Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébDiákhitel

Kapcsolódó oldal:
  


Fontos  

A Kormány döntése értelmében a Diákhitel2 kamata 2017. október 1-jétől 0%-ra csökken. Az első hiteligénylési határidőt a Diákhitel Központ meghosszabbítja, ami így szeptember 30-áig tart.
(logsped)
2017.09.20.
Másfél évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata 2017 első fél évében - közölte a Diákhitel Központ Zrt. az MTI-vel
(logsped)
2016.12.21.
December 15-ig tart az idei év utolsó Diákhitel-igénylési időszaka. Rekord alacsony, 4,9%-os kamattal, képzési formától függetlenül juthatnak a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2%-os kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.
(logsped)
2015.12.08.
Újra igényelhető mindkét Diákhitel-konstrukció a 2014/15-ös tanévre. Rekordalacsony, 5,75%-os kamattal, képzési formától független juthatnak a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2%-os kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.
(logsped)
2014.08.27.
2014. március 31-ei hatállyal módosult a Diákhitel Központ Zrt. általános szerződési feltételeit tartalmazó Üzletszabályzat. A módosítás fő oka, hogy a Diákhitel Központ Zrt. a hagyományos banki átutalás mellett bevezeti az Ügyfelei által elérhető webes felületen történő bankkártyás fizetés lehetőségét.
(logsped)
2014.04.14.
Azon ügyfelek, akik új szabad felhasználású Diákhitel szerződést kötnek 2012. augusztus 15-e után, több változással is találkozhatnak a régi típusú hallgatói hitelhez képest.
(logsped)
2012.12.09.
Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a 2012. október 15. – 2012. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek számára felszámított kamatláb azonban mindössze 2%, az ezen felüli kamatrészt a Magyar Állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevő helyett megfizeti.   
(logsped)
2012.12.09.
A diákhitelt 2009 szeptember 15-ig lehet igényelni
A költségtérítéses képzésben tanulók havonta maximum 50 ezer forintot, a más típusú képzésben tanulók legfeljebb 40 ezer forintot igényelhetnek szeptember 15-ig. Ebben az esetben október 15-ei első utalás már megérkezik a hallgatók folyószámlájára.
Azok, akik esetleg a válság miatt nehéz helyzetbe kerülve nem tudják fizetni a részleteket, két évig kérhetik annak mérséklését.   
(hirszerzo)
2009.08.21.
Diákhiteleseknek kamat és torlesztörészlet_kedvezmény 2009 július elsejétől
2009 július elsejétől minden diákhitelt törlesztő a minimálbér legalább hat százalékára módosíthatja havi törlesztőrészletét. Az engedmény két évre szól es a kérelmeket automatikusan elfogadják. A nehéz helyzetbe került diákhitelesek kérhetik törlesztőrészletük mérséklését.   
(györinap)
2009.07.08.
Nő a diákhitel kamata, de a törlesztőrészletek nem változnának 2009
Évi 11 százalékban állapította meg a Diákhitel Igazgatósága a hitel 2009. január 1. - június 30. közötti időszakban érvényes kamatának mértékét.   
(hirado.hu)
2008.12.19.
Diákhitel igénylés: szeptember 15-ig
Már csak pár napúk maradt igénylésük leadására azoknak, akik új Diákhitel-igénylőként, már az első kifizetési napon, október 15-én szeretnének pénzhez jutni. Ez a pénzösszeg mostantól akár 200 ezer - a költségtérítéses hallgatók számára akár 250 ezer - forint is lehet.   
(hirado.hu)
2008.09.12.
Közvetlenül az egyetemeknek megy a diákhitel
E hónapban már közvetlenül néhány egyetemnek illetve főiskolának utalja a hallgatói kölcsönt a Diákhitel Központ   
(hirado.hu)
2008.02.06.

Hétfőn lejár a diákhitel-igénylés határideje

Csak az új kérelmezőknek kell kérniük a hitelt, aki már kapott, annak automatikusan jár, amint beiratkozik az intézménybe. Először október 15-én kapnak pénzt a diákok.

A diákhitel felvehető összege a mostani tanévben nem változott. Az államilag finanszírozott képzésen tanulók maximum harminc- a költségtérítéses hallgatók legfeljebb negyvenezer forintot vehetnek fel - mondta a Diákhitel Központ kommunikációs vezetője, Őry András.

