Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Széchenyi kártyás új hitelprogram 2010 augusztus 2-án indul

Kapcsolódó oldal:  



A Széchenyi kártyás új hitelprogram 2010 augusztus 2-án indul

2010 augusztus 2-án indul az új Széchenyi Kártya Programban az, akár hároméves futamidejű forgóeszközhitel, 2010 szeptembertől pedig csatlakozik a legfeljebb 50 milliós kerettel, maximum tíz éves futamidővel a Széchenyi Beruházási hitel. 2011 januártól indul az 50 millió forint összegű és 10 éves futamidejű Széchenyi Önerőhitel.

A forgóeszközhitel (2010 augusztus 1)

Nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem hosszabb futamideje miatt alkalmas a forgóeszközök - árukészletek, alapanyagok, a működéshez szükséges szolgáltatások finanszírozására. A forgóeszközhitel célja a vállalkozások piacainak megtartása és bővítésére, a hitelező hitelportfoliójának optimális felépítése, optimális megoldás a vállalkozások forrásainak racionalizálására.

A maximum 25 millió forintos hitelösszegre a Kormány a következő 3 évre 2% kamattámogatást és garanciadíj támogatást biztosít. Az idei évben létrejött forgóeszközhitel tehát a futamidő végéig kamattámogatást élvez, a támogatás meghosszabbítása az eddigi gyakorlat szerint újabb kormányhatározatban fog történni.

A finanszírozás alapja kizárólag a számlával igazolt vételár lehet. A forgóeszköz hitel szabadon kombinálható a jelenlegi Széchenyi Kártyával és feltételeiben is hasonló. A hitel biztosítéka a vállalkozás tulajdonosának személyes garanciája (kezességvállalása). Továbbra is minden mikro-, kis- és középvállalkozás használhatja, aki jogosult csekély összegű (de minimis) támogatás igénybevételére, nincs köztartozása és megfelel a Garantiqa Hitelgarancia és a hitelintézet feltételeinek (a részletes feltételeket a Széchenyi Kártya Üzletszabályzata tartalmazza). Futamideje azonban 36 hónap is lehet, a készletek forgási sebességétől függően, a folyamatos törlesztés miatt egy időben akár több forgóeszköz hitelt is lehet használni.

A beruházási hitel (2010 szeptember 1)

Összegében és futamidejében is a középtávú tervek megvalósításához ad segítséget. A beruházási hitel célja a kisvállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak megfelelő formában, hosszútávon történő finanszírozása ez által a beruházási kedv ösztönzése, a vállalkozások versenyképességének fenntartása. Felhasználható új vagy használt ingatlanok vásárlásához, gépek, eszközök, beszerzések, üzleti tulajdon megszerzésére vagy infrastruktúra bővítésére.

A hitelösszeg maximum 50 millió forint, legfeljebb 10 éves futamidőre, amihez a Kormány a következő évben már most 2%-os kamattámogatást és garanciadíj támogatást vállal. A későbbi támogatásról további határozatban fog a Kormány dönteni. A hitelt a beruházás megvalósítása érdekében felmerülő költségek fedezetére, üzleti terv és számla alapján lehet felhasználni. Fizethetők a hitelből a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközök is (legfeljebb 20% mértékig) de nem használható fel ÁFA finanszírozásra. A folyósítás feltétele a vállalkozás legalább 20%-os saját erejének felhasználása, melyhez korábban kifizetett számlákat is be lehet nyújtani.

Az igénylők köre hasonló a Széchenyi Kártya Program más hiteleihez, de a beruházási hitel futamidejében és a felhasználás módjában jelentősen eltér. A futamidő 10 év is lehet, a fejlesztés megvalósításához igazodó türelmi idő után a törlesztés havonta vagy negyedévente történik. A hitel fedezete jellemzően a beruházás tárgya, de magasabb hitelösszeg esetén a hitelintézet további biztosítékot is előírhat.

Az önerőhitel (2011 január 1)

Lehetőséget ad rá, hogy azon vállalkozások, melyek eddig kizárólag önerő hiányában nem tudtak részt venni EU-s pályázatokon, azok is részt vehessenek a támogatási programokban. A hitel a pályázati források nagyobb arányú kihasználását és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelését célozza meg kis- és középvállalatok számára. Az önerőhitel bevezetése nem azt jelenti azt, hogy a Vállalkozásoknak egyetlen fillér nélkül lehetne nekivágni az EU-s pályázatoknak, hanem, hogy az önerőhöz is segítséget kapnak.

A hiteltermékek egymásra épülnek és kiegészítik egymást, a KA-VOSZ 300 irodájában pedig segítenek annak eldöntésében, hogy egy-egy cégnek melyikeket érdemes igénybe vennie.

A 2011-ben induló önerőhitel kamattámogatásáról csak a jövőre születhet döntés, melyről még folynak az egyeztetések. Augusztus végéig azt is vizsgálják, hogyan lehetséges az eddig hazai költségvetési forrás helyett EU-s forrásból előteremteni 2011-re a Széchenyi Kártya termékekhez a forrásokat és az állami garanciát.

Az igényléshez szükséges dokumentumok hamarosan elérhetők lesznek a KA-VOSZ - Dokumentumok - menüpontban. A hitelek igénylése a KA-VOSZ honlapon található regisztrációs irodákban történik, akik személyesen is szívesen válaszolnak további kérdéseikre. (KA-VOSZ Zrt)

További információk:



2009.03.03.