Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAz e-matrica díjak 2012 január 1-től emelkednek

Kapcsolódó oldal:  Az e-matrica díjak 2012 január 1-től emelkednek

A tervek szerint január elsejével az euró/forint árfolyam változásához igazodva átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az autópálya e-matricák díja. A díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti (10 napos) termék fenntartása mellett megszűnik a 4 napos jogosultság a D1 kategóriában. Így a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti (10 napos) lesz. (NFM)

Az új konstrukció igazodik a környező országok, elsősorban Ausztria útdíj-rendszeréhez. A módosítások az úthálózatok üzemeltetésével, karbantartásával járó feladatok fenntartható finanszírozása érdekében szükségesek.

Az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak a forintban megszabott árak.

A döntő részben külföldi teherautósok által vásárolt 1 napos jogosultság esetében az irányelv adta tűréshatár kihasználásával 12 százalék feletti mértékben emelkednek a díjtételek.

A még matricás útdíjfizetési rendszert használó európai országokban a legrövidebb érvényességű, teljes hálózaton használható matrica a heti jogosultságot adó.

A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában 10 nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig 7 nap. Így az átutazók lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe Magyarország gyorsforgalmi útjait, mint ahogyan a magyar autósok közlekedhetnek a külföldi utakon.

A személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a továbbiakban a két hétvégén át használható heti (10 napos) lesz.

A motorkerékpárosok kedvezményes, félárú jogosultsága értelemszerűen áttevődik a heti matricára.


2012. január 1-jétől érvényes bruttó díjtételek


E-matrica 2012. január 1-jétől érvényes bruttó díjtétei


A tervezett jogszabályi változásokkal szűkül az állami szektor díjmentesített járműveinek köre.

Szigorodik a díjellenőrzés, több szervezet, így pl. a rendőrség is jogosult lesz rá.

A jövőben lehetőség nyílik az elővásárolt e-matricák visszaadására.

A díjköteles útszakaszt jóhiszeműen sorozatosan díjfizetés nélkül használó autósok mentesülhetnek a többszörös büntetések egy része alól. Az évente egy alkalommal benyújtható kérelem alapján a kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség két esetre mérsékelhető. (logsped)

2011.12.07.