakozás után a magyar diplomákat és szakképzettségeket is elfogadják majd az EU tagállamaiban, mint ahogyan hazánknak is el kell ismernie az uniós okleveleket. A szabályozott, oklevélhez kötött szakmák elismerése automatikus lesz minden tagállamban. (NSZ)
2004. 03. 05.

Magyarok csak hét év múlva vállalhatnak munkát Ausztriában
Ciprusra és Máltára nem vonatkozik a moratórium. A munkavállalási engedéllyel rendelkezőket és az idénymunkásokat nem érinti a szabályozás.
2004. 02. 25.

Munkaszünet lehet az Európa-nap
Lehetséges, hogy május 9-ét, uniós Európa-napként munkaszüneti napnak nyilvánítják Magyarországon is. Véleménybeli eltérések a szakszervezetek és a munkaadók között. Május 9-én a többi uniós országoz hasonlóan Magyarországon is új munkaszüneti nap bevezetését tervezik. Ez azonban alapvetően a szakszervezetek és a munkaadók megegyezésén múlik - mondta el Burány Sándor miniszter a Népszabadságban. (NSZ)
2004. 02. 19.

Jön az uniós jogosítvány
Az Európai Unió egységes jogosítvány bevezetésére készül, várhatóan mintegy másfél év múlva. Az EU-ban jelenleg sokféle vezetői engedély van forgalomban: mintegy negyven-ötvenféle jogosítvány lapul a sofőrök zsebében - állítja az egyik szakmai, közlekedési és biztosítási témákkal foglalkozó kiadvány 
2004. 02. 18.

Heti 48 óra a maximális munkaidő az EU-ban
Megszűnt a maximálisan 48 órás munkahetet előíró uniós rendszabály fakultatív jellege: az európai parlamenti képviselők döntő többséggel az előírás kötelezővé tétele mellett szavaztak. 
2004. 02. 16.

Halasztást kér Magyarország az uniós betegkártyára
Magyarországon 2006-tól vezetik be azt az egészségbiztosítási kártyát, mellyel bárki bármely uniós tagországban kérhet saját országa biztosítójának számlájára sürgősségi ellátást. Magyarország halasztást kért a bevezetéshez, a tagországokban júniustól vehetik át a polgárok a plasztiklapot. 
2004. 02. 15.

Az Uniós bér töredékét keressük
Az Európai Szociális Charta ajánlása szerint a csatlakozó országoknak az uniós átlagbérek hatvan százalékát kell elérniük, ugyanakkor jelenleg a hazai munkavállalók ennek alig harmadát keresik. Hanti Erzsébet, az MSZOSZ gazdaságpolitikai ügyvivője szerint világosan látszik: esély sincs arra, hogy 2004 májusa, a csatlakozás után annyi fizetésért dolgozzunk, mint például a német munkavállalók.
Összehasonlítási alap lehet a hozzánk hasonló bérhelyzetből induló Portugália, amely már tizenhat éve tagja az uniónak, a bruttó keresetek azonban csak az uniós átlag kétharmadát teszik ki - számolt be a Népszabadság.
2004. 02. 02.

Engedély kell a letelepedéshez az uniós államokban
Az utazás szabadsága nem jelenti azt, hogy májustól az unión belül bárhol letelepedhetünk; ehhez az után is engedélyre lesz szükség - írja a Népszabadság. Érvényüket vesztik a kitiltásról szóló döntések, de Ausztriában és Németországban munkavállalási engedélyre is szükség lesz.
2004. 01. 20.

A GKM segítséget nyújt az uniós pályázatok megírásához
Február 16-tól már fogadja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium azokat a pályázatokat, amelyeket pénteken tesznek közzé több témában. Magyari László, a tárca címzetes államtitkára azt ígéri, hogy segítenek az eséllyel pályázóknak abban, hogy sikeresek legyenek. 
2004. 01. 18.

Lebegtetett euróbevezetés
Hivatalba lépése után felülvizsgálja az euró bevezetésének menetrendjét a kijelölt pénzügyminiszter. Ezzel az ötlettel a gazdaság szereplői és elemzői is egyetértenek. A Kenyában szabadságát töltő Draskovics Tibor hírügynökségeknek adott rövid nyilatkozataiban jelezte, hogy a fontos az, hogy jól kell csatlakozni az eurózónához, kevésbé fontos, hogy mikor.
2004. 01. 10.

EU-szabványok magyar nyelven
Tizenkét szakma kis- és középvállalkozóinak az európai uniós piacon esélyegyenlőséget és versenyképességet biztosító 212 EU-szabvány magyar nyelvű kiadásáról írt alá szerződést hétfőn Budapesten Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és Pónyai György, a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója. Az aláírt támogatási szerződés alapján 147 millió forintot nyújt a GKM az 5.700 oldalas angol nyelvű EU-szabványok magyar nyelvre fordítására 2004. október 31-ig. Csillag István kiemelte: a GKM elkötelezetten segíti a kis- és középvállalkozások sokoldalú uniós felkészítését és ebben jelentős állomás az aláírt dokumentum.
2003. 12. 23.

