Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Többen dolgoznának távmunkában

A Magyarországon dolgozóknak mindössze fél százaléka él távmunkából, pedig az otthoni munkavégzés a munkaerőhiányra és a munkanélküliségre is megoldás lehetne. Persze vannak veszélyei is bőven. (M1)

Tízből nyolc magyar szívesen dolgozna otthonról, ám közülük egynek, ha sikerül. A statisztikai adatok szerint a távmunka a kelet-közép-európai régióban különösen Csehországban népszerű, ahol a dolgozók mintegy 9 százaléka kizárólag távmunkából tartja el magát, és a részben távmunkában dolgozók aránya eléri a 15,2 százalékot.

Ezzel szemben a Magyarországon dolgozók mindössze 0,5 százaléka él távmunkából és 2,8 százalék részben abból.

A szakértők úgy látják, a számok ellenére a rugalmas foglalkoztatás egyre nagyobb teret hódít hazánkban.

A Profession.hu legfrissebb felmérése szerint a magyar munkavállalók 53 százaléka teljes mértékben, 30 százaléka pedig inkább támogatja a távmunkát, míg 3 százalékuk egyáltalán nem dolgozna így.

A távmunka a dolgozóknak rugalmasabb időbeosztást, kényelmesebb, hatékonyabb munkavégzést, a munkáltatóknak pedig költségcsökkentést jelent. A cégnek ugyanis kevesebb ember számára kell biztosítania a munkavégzés helyét és az utazási költséget sem kell fedeznie.

A szakértők úgy látják, a távfoglalkoztatás lehetősége különösen fontos lenne a megváltozott munkaképességűek, a sérült gyermeket vagy kisgyermeket nevelő szülők, valamint a várandós nők számára.

Nem csak előnyei vannak

A távmunka főleg a szellemi tevékenységet végzőknek ideális. Bizonyos munkakörök akár teljes kiszervezése távmunkába tökéletes megoldás lehetne mind a munkáltatónak, mind a munkavállalóknak. A szakemberek azonban óva intenek ettől, a munkavállalónak ugyanis szüksége van kapcsolatokra és társas érintkezésre a munkahelyén is ahhoz, hogy hatékonyan végezze a munkáját.

A távmunka esetében külön veszély lehet az, hogy a munkavállalók könnyebben elszigetelődnek. Ha a munkaidejük nagy részében, vagy akár egész héten otthonról dolgoznak, könnyen kiesnek a "céges vérkeringésből", ami hosszútávon nehézséget okozhat.

Szakértők szerint a munkaerőpiacon tapasztalható munkaerőhiányra és a munkanélküliségre is megoldás lehet a távmunka terjedése, amellyel azok is dolgozhatnak, akik valamilyen okból otthonukhoz kötöttek.

A távfoglalkoztatás növekvő népszerűsége azonban veszélyeket is rejt.

Az interneten gyakran találkozni olyan hirdetésekkel, amelyek otthoni munkát kínálnak valószínűtlenül magas fizetésért. Mielőtt valaki ilyen munkára jelentkezik, mindenképpen ajánlott utánajárni az adott cégnek, ellenőrizni, hogy be van-e jegyezve, stabil-e a működése, évek óta fennáll-e.

Bizonyos esetekben ez nem is olyan egyszerű, mivel néha nehéz kideríteni, hogy az adott szerveződés mögött melyik hivatalos cég áll. Ez leginkább az MLM-rendszerű vagy az úgynevezett network marketing
(logsped)

2016.06.01.