Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Osztrák utak

Kapcsolódó oldal:  Új szabályok lépnek életbe az osztrák utakon 2008 -ban

Több fontos változást is hoz az új év az osztrák utakon. A módosítások zöme a gépkocsi-tulajdonosokat terheli, összességében január elsejétől drágább lesz az autózás az alpesi országban.

1. Téli időjárási viszonyok között 2008-tól kötelező a téligumi-használat. Az intézkedés november 1-jétől április 15-ig lesz érvényben. Téli gumi helyett elfogadják a hóláncot is, amelyet legalább két kerékre - előre vagy hátulra - fel kell szerelni.

2. Normális körülmények között megszűnik a napközbeni kötelező tompítottfény-használat, a világítást csak korlátozott látási viszonyok esetén kell bekapcsolni.

3. Drágul a matrica. Az éves ára - az infláció mértékét követve - 1,20 euróval 73,80-ra emelkedik. A két hónaposért január elsejétől 22,20 kell majd fizetni, a tíznaposért 7,70 eurót (tíz eurócenttel többet, mint eddig). A motorkerékpárosok éves matricája 29,50 kerül jövőre, a tíznaposé 4,40 euróba.

4. A tehergépkocsik úthasználati díja május 1-jén fog emelkedni az inflációnak megfelelő mértékben.

5. Csökken viszont a matricavásárlás elmulasztásáért kiróható pénzbírság, méghozzá 400-ról 300 euróra.

6. Szigorúbban büntetik a vezetés közbeni telefon- vagy mobilhasználatot: a bírság 25-ről 50 euróra nő.

7. Bár még végleges döntés nincs, tervezik a gyorshajtásért kiszabható büntetés súlyosbítását: előreláthatólag 70 eurót kell majd annak fizetnie, aki a megengedett sebességhatárt 1-30 kilométer/órával lépi túl. Kirívó gyorshajtásért a helyszínen elveszik a jogosítványt.

8. A kisbuszokban kötelező lesz március 1-jétől minden ülésre biztonsági övet szereltetni.

9. Még nem véglegesítették, de fontolgatják az ittas vezetésért kiróható büntetés szigorítását. A megengedett véralkoholszint továbbra is 0,5 ezrelék (mg/ml) marad. Akit háromszor rajtakapnak, hogy 05,-0,8 ezrelék közötti alkoholszinttel ült a volán mögé, bevonják tőle a jogosítványt. Tervezik azonban, hogy jövőre már az első szabálysértésnél megemelik a pénzbírságot, és kötelező szeszesitalfogyasztás-elleni tanfolyamra küldik a vétkes autóst.

Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy akinek a vérében az alkoholszint meghaladja a 0,8 ezreléket (mg/ml), attól az eddiginél hosszabb időre veszik el a jogosítványt. (ma)
2007.12.21.