Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMunka

Kapcsolódó oldal:  Fontos:

A MÁV-START – a Nebuló-Meló Iskolaszövetkezettel együttműködve – idén is várja nyári munkára Balatonnál, a Velencei-tónál és Budapesten a diákokat.
(logsped)
2017.06.06.

Rohamosan terjed a világban a távmunka intézménye, ugyanakkor szakértők szerint ez leginkább egy bizalmi kérdés. Fontos tudni, hogyan működik ez jogilag, kiknek ajánlják és hogyan profitálhat belőle munkaadó és a dolgozó is. (Kossuth Rádió)
(logsped)
2017.03.25.
Ifjusagigarancia.gov.hu címmel az ifjúsági garanciaprogramot segítő honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával az Új Nemzedék Központ (ÚNK). (MTI)
(logsped)
2017.02.20.
Szeptember elsején lép hatályba a diákmunka új szabályozása, amely fizetett szabadságot is biztosít a diákok számára, így a nyári diákmunkák még a korábbi rendben zajlanak. (MTI)
(logsped)
2016.05.23

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) részvételével a "Munkáért" elnevezésű projektzáró-konferenciájára került sor Budapesten.
(logsped)
2015.11.04.

A hároméves új munka törvénykönyve a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak. (MTI)
(logsped)
2015.10.13.
Az egy éve megnyílt, mintegy 40 országot lefedő szolgáltató központba főleg pénzügyi szakértőket keresnek, de vesznek fel embereket a HR, az IT, az adózási és a kereskedelmi részlegükbe is. (MTI)
(logsped)
2015.02.14.

2013-ben több mint százezer nő vette igénybe azt a kedvezményt, amely életkortól független nyugdíjba vonulást tesz lehetővé 40 év munka után. (MTI)
   
(logsped)
2014.01.10
2014-ben több ünnepnap úgy esik, hogy a karácsonyi hosszabb szünetet is beleszámítva öt hosszú hétvége lesz, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni. (MTI)    
(logsped)
2013.09.03.
A tövényben új rugalmas foglalkoztatási formák jelennek meg, bevezetik a kötetlen munkarendet, valamint a munkavállalói biztosítékot, és amely szerint immár a kormány határozhatja meg a minimálbért. (MTI)   
(logsped)
2012.07.02.
Elfogadta az Országgyűlés az új munka törvénykönyvéről szóló javaslatot, amelynek rendelkezései 2012. július 1-jén lépnek hatályba, MTI információ.   
(logsped)
2011.12.13.
Módosulnak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (Efo) egyes szabályai 2011 augusztus 1-jével - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.   
(MTI)
2011.07.31.
A kormány elfogadta a közfoglalkoztatás átalakításának részletszabályait tartalmazó kormányrendeletet. Megszűnik a rendelkezésre állási támogatás (RÁT) és helyette bérpótló juttatás (BPJ) lesz. Ennek mértéke megegyezik a jelenlegi RÁT összegével, azaz a mindenkori öregségi nyugdíj minimuma, 28.500 forint   
(MR)
2010.12.19.
2010 08 13-án a Magyar Közlönyben közzétették, kihírdették az államfő által aláírt pénzügyi és gazdasági törvénycsomagot. Többek között augusztusban megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra vonatkozóan, visszamenőlegesen csökken a társasági adó, szeptemberben pedig a közszférában életbe lép a bérplafon, és különadót kell fizetniük a bankoknak.   
(haon)
2010.08.14.
Átmenetileg ügyfélszolgálatot működtet a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkársága, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak augusztus 1-jén hatályba lépett változásairól tájékoztassa az érintett munkáltatókat és munkavállalókat.   
(NM)
2010.08.08.
2010 július 22-én a parlament elfogadta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot. Egyebek között
Adó- és járulékmentes háztartási munka
A közszférában 2 millió forint felett 98 százalékos különadó a végkielégítésekre
500 millió forintos adóalapig 10 százalékos társasági adó
Kétmilliós bérplafon a közszférában és még több változás.   
(MR)
2010.07.23.
2010 augusztus 1-től kevesebb adminisztrációs és közteherrel jár az egyszerűsített foglalkoztatás.   
(MR)
2010.07.05.
A csoportos létszámleépítések bejelentése májustól online módon is lehetséges
A csoportos létszámleépítések bejelentése májustól online módon is lehetséges
A gyorsabb ügyintézés érdekében a csoportos létszámleépítések bejelentése májustól online módon is lehetséges, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.   
(Origo)
2008.05.16.
Távmunkaházak javíthatják a vidéki foglalkoztatást
Május 22-éig pályázhatnak az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztő közösségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program munkahelyteremtő támogatásaira, egyebek között a távmunkaházak létrehozására.   
(VG))
2008.05.16.
Közmunkaprogram indult
Összesen 3,6 milliárd forintból három közmunkaprogram indult, vagy indul május elején, melyek során 4500 ember kap átmeneti állást.   
(PP)
2007.09.28
Aggasztó adat: a munkanélküliek többsége másfél évig nem talál állást
A legfrissebb KSH-adatok szerint valamelyest emelkedett az elmúlt hónapokban is a munkanélküliség.   
(hirado.hu)
2007.09.28

