Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébGO-Box, Osztrák elektronikus útdíj

Kapcsolódó oldal:  Fontos  
Hasznos információk!
TÁJÉKOZTATÁS GO-Box, Osztrák elektronikus útdíjról


A pályadíj-fizetési rendszert működtető EUROPPASS GmbH-t elérhetőségei:

GO-Box (www.go-maut.at)  (magyar nyelven is)Magyarországon csak Győrújbaráton a MOL (volt ENI Hungaria Zrt) Töltőállomásán van GO-Box árusító hely.

9081 Győrújbarát
M-1 Km 119

Tel.: 06 96 410 013
Fax: 06 96 410 013

Ingyenes telefon Ausztriából: 0800 400 11 400 (magyar nyelv: 6-os mellék)

Email:info@go-maut.at

Műszaki jellegű kérdések

Telefonszám: 0800 400 12 400 (Ausztriából, Németországból és Svájcból),
vagy +43 (0)1 955 12 66 (más országokból).


Osztrák autópályák


2011. szeptember 1-jén induló a TOLL2GO új rendszerel az autópályadíj beszedése Ausztriában és Németországban lehetséges a Toll Collect járműkészülékkel. A TOLL2GO az osztrák ASFINAG és a német Toll Collect GmbH autópálya díjbeszedő közös szolgáltatása.
(logsped)
2011.08.24.

Több fontos változást is hoz az új év az osztrák utakon. A módosítások zöme a gépkocsi-tulajdonosokat terheli, összességében 2008 január elsejétől drágább lesz az autózás az alpesi országban.   
(ma)
2007.12.21.
Többet fizetnek a teherautósok az osztrák autópályán

Ausztriában drágul az autópálya-használat a teherautók számára.

Ausztriában az autópálya-használat átlagosan 4,2 eurócenttel kerül többe kilométerenként, a jelenlegi 22,7 centről 26,9 centre drágul - jelentette be közös sajtótájékoztatón hétfőn Alfred Gusenbauer kancellár és Werner Faymann közlekedési miniszter. Brüsszel a hét végén hagyta jóvá az emelést.

A drágulás a nagyobb kamionokat jobban érinti, mint a kisebbeket: a négy vagy ennél több tengellyel rendelkező teherautók esetében kilométerenként 9 cent, a három tengelyeseknél 3,4 cent, a két tengelyeseknél 2,5 cent lesz az emelés. Ellentételezésként a kormány a felére csökkenti a gépjárműadót.

Az emelésből az osztrák autópályákat és gyorsforgalmi utakat üzemeltető ASFINAG-nak 115 millió eurós többletbevétele lesz. (mfor)
(logsped)

2007.05.08.
Januártól kötelező a GO-Box

2004. január 1-jétől Ausztriában a 3,5 tonna megengedett össztömeg feletti gépjárművekkel már csak az új GO-Box készülékekkel lehet felhajtani az autópályákra. A díj előzetesen vagy utólagosan fizethető, a forgalmi adó visszaigényelhető - írja a Világgazdaság.

Webkamera, forgalomfigyelés osztrák utakon 

Ausztriában 2004. január 1-jén startol az új úthasználati díjrendszer. Ennek köszönhetően nincs többé szükség arra, hogy az úthasználati díj lekönyvelésekor megálljon, illetve egy bizonyos sávot használjon a gépkocsi.

A rendszer nagyon egyszerűen működik, két, a gépjárművezető számára látható komponensből áll: a díjellenőrző kapukból és a járműkészülékből, az úgynevezett GO-Boxból, melyet kötelezően a gépjárműben kell tartani.

Fizetési módok. Magát a díjtételt kétfajta módon számolják el. Vagy az autópálya-fizetési rendszert működtető Europpass adatközpontja tárolja az elszámolás adatait, és az ügyfél az úthasználati díjat utólagosan, az általa megválasztott fizetési módnak megfelelően egyenlíti ki - debit-, hitel- vagy üzemanyagkártya segítségével -, vagy pedig a díjtételt közvetlenül abból a követelésből könyvelik le, amelyet a GO-Box tárol.

Az engedélyezett üzemanyagkártyák valamelyikével (OMV, DKV, MS Europe, Plose, Routex, UTA, RESSA, Global Star, Esso és Shell) lehet fizetni, emellett a Diners Club International hitelkártyával rendelkező vállalkozók - amennyiben az üzemanyagkártya-működtető cég engedélyezi - regisztráció és a GO-Box készülék beszerzése után utólagos számla ellenében havonta fizethetik az autópályadíjat. Előzetes fizetésnél a GO-Box készülékét feltölthetik napi 50-500 euróval a szolgáltatóhelyeken, majd a használat folyamán a felhasznált díjat a rendszer automatikusan levonja a feltöltött összegből. Amennyiben kifogyóban a feltöltött összeg, a készülék ezt csipogással jelzi, ilyenkor 70 kilométeren vagy öt órán belül fel kell keresni egy szolgáltatóhelyet, és feltölteni a készüléket. Lehetőség van a készpénzzel, bankkártyával, hitelkártyával és üzemanyagkártyával való fizetésre. Hozzájutás a GO-Boxhoz. A díjfizető készülékhez az Europpass szerződött szolgáltatóhelyein lehet hozzájutni. Jelenleg 220 ilyen szolgáltatóhely működik Ausztria, Szlovénia, Olaszország és Németország területén, benzinkutaknál, spedíciós cégeknél, autóklubnál.

A szolgáltatóhelyek hálózata folyamatosan bővül, az első magyarországi szolgáltatóhelyek 2004 januárjában kezdenek működni. A szolgáltatóhelyek aktualizált listáját megtalálják a NiT-Hungary honlapján: www.nit.hu. A készülék beszerzésekor a járművek eredeti forgalmi engedélyére van szükség, és legalább 50 euróra, melyből 5 eurót kezelési költségként levonnak, 45 eurót pedig feltöltésre használnak fel. Az ügyintézés az Europpass tájékoztatása szerint tíz percbe telik. Költségszámítás gombnyomásra. Az úgynevezett RouteCalculatorral (útkalkulátor) gombnyomásra ki lehet számítani, hogy mennyit tesz ki az Ausztria határain belül megtett útra eső úthasználati díj. Az Europpass weboldalának letöltési tartományában megtalálhatók az úthasználati díj szakaszokra bontott tarifatáblázatai is (Mautabschnittstariftabellen), amelyekről szintén leolvasható az ott megadott útszakaszokra vonatkozó úthasználati díj pontos összege. (Világgazdaság)
(logsped)