Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az EU-s mikrovállalkozásoknak adminisztrációs könnyítés

Kapcsolódó oldal:  Az EU-s mikrovállalkozásoknak adminisztrációs könnyítés

Több mint ötmillió vállalkozás lélegezhet fel Európában egy most elfogadott adminisztrációs könnyítés után, amelyre az uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei mondtak igent. A javaslatotaz Európai Parlament is jóvá kell hagyni.

A vállalatok versenyképességét rontják az adminisztratív terhek, és ez különösen érvényes a kis- és közepes, de még inkább a mikrovállalkozásokra. A magyar EU-elnökség ezért egyik legfontosabb céljának tekinti a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis cégek terheinek enyhítését.

"Az ülés első szakaszában folytatott megbeszélések alapján reméljük, hogy a nap végére sikerül megállapodnunk a magyar elnökség által előterjesztett szabálymódosításról" - mondta a hétfő délután tartott sajtóértekezleten Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Bizakodó volt Michel Barnier, belső piaci biztos is. "Köszönet a magyar elnökségnek elkötelezettségéért. A huszonkétmillió európai vállalkozás kilencvenöt százaléka kis- és közepes vállalat. Eddig, főként a mikrovállalkozások, nem kapták meg azt az uniós szintű támogatást, amit megérdemelnek" - mondta az Európai Bizottság képviselője.

Az ülés második szakaszában a tanács elfogadta a magyar elnökség jogszabály-módosító javaslatát. Ennek alapján a tagállamok saját hatáskörben enyhíthetik az Európai Unióban működő ötmillió mikrovállalkozás adminisztratív kötelezettségeit. Egyszerűsíthetik a könyvelést, csökkenthetik a jelentések, a beszámolók, az adatközlések számát, vagyis az idő és energiafecsérlő papírmunkát. A most elfogadott szabálymódosításról még az Európai Parlamenttel is meg kell állapodni. (MR)

2011.06.06.