Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébEgyre népszerűbb az otthoni munkavégzés

Kapcsolódó oldal:  


Egyre népszerűbb az otthoni munkavégzés

A Telenor és a Microsoft által 2012-ben indított kezdeményezéshez idén több mint 150 cég és 4000 munkavállaló csatlakozott, harmadával több, mint a program elején. A szervezők szándéka tudatosítani a magyar vállalatokkal és munkavállalókkal, hatékonyan dolgozni nem csak irodai környezetben lehet. (MTI)

Az irodán kívül végzett munka előnye, hogy szabadabb időbeosztást biztosít a kollégáknak, a nyugodt környezet elősegítheti a hatékonyabb munkavégzést, az utazással időt spórolnak, és védik a környezetet a szén-dioxid-kibocsátás visszafogásával. A távoli munkavégzés a kollégák és a munkáltató közötti bizalmat, jó kapcsolatot is erősíti - olvasható a program honlapján. Az otthoni munkavégzés (angolul: home office) Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, de itthon is egyre népszerűbb. A rugalmas munka bevezetését segítheti, hogy a technikai körülmények - mint a hordozható számítógép és a vezeték nélküli internet hozzáférés - a legtöbb cégnél adottak.

A hrportal.hu-n közzétett, a KSH által legutóbb, 2011-ben végzett kutatás szerint a magyar munkavállalók mintegy 3 százaléka dolgozik távmunkában, míg az Egyesült Államokban ez az arány 25 százalék, az uniós átlag pedig 13 százalék (a csúcstartó Hollandia 20 százalékkal). Az elemzés szerint a Magyarországon a rendszeresen távmunkázók mintegy 41 ezer 700-an voltak a felmérés idején, ám az alkalmi jelleggel ezt a megoldást választók valamivel többen, 52 ezer 700-an.

Távmunka terén egyelőre úgy tűnik, erőteljesen a férfiak "vezetnek": a rendszeresen ezt az atipikus foglalkoztatási formát választók közel 25 ezren vannak, míg a nők csak 17 ezren, és az alkalmi távmunka arányai is hasonlóan alakulnak a nemenkénti megoszlásban a KSH kutatása szerint. A távmunka előnyeit elsősorban a felsőfokú végzettségű, szellemi munkakörben, többnyire vezető beosztásban dolgozó vagy speciális szakértői munkát végző, 30-35 éves korosztályba tartozók élvezik - áll a kimutatásban.

A Telenor a Dolgozz otthonról! nap népszerűsítésére villámcsődületet (flashmobot) is toborzott szombaton a Margitszigetre. (logsped)

2014.05.11.