Minden évben lehetőség van a diákhitel maximális felvehető összegének a felülvizsgálatára, ez legközelebb jövőre várható. Őry András hozzátette: a hitelt felvetők mindössze 3-4 százaléka nem fizetett, ez két-háromezer ember. Legvégső esetben az APEH hajtja be a tartozást. (MR)
2007.09.17.

Igyekezni kell a diákhitel-igényléssel

Nem változik a diákhitel kamata és a felvehető összeg sem a 2007/2008-as tanév első félévében - közölte a Diákhitel Központ (DK) Zrt.

Sietniük kell azoknak a diákoknak, akik most vesznek fel először diákhitelt. Legkésőbb szeptember 15-ig kell leadni az igénylést a kijelölt postákon és bankfiókokban ahhoz, hogy az október 15-ei első utalás már megérkezzen a hallgatók folyószámlájára.

A kölcsönt felveheti államilag támogatott és költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

A jogosultság feltétele továbbá 40 év alatti életkor, magyar állampolgárság vagy menekülti státusz, illetve letelepedési vagy bevándorlási engedély, vagy uniós állampolgárság.

Az a magyar diák is felveheti a diákhitelt, aki az Európai Gazdasági Térségben működő felsőoktatási intézményben tanul, és olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad.

A külföldön tanuló diák félévente egy összegben juthat hozzá a kölcsönéhez. Utóbbiak az őszi szemeszterben október 31-ig, a tavasziban március 31-ig igényelhetik a hitelt. Továbbra is havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsön közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók pedig havi 40 ezer forintot is kérhetnek.

A kamat 2007. december 31-ig évi 9,5 százalék. (VG)
2007.09. 11.

Mintegy százezer diák kapott hitelt a múlt tanévben

Nem változik a diákhitel kamata és a felvehető összeg sem a 2007/2008-as tanév első félévében - közölte a Diákhitel Központ (DK) Zrt.

Az új tanévben a fejlesztési részhozzájárulás (FER) közelgő bevezetésével várhatóan megnövekedő igényléseket a Diákhitel Központ továbbra is késedelem nélkül fogja teljesíteni - hangsúlyozza a társaság sajtóközleménye.

A hallgatói hitelrendszer nonprofit elven, önköltségi alapon működik. Az állami tulajdonú DK az állam segítségével (kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal) kedvező feltételekkel tud hitelhez jutni, s abból biztosítja a hallgatói kölcsönök forrásszükségletét. Az így létrejött önfenntartó, önfinanszírozó rendszer nem terheli a költségvetést, ugyanakkor a banki hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínál a felsőoktatásban tanulók számára.

A felvehető kölcsönösszeg megállapításánál döntő szempont az önfenntartó, önfinanszírozó rendszer fenntarthatósága, amely a kölcsön alacsony kockázatú, az ügyfelek szempontjából biztonságos visszafizethetőségén alapszik. Gazdasági számítások, előrejelzések, és becslések szerint az ügyfelek jövőbeni várható teherviselő képessége jelenleg nem indokolja a kölcsönösszeg változtatását - közölte a társaság.

Csak kis mértékben nőtt a forrásköltség

A diákhitel kamata az önköltségi működtetés érdekében - jogszabályi előírás alapján - három elemből tevődik össze, ezek: a korábbi időszak átlagos forrásköltsége, a működési-, működtetési költség és a kockázati prémium. Az utóbbi időben növekedtek ugyan a piaci kamatok, de a DK tájékoztatása szerint a társaság forrásbevonási stratégiájának köszönhetően ez nem növelte jelentős mértékben a diákhitel forrásköltségét (6,45 százalék).

Főként a kedvező visszafizetési mutatóknak köszönhetően jelentősen csökkent viszont a független aktuárius (kockázatbecslő) által meghatározott kockázati prémium mértéke (1,6 százalék).

A működési-, működtetési költség kamatban szereplő mértéke (1,45 százalék) a magyar diákhitelezés története során először fedezheti teljes mértékben az év során keletkező összes költséget. 2007-ben már valószínűleg nem lesz szükség a kezdeti évekre jellemző költségelhatárolásra, és jövőre már megkezdődhet a korábbi évek elhatárolásainak felszámolása is a társaság szerint.