Szabad utat kapott az uniós gazdaságélénkítő csomag
Az Európai Unió pénteken kezdődött csúcstalálkozójának délelőtti, nem az uniós alkotmánnyal foglalkozó részén elfogadták az Európai Növekedési Kezdeményezés első, leggyorsabban beindítható programcsomagját.
Magyarország szempontjából 3 program különösen fontos: a Ljubjana-Budapest és Bécs-Budapest vasútvonalak felújítása, és a Balti-tenger térségét Nyugat- és Délnyugat Európával összekötő autópályák építése.
2003. 12. 12.

Júliustól egységes európai egészségbiztosítási kártya
Az Európai Parlament honatyái elsöprő többséggel támogatták az egységes európai egészségügyi biztosítókártya bevezetését. A hitelkártya nagyságú egészségbiztosítási kártyát jövő év júliusában lehet majd használatba venni.
A kártya mindennemű egészségügyi ellátásra feljogosítja majd a tulajdonosát, az Európai Unió bármely tagországában. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében tehát az eddig csupán sürgősségi orvosi beavatkozásokon túl az EU polgárai az unió minden tagországában teljes körű egészségügyi ellátást kaphatnak.
2003. 12. 06.

Osztrák igen az EU-bővítésre
Az osztrák törvényhozás két jelképes ellenszavazattal és három módosító indítvánnyal ratifikálta szerdán az Európai Unió bővítését - írja a Népszabadság.
2003. 12. 04.

Új ügyvezető titkár az EUKK élén
Január elsejétől Farkas György tölti be az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) ügyvezető titkári posztját.
Suba János, a jelenlegi ügyvezető egyéves mandátumának lejártakor, az év végén távozik. Farkas Györgyöt 13 pályázó közül választották ki utódjául. Farkas György három évtizede foglalkozik az európai integrációval és több mint 10 éves kutatói munkáját gazdag szakmai publikációs tevékenység tükrözi.
2003. 11. 22.

Az unió összehangolja az európai határellenőrzést
A tagállamok határőrszerveinek munkáját összehangoló európai ügynökság felállítását javasolja az Európai Bizotság. A szervezetnek hatósági jogköre nem lesz az uniós országok területén, a határok őrzése mindenkinek a saját feladata marad.
A szervezet a tervek szerint 2005. január elsején kezdené meg a működését. A közösség célja, hogy közös uniós határőrség felállítása nélkül hozza azonos szintre a tagországok határőrségeinek munkáját, egyforma hatékonyságot biztosítva minden külső határon.
2003. 11. 14.

Új társasági formák jönnek az EU-tagsággal
Az uniós csatlakozást követően 2004. május 1-jétől három új társasági forma - az európai gazdasági egyesülés, az európai részvénytársaság és az európai szövetkezet - jelenik meg Magyarországon. Az európai részvénytársaság jellemzően legalább két tagállamban bejegyzett részvénytársaság összeolvadásával alakulhat. Éppen ezért egy Magyarországon bejegyzett rt. nem alakulhat majd át egyszerre európai részvénytársasággá, mert egyszerre több tagállamban van jelen. A társaság összes jövedelme után a bejegyzés helye szerinti tagállamban adózik. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények megengedik azonban, hogy a magyar székhelyű, de külföldön telephellyel bíró cég esetében a külföldi telephelynek betudható nyereség után ott adózzon a társaság. Az európai szövetkezet tagjai önállóságukat megőrizve, belső megállapodások útján törekednek gazdasági és társadalmi tevékenységeik fejlesztésére
2003. 10. 08.

Ujjlenyomat az uniós vízumban
Az EU brüsszeli bizottsága azt javasolja a tagállamoknak, hogy 2007 helyett már 2005-től harmonizálják az EU-n kívülről érkezők vízumát, illetve tartózkodási engedélyét. Brüsszel mindkét esetben kötelezővé tenné a kérelmezők fényképe mellett ujjlenyomatuk rögzítését is. A testület véleménye szerint a legfontosabb biometrikus adat továbbra is az arckép lesz, ezt kiegészíti az ujjlenyomat, amelyet indokolt esetben összevethetnek a központi adatbankban tárolt ujjlenyomatokkal. A tagállamok ezzel az új szabályozással igyekeznek megfékezni az illegális bevándorlást. (NO)
2003. 09. 26.

Harmincnégy év kellhet Magyarországnak az EU-felzárkózáshoz
Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzőcég nemrégiben közzétett értékelése alapján az EU-hoz most csatlakozó országoknak átlagosan ötven, Magyarországnak 34 év kellhet a felzárkózáshoz, legalábbis az optimista forgatókönyv szerint. Ha azonban az érintett országokban a gazdasági és politikai feltételek változatlanok maradnak, a felzárkózás egy évszázadot is igénybe vehet. Az EIU értékelése szerint öt éven belül Prága válik a régió üzleti fővárosává.(Index)
2003. 09. 17.