Negyvenezer munkavállaló képzését támogatják

Csaknem negyvenezer munkavállaló képzése valósítható meg 12 milliárd forint ráfordítással az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretei között. A munkavállalók továbbképzéséhez mintegy ezer, többségében kis- és középvállalkozás kapott segítséget - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A közelmúltban felszabadult forrásokból finanszírozva azokat a pályázatokat is támogatják, amelyeket első körben keret hiányában elutasítottak. Ez 127 pályázat, amelyek eredményeként általános és szakosított képzésben vehetnek részt a munkavállalók.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közelmúltban a duplájára emelte az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elsőként meghirdetett vállalati képzési támogatási konstrukció pénzügyi keretét.

A pályázaton 327 vállalkozás nyert összesen 1,9 milliárd forint támogatást munkavállalóinak képzésére, és ezzel versenyképességének fejlesztésére. A mikro- és kisvállalkozások felmérték, hogy elsősorban a foglalkoztatottak oktatása, az akkreditált képzési programok segítségével juthatnak piacképes tudáshoz, javíthatják versenyképességüket.

A Közép-magyarországi Régióban például 111 nyertes jutott 826 millió forintos forráshoz. Az Európai Unió átlagos fejlettségét el nem érő úgynevezett konvergencia régiókból beérkezett pályázatok mindegyike támogatásban részesült, ha megfelelt a formai követelményeknek. Így 216 pályázó 1,1 milliárd forintot fordíthat munkahelyi képzésekre.

A közelmúltban a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program irányító hatósága arról tájékoztatott, hogy összességében 2004 és 2006 között több mint 2200 projekthez hagytak jóvá 190 milliárd forint támogatást. A megkötött támogatási szerződések mintegy négyötödénél már a támogatást is kifizették 90 milliárd forint értékben. (mforum)
2007.05.30.

Pályaorientációs döntésekhez szabadon kereshető internetes adatbázis

Pályaorientációs döntésekhez, a munkaügyi kirendeltségek által támogatható képzések kiválasztásához és a beruházások előkészítéséhez egyaránt hasznos az a szabadon kereshető internetes adatbázis.

Milyen szakmákban van tartós munkaerőhiány Szabolcsban vagy Fejér megyében? Kockázatos-e ott hasonló profilú beruházásba kezdeni? A www.mmpp.hu oldalon a regisztráció után pár kattintással bárki választ kaphat ezekre a kérdésekre: az interneten közzétették a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös munkaerő-piaci prognózisához felvett adatokat, sőt magát a kérdőívet is.

Az év végén több mint hatezer cég megkérdezésével végzett konjunkturális és munkaerő-piaci felmérés adataiból kigyűjthető, hogy országosan, az egyes régiókban, megyékben, településeken milyen szakmákban, hány munkatársat kívánnak felvenni a megkérdezett munkáltatók, de arról is képet kaphatunk, milyen minimum-, maximum- és átlagfizetés mellett keresnek embereket egy-egy munkakörre. Az adatok cégméret szerint is kereshetők, és a rendszer arra is lehetőséget ad, hogy a kigyűjtött adatokat elmentse az érdeklődő.

A következő lépés az, hogy a minisztériumok, az ITDH és az önkormányzatok szakemberei is aktívan használják az adatbázist - mondja Parragh László, az MKIK elnöke. Az adatok a leendő beruházók tájékoztatásához és a regionális fejlesztési tervek kidolgozásához is felhasználhatók, így a tervezésben részt vevő önkormányzatok megspórolhatják a hasonló adatgyűjtések piaci árát. A felsőoktatási intézmények és a felnőttképző vállalkozások szakembereinek szintén célszerű az adatbázis böngészése, különösen szak- vagy képzésindítás előtt.

- Egyelőre csak a tavaly október-novemberi felmérés nyers adatai, a vállalkozások válaszai, várakozásai szerepelnek a rendszerben, vagyis egy pillanatkép az akkori várakozásokról - mondja Tóth István János, a Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézet igazgatója. Nyugat-Európában is használnak efféle adatbázisokat, de azok jórészt nem nyilvánosak. A rendszer egyelőre tesztüzemmódban fut, az év folyamán új megjelenési formát kap majd.

Székely Judit, a tárca szakállamtitkára elmondta: a lekérdezési lehetőséget folyamatosan fejlesztik, és idővel felkerülnek a honlapra a korábbi évek felméréseinek adatai is, így visszamenően követhetők lesznek a folyamatok. A munkaügyi tárca és a munkaügyi kirendeltségek munkatársai 1991 óta készítenek munkaerő-piaci előrejelzéseket: 2004-ig féléves, azóta pedig éves rendszerességgel. (nol)
2006.11.16.