Elérheti a 25k ezret a diákhitelesek száma

A 2006/2007-es tanévben a 23 815 új igénylővel együtt 95 020 felsőoktatásban tanuló diáknak összesen 24,425 milliárd forint hitelt nyújtott a DK. A diákhitel 2001-es indulása óta pedig összesen 234 155-en éltek a lehetőséggel, a számukra kifizetett összeg megközelítette a 132 milliárd forintot.

Az indulás óta már több mint 27 ezren visszafizették teljes adósságukat. Jelenleg 85 ezren kötelezettek törlesztésre, a tartósan nem fizetők aránya alacsony, három százalék körüli.

Az rt. az idén mintegy 25 ezer új hiteligénylőre számít, így ügyfeleinek száma az év végére meghaladhatja a 255 ezer főt a DK éves jelentése szerint. A társaság által kezelt hitel- és kötvényportfolió nagysága az év végére várhatóan eléri majd a 152 milliárd forintot, megközelítőleg 25 milliárd forinttal nő az idén. (mfor)
2007.06. 21.

Diákhitel-igénylés: még 8 nap szeptember 15-ig

Már csak 8 napjuk maradt azoknak, akik új Diákhitel-igénylőkként már az első kifizetési napon, október 13-án szeretnének pénzhez jutni. Ez a pénzösszeg akár 150 ezer - a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók számára akár 200 ezer - forint is lehet.

Az igényléseket a kijelölt postahivatalokban és Diákhitel Központtal együttműködő bank- és takarékszövetkezeti fiókokban kell benyújtani. Az érintetteknek a papírok beadása mellett, lehetőség szerint szeptember közepéig be is kell iratkozniuk/jelentkezniük tanintézetükbe, hiszen a jogszabály szerint Diákhitelt csak beiratkozott/bejelentkezett hallgató kaphat.

Akik már korábban is kaptak Diákhitelt, már van szerződésük, azoknak új igénylést nem kell beadniuk. Az októberi utalás érdekében azonban nekik is célszerű mihamarabb beiratkozniuk/bejelentkezniük tanintézetükbe, illetve módosítási igényüket, adatváltozásukat gyorsan bejelenteni a megújult www.diakhitel.hu honlapról letölthető nyomtatványokon a Diákhitel Központnak. (TF)
2006.09. 08.

Sokan köszönhetik diplomájukat a diákhitelnek

Az indulás óta eltelt öt év alatt 210 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt, amely betöltötte azt a feladatát, hogy az esélyegyenlőséget, a felsőfokú oktatáshoz való hozzáférést elősegítse - mondta Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a pénteki tanévnyitó sajtótájékoztatón

A központ reprezentatív felmérését idézve kifejtette: a hitelfelvevők 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy enélkül nem tudta volna megkezdeni vagy befejezni tanulmányait. Ez a hitelt igénylő 210 ezer hallgatóra vetítve öt év alatt 55 ezer diákot jelent. Megjegyezte: jelenleg az átlagos hallgatói kiadások havonta 70 ezer forint körül mozognak, így a költségek 40-50 százaléka fedezhető a hitelből.

Az elmúlt öt év tapasztalatai azt mutatják, hogy a hitelt elsősorban a hátrányos helyzetű, gyengébb anyagi háttérrel rendelkező, többgyermekes családból származók veszik fel nagyobb arányban. Csillag Tamás arra számít, hogy a tandíj bevezetése még jobban felértékeli diákhitel intézményét.

A hitel összege szabadon választható továbbra is: 15, 21, 25 és 30 ezer forint, illetve a mostani tanévtől a költségtérítéses képzésnél maximálisan 40 ezer forint. Utóbbiaknak majdani jövedelmük nyolc százalékát kell majd törlesztésre fordítaniuk. Az év végéig érvényes kamatláb: 9,5 százalék.

Szeptembertől újdonság lesz, hogy a diákhitelt igényelni 35 év helyett 40 éves korig lehet, felvehetik doktoranduszok, szakirányú továbbképzésben résztvevők, EGT-tagországba (az Egyesült Gazdasági Tér tagországai: az Európai Unió 25 tagországa, valamint négy további ország, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein) akkreditált, Magyarországon elismerhető végzettséget adó felsőoktatási intézménybe beiratkozó magyar állampolgárok - mondta a vezérigazgató.