Magas a munkanélküliség az EU-ban
A szezonális hatásoktól megtisztított munkanélküliségi ráta változatlanul 8,9 százalék volt júliusban az euróövezetben, megegyezően az előző havival. Az Eurostat keddi bejelentése szerint az EU egészében kissé növekedett az állástalanok aránya: 8,1 százalékra a júniusi 8,0 százalékról.(MTI)
2003. 09. 03.

Sereghajtók leszünk a régióban
Az osztrák kutatók cseppet sem hízelgő 2004-re.vonatkozó prognózisa szerint, a gazdaságunk csak a lengyel és cseh gazdaságnál nő gyorsabban jövőre, az infláció talán csak Romániában lesz magasabb, mint nálunk, és a költségvetés GDP-arányos hiánya is csak a cseheknél haladja meg a magyarországit.
2003. 08. 16.

Közbeszerzések segítenek bejutni az EU-piacra
Már eddig is több magyar nyertese volt az EU közbeszerzési pályázatainak. Jövő májustól várhatóan újabb vállalkozói csoportok vehetnek részt az unió közbeszerzéseiben. Az építőknek és egyes szolgáltatóknak azonban még várniuk kell. Az uniós csatlakozás a magyar közbeszerzés rendszerét is megváltoztatja
A tagság Magyarország közbeszerzési ajánlatkérői számára is gyökeres változást jelent, mivel kötelesek lesznek a megfelelő közösségi értékhatár feletti ajánlatkérésüket - meghívásos-tárgyalásos eljárás esetén részvételi felhívásukat - a közösség hivatalos lapjában közzétenni. Ezen közösségi értékhatárokat, a meghirdetés kötelezettségét és módját a jelenleg egyeztetés alatt álló új magyar közbeszerzési törvény tartalmazza.
2003. 08. 14.

Adómentesen tőzsdézhetünk az Eu-ban
A Pénzügyminisztérium a Napi Gazdaságnak megerősítette: az uniós csatlakozás után azonos megítélés alá esnek hazánk mellett az EU többi országában kötött tőzsdei ügyletek is. Jelenleg itthon sem kell adózni a hazai börzén elért árfolyamnyereség után. A külföldi börzék részvényeivel kereskedőknek ugyanakkor jelenleg 20, jövőre várhatóan 25 százalékos adóval kell számolni, a nyereség után ugyanis ennyi forrásadót kell az államnak fizetni.
2003. 08. 08.

Az EU-ban a hazai bérek háromszorosát keresik
Kétszer-háromszor akkora az átlagkereset az Európai Unióban, mint Magyarországon, még a legalacsonyabb havi jövedelemmel rendelkező portugálok is 30 százalékkal előznek meg minket - áll a KSH legújabb jelentésében. (MTI.)
2003 07. 31.

Uniós adószám az importőröknek
Az uniós csatlakozást követően az megváltozik az áfa eddigi elszámolási módja. Mivel megszűnnek a vámhatárok, teljesen új rendszer lép életbe, ehhez kell az uniós adószám. Az adóhivatalok - augusztus 1-je és 15-e között - a jelenlegi nyilvántartások alapján minden olyan adózónak megküldik az uniós adószámát, akiről tudják, hogy uniós tagországgal, vagy csatlakozóval külkereskedelmet folytat. Aki a későbbiekben tesz szert uniós üzleti partnerre, annak az illetékes adóhivatalnál kell kérnie az uniós adószámot. (MTI)
2003 07. 28.

Csökkentheti a kisebb államok befolyását az új EU-alkotmány
Inkább a nagyobb országoknak kedvezhet az Európai Unió múlt héten elkészült alkotmánytervezete, vélekedtek az Index által megkérdezett brüsszeli elemzők, rámutatva, hogy a 16 havi munka árán összehozott alaptörvény csökkenti a kis és közepes méretű államok szavazait, a kicsik heves ellenkezése ellenére állandó elnököt helyez az EU élére és megszünteti azt a rendszert, amelynek értelmében minden állam teljes jogú taggal rendelkezik az Európai Bizottságban. Hogy az új rendszer jól működik-e majd 25 taggal, azt egyelőre senki nem tudja biztosan.
2003 07. 12.

Öt uniós szimbólummal azonosulhatunk
Lesz közös zászlónk, ünnepnapunk, pénzünk, mottónk és himnuszunk is.
2003 07. 16.

Fuvarozók uniós felkészítése
A közúti fuvarozók közös EU-integrációs felkészítésről írt alá együttműködési megállapodást a Közlekedési Minisztérium (GKM) a 4200 taggal rendelkező NIT-Hungaryval.
2003. 04. 09.