Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSzámla

Kapcsolódó oldal:  Fontos  

Aláírás nélkül is érvényes a számla

A számviteli és az áfatörvény módosításával egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell feltüntetni tételesen - írja a magyarorszag.hu.

A számviteli és az áfatörvény módosításával egyszerűbbé vált a számlaadás. A számlát nem kell aláírnia az eladónak, és az áthárított adót sem kell feltüntetni tételesen - írja a magyarorszag.hu.

Törvényi szinten szabályozták, hogy a számlát a kiállítónak nem kell aláírnia, bár a gyakorlatban már régóta elfogadták az aláírás nélküli számlákat is. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adóalany ne dönthetne úgy, hogy az általa kibocsátott számlák hitelességének továbbra is feltétele az aláírás.

Ezentúl a számlán az áthárított adó összegét tételenként nem kell feltüntetni, elég összesítve megjeleníteni a bizonylaton. Az APEH tájékoztatása szerint az értékesített terméknek vagy szolgáltatásnak az adóval együtt számított ellenértékét sem tételenként, sem összesen nem kell szerepeltetni a számlán, hiszen annak végösszege mindkettőt tartalmazza összesítve. Ugyanakkor továbbra is kötelező szerepeltetni a számlán az adó alapjának és az áthárított adó összegének a felszámított adómérték szerinti részletezését. Ha a számla egyetlen tételből áll, akkor ezt az egy tételt kell megfelelően szerepeltetni. Tehát amennyiben a termék vagy szolgáltatás megnevezése mellett nemcsak az adó százalékos mértéke, hanem annak összege, valamint a termék vagy szolgáltatás adóval számított ellenértéke is szerepel, akkor még egyszer nem kell az adómérték szerinti részletezést elvégezni.

Egy számla érvényességének változatlanul alapvető feltétele, hogy annak legyen sorszáma, feltüntessék a kibocsátás dátumát, a kibocsátó adóalany nevét, címét és adószámát, a vevő nevét és címét. Szerepelnie kell ezen a bizonylaton a teljesítés időpontjának, az értékesített termék vagy szolgáltatás nevének, besorolási számának, mennyiségének és mennyiségi egységének. Az Európai Unión belüli adómentes értékesítés esetén a vevő közösségi adószámának is szerepelnie kell a számlán, ha a vásárló adófizetésre kötelezett gazdasági szereplő.

Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet: nem kell nyomtatványt selejtezni amiatt, hogy szűkült a számla és az egyszerűsített számla adattartalma. A meglévő számlanyomtatványok felhasználhatók, csak azokat a rovatokat, amelyek adatainak szerepeltetésére nincs törvényi kötelezettség, üresen lehet hagyni. (DM)

2004.07.15.