Változás még, hogy mostantól mindenki egységesen 10 szemeszterben veheti fel a diákhitelt, s kedvezőbben alakul majd a törlesztés megkezdésének időpontja. Nem a hallgatói jogviszony megszűnését követő első, hanem csak a negyedik hónap első napjától kell megkezdeni a törlesztést. A törlesztés kötelezettsége alól mentesül az, aki újra hallgatói jogviszonyt létesít, addig, amíg ez fennáll, illetve 40. évének betöltéséig. (PB)
2006.09. 04.

Emelkedik a felsőoktatási hallgatói normatíva és a diákhitel

Szeptember 1-jétől emelkedik a felsőoktatási hallgatói normatíva, és a költségtérítéses hallgatók által felvehető diákhitel összege is - döntött szerdai ülésén a kormány.

Eszerint szeptembertől 116 500 forintra nő az egy diákra jutó állami támogatás összege, és ennyi lesz a kollégiumi is, a jegyzettámogatás pedig 11 650 forint. Egy augusztus 9-én elfogadott kormányrendelet rögzíti az állami források elosztását, eszerint az állami támogatásban részesülők továbbra is megkapják az eddigi juttatásokat (ösztöndíj, lakhatási, jegyzettámogatási stb.). A jövőben azonban lehetőség lesz arra is, hogy a költségtérítéses hallgatók is kaphassanak köztársasági vagy különösztöndíjat.

A kormánydöntés értelmében szeptember 1-jétől a költségtérítéses hallgatók az eddigi 30 ezer helyett havi 40 ezer forintot is felvehetnek diákhitelként - az államilag finanszírozott képzésben részt vevők esetében továbbra is 30 ezer a limit. Emellett mindkét kategóriában nő az igénylés korhatára, 35-ről 40 éves korra. A tegnapi tájékoztatás szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium szeptemberben kezdi el a hallgatói juttatások reformjának kidolgozását. (DM)
2006.08. 11.

Többen és egyszerűbben kaphatnak diákhitelt

A 2006/2007-es tanévtől kibővül a diákhitelre jogosultak köre, jelentősen egyszerűsödik az ügymenet, valamint a költségtérítéses hallgatók számára lehetőség nyílik magasabb havi kölcsönösszeg felvételére is.

Ezentúl a doktoranduszok vagy a szakirányú továbbképzésben résztvevők, illetve - bizonyos feltételekkel - a külföldön diplomát szerezni szándékozó magyar állampolgárok és egyes, hazánkban tanuló külföldi állampolgárok is vehetnek fel diákhitelt - közölte kedden a Diákhitel Központ.

Így szeptembertől azok a magyar állampolgárok is diákhitelt vehetnek fel, akik magyar akkreditált felsőoktatási intézmények hallgatóiként alapképzésben, mesterképzésben, doktori képzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben vesznek részt. Az EGT-tagországok állampolgárai is jogosulttá válnak

Jogosultak lesznek a magyar diákhitel felvételére azok a magyar állampolgárok is, akik egyénileg az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely tagországának akkreditált felsőoktatási intézményében folytatják tanulmányaikat. Ezzel párhuzamosan bizonyos feltételekkel az itt tanuló EGT-tagországok állampolgárai is jogosulttá válnak a hallgatói hitelre.

Igényelhetik még a diákhitelt azok a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók is, akik menekültek, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkeznek.

Változás az eddigiekhez képest, hogy szeptembertől a költségtérítéses hallgatók akár havi 40 ezer forinthoz is juthatnak, ha vállalják, hogy a jövedelmük 8 százalékát fordítják majd törlesztésre.

A diákhitel 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer és 30 ezer forintos havi összegben kérhető

Egységesen 10 félév a jogosultsági idő
A diákhitel felvételére rendelkezésre álló jogosultsági idő - hacsak ennél nem hosszabb a képzési idő - egységesen 10 félév lesz. Ez azt jelenti, hogy sokaknak további félévekre nyílhat meg a hitel felvételének lehetősége.

A változásokból adódó előnyöket a Diákhitel Központtal korábban szerződött ügyfelek is élvezhetik majd. A tájékoztató szerint emelkedik az igénylési korhatár is. Ősztől az eddigi 35 helyett már 40, éves korig lehet igényelni a diákhitelt, azonban a 40. életév után a törlesztést már mindenképpen meg kell kezdeni. (Magyarország.hu)
2006.05. 17.