LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Mobil távmunka

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Távmunka   

Mobil távmunka

A technikai fejlődés következtében egyre inkább növekszik a mobil távmunka jelentősége is, amikor nem meghatározott, fix helyen történik a munkavégzés.

A jövő távmunkásának lehetősége van PDA-n is dolgozni. A kis méretű számítógépek közül egyre több típuson lehet olyan programokat futtatni, mint a Skype és a Messenger.

Az Európai Bizottság 2002-ben - a szociális partnerekkel kötött megállapodásban - a távmunkát olyan munkaszervezési és/vagy munkavégzési formaként definiálta, amely a számítástechnikát munkaviszony keretei között veszi igénybe, illetve ahol a munkát, - mely a munkaadó telephelyén is végezheto lenne - a munkavállalók attól rendszeresen távol végzik.

Távmunkavállalónak pedig az a személy tekinthető, aki e meghatározásnak megfelelő keretekben - Information and communication technologies (ICT) - magyarul az információs és kommunikációs technológia eszközeivel végzi a munkáját.

A távmunkát a 2004. XXVIII. törvény szabályozza. A törvény alkalmazásában távmunkát végző munkavállaló: a munkáltató működési körébe tartozó tevékenységet rendszeresen az általa választott, a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen, információtechnológiai és informatikai eszközzel végző és a munkavégzés eredményét elektronikus eszközzel továbbító munkavállaló.

Jönnek a mobil távmunkások

A távmunkavégzés lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló közötti kapcsolatban valamilyen adat vagy adathalmaz keletkezzen. Ilyen adat lehet kép- vagy hangadat is. A távmunkás illetve munkaadó főként elektronikus úton tartja a kapcsolatot, de személyes megjelenésére a munkáltató központjában esetenként szükség lehet.

A munkavégzés helyszíne általában a zavartalan munkavégzésre alkalmas, a munkabiztonsági és ergonómiai előírásoknak megfelelő otthoni munkahely. A távoli helyről történő munkavégzés azonban közösségi munkahelyről - távmunkaházból, teleházból, szatellit irodából is lehetséges.

A távmunkavégzés hagyományos formái mellett egyre gyakrabban jelennek meg az összetettebb munkavégzést igénylő telekooperációs és telekoordinációs tevékenységek. Az elmúlt években jelentősen növekedett a mobil - nem meghatározott (fix) helyen kialakított távmunkahelyről történő - távmunka jelentősége is. Mobil távmunka végzés esetén a munkahely sem kötött. Lehetőség van változó munkahelyen, vagy akár utazás közben a munkavégzésre. A munkavégzés e sajátos formáját a hordozható informatikai eszközök teszik lehetővé.

Minden egyes esetben meg kell azonban vizsgálni a távoli helyről történő munkaszervezés megvalósíthatóságát, el kell készíteni a megvalósítás és alkalmazás teljes protokollját, így a munkakörelemzést, a költség-haszon elemzést, a speciális elszámolási, informatikai és munkabiztonsági szabályokat.

Távmunka = bővülő foglalkoztatás

A távmunka alkalmazása hozzájárulhat a foglalkoztathatóság javításához, ezáltal a foglalkoztatottság mértékének növeléséhez. A távmunkás foglalkoztatás során, a béreken keresztül tőke és tudás áramolhat a régióba. A tőke a helyi vállalkozások bevételét növelheti, a tudás pedig javíthatja a helyben lakók elhelyezkedési és vállalkozási esélyeit.

A távmunka alkalmazása gazdasági előnyt jelenthet egy település számára is. A foglalkoztathatóság javítása hozzájárulhat a települések szociális típusú kiadásainak csökkentéséhez, de elősegítheti a települési ingatlangazdálkodás hatékonyságát is. Az atipikus foglalkoztatási formák - így a távmunka alkalmazásán keresztül is - csak akkor lehetséges jelentősebb költségek megtakarítása, vagy a munkaszervezés hatékonyságának növelésével magasabb mértékű üzleti eredmény elérése, ha a kedvező gazdasági számításokat megfelelő színvonalú humán erőforrás támogatás és az ICT eszközökön keresztül kommunikálni és munkát szervezni tudó - vezetők és alkalmazottak - munkája

PDA-n dolgozik a jövő távmunkása

Távmunkát végezni nem kizárólag személyi számítógépen (PC) lehet. A távmunkavégzés lehetséges a hordozható, nem állandó helyre telepített notebook használatával, vagy akár kézzel írott jegyzet tárolására és hangos jegyzet készítésére vagy felolvasására is alkalmas tábla számítógépen (Tablet PC). Kisebb méretük miatt sokan kedvelik a Personal Digital Assistant (PDA) eszközöket. Ezek a kisméretű számítógépek zsebben is elférnek, akárcsak az úgynevezett "okos telefonok". Ezek alkalmasak lehetnek a legismertebb file formátumok szerkesztésére és olvasására, elektronikus levelek és csatolmányok kezelésére.

Egyre több típuson már lehetséges az interneten keresztül történő hang - és képátvitelt támogató kifejezetten költségtakarékos kommunikációt lehetővé tevő Internet Protokoll (szabvány) feletti beszédátvitelre alkalmas - Voice Over IP (VOIP) - programok futtatása is (Skype, Messenger). Távmunka nem kizárólag alkalmazottként, hanem megbízásos jogviszonyban, alkalmi munkavállalóként, vállalkozóként vagy közhasznú munkaformában is végezhető.

Bárkiből lehet távmunkás

A távmunka nem speciális szakma. Vannak olyan munkakörök, feladatok, amelyeket távoli helyről is el lehet végezni. Elengedhetetlen azonban a megfelelő szaktudás, szakmai ismeret, gyakorlat, tapasztalat. Klasszikus távmunka tevékenység a gépelés, az adatfeltöltés, a programozás, a rendszerfelügyelet, az adatbázis készítés, a webes karbantartás stb.

Napjainkban azonban a távoli helyről történő munkavégzés a gazdaság bármely területén lehetséges: például mérnöki tervezés; fotófeldolgozás; készletnyilvántartás; tanácsadás; ügyfélszolgálat; távfelügyelet; térfigyelés; technológiai ellenőrzés; oktatás; tudományos tevékenység.

A távmunkavégzés és a távmunkás munkaszervezésben foglalkoztatottak munkaerőpiaci presztízse az elmúlt években növekedett, - hiszen e munkavégzés e formája a szakmai ismereteken túlmenően olyan többlet ompetenciák készségszintű alkalmazását is jelenti, amelyek a modern gazdaság (tudásgazdaság) számára nélkülözhetetlenek.

A távmunka nem eredményezi a hagyományos munkahelyi kapcsolatok és előmeneteli lehetőségek megszakadását, sokkal inkább segítheti a munkavállalók személyiségének és szemléletének pozitív, önálló és kreatív formálását, ismereteinek gyarapodását. Ezek a tulajdonságok, szerzett készségek hozzájárulhatnak a személyes életpálya tudatos és kiegyensúlyozott építéséhez, ám mindez hagyományos munkahelyen szerzett munkatapasztalat nélkül számos nehézségbe is ütközhet. (mfor/Magyar Távmunka Szövetség)

További információk:

2004. évi XXVIII. törvény a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosításáról  

2008.07.08.

  Hírlevél kérés  
Jogszabálykereső
Jogszabálykereső  >>>>

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped