Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Nők 40 év munka után járó kedvezményes nyugdíja 2014

Kapcsolódó oldal:  



Nők 40 év munka után járó kedvezményes nyugdíja 2014

2013-ban több mint százezer nő vette igénybe azt a kedvezményt, amely életkortól független nyugdíjba vonulást tesz lehetővé 40 év munka után - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. (MTI)

Soltész Miklós elmondta, 2011. január elsejétől vezették be a kedvezményt, a döntés helyességét a számok igazolják: 2011-ben 48 ezren, 2012-ben 29 ezren, tavaly pedig 25 ezren éltek a lehetőséggel.

A program tovább folytatódik, előreláthatóan az idei évben havonta több mint kétezer nő igényli majd az ilyen kedvezményes nyugdíjat - tette hozzá.

Soltész Miklós közölte, a kormány foglalkoztatási programmal kíván azoknak a nőknek is segíteni, akiknek a kedvezmény igénybevételéhez már kevesebb mint egy év hiányzik, elmúltak 55 évesek és nem dolgoznak.

A 2013 novemberben elindított program szerint ha valaki foglalkoztatja őket, akkor 10 hónapon keresztül támogatja a kormány a munkaadót a garantált bérminimum akár 125 százalékával. Ez az összeg január elsejétől 147 ezer 500 forint - mondta Soltész.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a "nők 40" kedvezmény a nyugdíjrendszer stabil, jól bevált elemévé vált. Mint megjegyezte, a kedvezmény igénybevételénél a munkába beleszámít a gyermekneveléssel töltött idős is. (logsped)

2014.01.10.