Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Egyszerűsített foglalkoztatás ügyfélszolgálat

Kapcsolódó oldal:  Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos ügyfélszolgálat

Átmenetileg ügyfélszolgálatot működtet a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkársága, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak augusztus 1-jén hatályba lépett változásairól tájékoztassa az érintett munkáltatókat és munkavállalókat.Az ügyfélszolgálaton keresztül, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, adminisztrációjával kapcsolatos jogértelmezési kérdéseket az alkalmimunka@ngm.gov e-mail címen, vagy a helyi tarifával hívható 185-ös telefonszámon tehetik fel az érdeklödők..

Lényeges változás például, hogy a naponta egy munkavállaló után fizetendő közteher 500 forintra mérséklődött – hívta fel a figyelmet tájékoztatóján Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára.

Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés

A munkáltató által – az előzőekben ismertetett feltételek fennállása esetén – fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként

- mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint,
- turisztikai idénymunka esetén 500 forint,
- alkalmi munka esetén 1 000 forint.

Bejelentési szabályok

A bejelentés módja

A munkáltató bejelentési kötelezettségét - választása szerint –

- elektronikus úton, központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (a továbbiakban: ügyfélkapu), vagy
- telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti.

A munkáltató akkor élhet az előzőekben felsorolt bejelentési lehetőségek valamelyikével, tehát a telefonon keresztül történő bejelentés lehetőségével is, ha előzetesen regisztráltatta magát az ügyfélkapun.

Adatai szerint Dél-Európában 5-8 százalékot, Németországban pedig - ahol jelenleg a legmagasabb az idénymunka közterhe, - 22 százalékot kell fizetni. Az államtitkár szerint ez akkora versenyhátrányt okoz a mezőgazdaságban, ahol az időszaki munka alapfeltétel, hogy természetesen szorul ki az egész ágazat a szürke-fekete gazdaság irányába.

Ángyán úgy véli, az új rendszer további előnye, hogy nem kötelező munkaszerződést kötni és jelenléti ívet vezetni. Az idénymunkásnak nem kell egészségügyi szakvéleményt beszereznie. Foglalkoztatása nyugellátásra, baleseti egészségügyi ellátásra is jogosítja, miközben az álláskeresési támogatástól sem esik el, ha közben idénymunkát vállal.

Eddig évente 90 napig, mostantól 120 napig foglalkoztathat adott munkáltató adott munkavállalót.

Évi 840 ezer forintig pedig személyi jövedelemadó-mentes az alkalmi munkás bére. (Nemzetgazdasági Minisztérium)

További információk:2010.08.08.