Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSzámlatömb, számla

Kapcsolódó oldal:  Fontos  

2018 július 1-től minden adózónak és vállalkozásnak olyan számlázó rendszerrel kell rendelkeznie, amely az interneten keresztül folyamatos kapcsolatban áll a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV). (MTI)
(logsped)
2018.01.13.
Már több mint 100 cég regisztrált az online számla tesztoldalán, a 2018. július 1-jén debütáló e-számlázás a gazdaságfehérítés újabb fontos állomása - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
(logsped)
2017.08.06.
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 169. § d) pontja értelmében bizonyos esetekben – de nem mindig – a befogadó neve és címe mellett a számlán a számlabefogadó adószámát is szerepeltetni kell. (NAV) >
(logsped)
2013.05.17.
Az elektronikus számlázás elterjedésének felgyorsulására számít jövőre a Számlaközpont Kft. egyrészt az áfatörvény várható módosítása, másrészt az uniós számlázási irányelv átvétele miatt. (MTI) >
(logsped)
2012.06.05.
Egy közelmúltban hatályba lépett jogszabályváltozás megváltoztatta a számlázásra vonatkozó szabályokat, így megszűnt a jogszabályi különbségtétel a számla eredeti és másolati példánya közt.
(NG)
2010.10.17.
A fővállalkozó nem állíthat ki addig számlát, amíg nem fizette ki az alvállalkozóit - egyebek mellett ezeket tartalmazza a közbeszerzési törvény módosítása.
(HVG)
2010.08.16.

Dániában az állami hivatalok jelentős része már nem is fogad be mást, csak elektronikusan küldött dokumentumokat, ezzel védi a környezetet, spórol az államnak és az állampolgárnak. zamlazas_kiszervezesevel_magyar_cegek_is_sporolhatnak.htm"> 
(logsped)
2010.06.29.

A Pénzügyminisztérium december végén módosította a számla, az egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló PM-rendeletet, és 2010 január elsejétől hatályos új szabályokat hozott a számlázással és a számlaadással kapcsolatosan.
(HVG)
2010.01.20.
E-számla Magyarországon

Az e-számlázás és az e-archiválás bevezetése jelentős költségmegtakarítást eredményezne a hazai vállalatoknak. (terminál)
>2009.04.14.
Aláírás nélkül is érvényes a számla
A számviteli és az áfatörvény módosításával egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell feltüntetni tételesen - írja a magyarorszag.hu.   
(DM)
2004.07.15.
Vállalkozói igazolvány számának feltüntetése a számlán
Az egyéni vállalkozók igazolványszámának számláikon történő kötelező feltüntetésével kapcsolatban - mely a vállalkozónak való kifizetések adóelőleg kötelezettségét vonja maga után - több értelmezés látott napvilágot. Az erről folyt vitákról adunk egy rövid áttekintést.   
(DM)
2004.07.15.

2008 januártól nem jók a régi számlatömbök

Januártól ugyanis csak azok a számlatömbök használhatók, amelyen az APEH által kiadott 12 jegyből (a négyjegyű előtagból és az egy betűt és hét számjegyet tartalmazó utótagból) álló sorszám van. A régi nyomtatványok biztos nem használhatók írja a Népszabadság.

Az előre nyomtatott számlatömbök cseréjéről egy tavaly októberi pénzügyminisztériumi rendelet szól, amiben meghatározták, hogy július elsejével már csak az új tömböket lehet forgalmazni. Ezeknél a számozást az adóhivatal központilag határozza meg, a korábbiaknál ez nem így volt, így előfordulhatott, hogy két számlának azonos volt a sorszáma Magyarországon.

A bizonytalankodók a számlatömb megvásárlásáról szóló számlán ellenőrizhetik: idei gyártású (tehát jó) vagy tavalyi (eldobandó) könyvet vettek meg - a gyártási évet ugyanis fel kell tüntetni a számlatömb eladásáról szóló számlán.

Januártól a régi, nem megfelelő számla nem jó semmire. Az ilyen tömbből származó számlát nem is érdemes elfogadnia senkinek - olyan, mintha egy fecnit kapott volna a vásárlásról a cég, a könyvelő se kezdhet vele semmit januártól.

Kivétel persze van. Ilyen a számlázóprogram segítségével sorszámozott, a cégnél nyomtatott számla, valamint azok a nyugták, amelyekre nem kell sorszám - ilyen a vizitdíj megfizetéséről szóló bizonylat vagy a belépőjegy.
Ugyanakkor a leporellószámláknál figyelni kell a sorszámot, mivel az eleve sorszámozott.

A számla kibocsátójának a számlázó program olyan dokumentációjával kell rendelkeznie, amely biztosítja a program működésének ellenőrizhetőségét. A dokumentáció tartalmazza a program működésére, használatára vonatkozó részletes leírást, valamint a program készítője által a számla kibocsátójának címzett írásos nyilatkozatát arról, hogy az maradéktalanul megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A megkezdett - januártól nem használható - tömböket ugyanúgy meg kell őrizni, mint minden más bizonylatot, de december 31-ével le kell zárni. Ám az üres könyveket sem lehet egyszerűen a kukába hajítani: január 31-ig azokat le kell selejtezni, erről pedig jegyzőkönyvet kell felvenni (tanúkkal), és abban le is kell írni a megsemmisítés módját, helyét és időpontját. (nol)
2007.12.17.