Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébVidékfejlesztés

Kapcsolódó oldal:  A Miniszterelnökség Kecskemétre költöztetett agrár-vidékfejlesztési államtitkársága 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást oszthat el a magyar vidék szereplőinek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kecskeméten, az államtitkárság átadásán. (MTI)
(logsped)
2015.01.14.

2013 szeptember elsejétől a vásárlók könnyebben ki tudják majd választani a boltokban a magyar vagy a hazai termékeket. Lejár ugyanis a tavaly elfogadott magyar termékrendeletben megfogalmazott türelmi idő, így csak azt lehet magyar terméknek nevezni, ami 100 százalékban itthoni alapanyagot tartalmaz. (Kossuth Rádió)    
(logsped)
2013.09.01.
Nem kell e-útdíjat fizetniük a gazdáknak a betakarítási időszakban. (Hír TV)    
(logsped)
2013.07.03.
2013 január 1-jétől megváltoztak az illetéktörvény rendelkezései a termőföld vásárlásához kapcsolódó úgynevezett regisztrációs illetékmentességgel kapcsolatban. (DM)   
(logsped)
2013.05.30.
A kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS) - jelentette be Giró-Szász András Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón, hangsúlyozva: a kormány kitörési pontként tekint a mezőgazdaságra.   
(logsped)
2012.03.23.
A véglegesített, tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégia (NVS) újszerű agrár- és vidékfejlesztési modell, amely különbözik a korábban követett agrár- és vidékpolitikáktól. A Nemzeti Vidékstratégia végrehajtásának keretét a most induló Darányi Ignác Terv adja - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a tervet bemutató konferencián., az MTI értesülése szerint.   
(logsped)
2012.01.16.
Mintegy 63 ezer hektárt hirdet meg a Nemzeti Földalap. A kormány a családi gazdálkodókat részesíti előnyben.   
(MR)
2011.09.18.
2011 szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya, az ágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőség segíti visszaállítani a magyar mezőgazdaság presztízsét, gazdasági erejét - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón, az MTI információja szerint.   
(logsped)
2011.08.31.
A családi gazdaságok megerősítése a célja a földtörvény 2011 augusztus 1-jén hatályba lépő módosításának – fogalmazott a minisztérium.
  
(MTI)
2011.07.31.
A héten mutatták be a tíz évre szóló nemzeti vidék stratégiát, amely a többek között talpra állítaná a magyar élelmiszeripart.
  
(MR)
2011.05.22.

Távmunkaházak javíthatják a vidéki foglalkoztatást
Május 22-éig pályázhatnak az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztő közösségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program munkahelyteremtő támogatásaira, egyebek között a távmunkaházak létrehozására.  
(VG)
2008.05.16

Összefogással lehet sikeres a vidékfejlesztés
Nemrégiben országszerte mintegy 100 vidékfejlesztő közösség alakult az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként.  
(VG)
2007.12.20

Akiknek továbbra sem kell számlát adniuk
Nem kell a jövőben adószámot kérniük, illetve számlát, nyugtát adniuk azoknak az őstermelőknek, akik alapvetően saját maguk, illetve a családjuk számára termelnek.  
(VG)
2007.12.20

Sümegen nyílt az első vidékfejlesztési iroda
Sümegen nyílt az közép-dunántúli régió első helyi vidékfejlesztési irodája  
(P&P )
2007.08.14.

Még mindig lehet jelentkezni támogatásért


A hónap közepéig, azaz csaknem tíz napig még várják a jelentkezőket a nemzeti agrárkárenyhítési rendszerbe
A kárenyhítési rendszerről egy tavaly őszi törvény rendelkezik, amely alapján mód nyílt az üzleti alapon nem biztosítható agrárkárok mérséklésére az állam és a gazdálkodók közös kockázatvállalása alapján. A kockázati körbe tartozik a belvíz, továbbá az aszály- és a fagykár. A részvétel feltétele, hogy a földterület nagysága szerint fizessen a kis- vagy közepes vállalkozó termelő, illetve vegye figyelembe azt is, hogy milyen művelési ágban tevékenykedik. A szántóföldi művelés esetén hektáronként ezer forintot, míg értékesebb ültetvények esetén - például szőlő, illetve gyümölcsültetvényeknél - hektáronként 3 ezer forintos hozzájárulást kell befizetnie.

A kárenyhítő juttatásban csak az a gazdálkodó részesülhet, akinek az elemi kár okozta hozamkiesése gazdasága egészét tekintve 30 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű. A káreseményeket a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokhoz, vagy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeihez kell benyújtani. (PB)
2007. 07. 09

Támogatás interneten
Az MVH a kitöltés biztonságát növelő elektronikus igénylés-kitöltési programot vezetett be, a legnagyobb ügyfélkört képező, a területalapú támogatásra jogosultak egy része számára.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) évente 250 ezer EU-támogatást igénylő kérelem érkezik, amelyek kiértékelése, feldolgozása nagy munkát igényel. Ezért az MVH a kitöltés biztonságát növelő elektronikus igénylés-kitöltési programot vezetett be, a legnagyobb ügyfélkört képező, a területalapú támogatásra jogosultak egy része számára.

Egyelőre azonban csak a 200 hektárnál nagyobb támogatott területtel rendelkező gazdálkodók számára kínálják fel a rendszer használatát. Az érintettek az elektronikus támogatásigénylés-kitöltést, illetve az e feladatra az MVH által felkészített falugazdászok idevágó tanácsadását ingyenes szolgáltatásként az MgSzH kistérségi központjaiban vehetik igénybe, vagy otthonról is elküldhetik a kérelmet.
2007. 04. 11

Április közepétől nyílnak a vidékfejlesztési pályázatok
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kapcsolódó pályázatokat a gazdálkodók várhatóan már e hónap közepétől benyújthatják - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.  
(FN)
2007.04.10.

Nyolc uniós pályázatot hirdetnek meg tavasszal
Az ország minden részén, vagy legalább egy-egy régióban elérhető új pályázati kiírásokra lehet számítani március-áprilisban az Új Magyarország fejlesztési terv keretében - írja a Világgazdaság.  
(vg)
2007. 02. 07.

Megjelentek az Új Magyarország Fejlesztési Terv első uniós pályázatai
Megjelentek az Új Magyarország Fejlesztési Terv első pályázatai. A támogatásokban várhatóan mintegy 3 000, elsősorban kis- és közepes méretű vállalkozás részesülhet ebben a pályázati körben.  
(NFÜ)
2007. 01. 30.

Megjelennek az első uniós pályázatok
Pályázatonként a pályázati összegtől és a sikerességtől függően eltér az elbírálás menete. Kedden írják ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv első pályázatát  
(MR)
2007. 01. 29.

Brüsszelben van az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv
A kormány által a múlt hét közepén véglegesített Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervet (ÚMVST) Magyarország már eljuttatta Brüsszelbe, és január végén még egyszer egyeztetnek róla a magyar kormány és az unió megbízottai - tájékoztatta Ficsor Ádám, az agrártárca témában illetékes szakállamtitkára az MTI-t szerdán.  
(VG)
2007. 01. 18.

Csak 2009-től lesznek új környezetvédelmi pénzek
A legtöbb vidékfejlesztési forráshoz az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéssel jutottak a hazai piaci szereplők 2004–2006 között, de a nagy érdeklődés miatt 100 milliárdos determináció húzódik át a 2007–2013-as új uniós költségvetési ciklusra. Ez az oka annak, hogy az agrártárca 2009-ig várhatóan nem ír ki újabb környezetvédelmi pályázatokat.
2006. 12. 08

220 milliós agrárberuházás Szombathelyen
Az Agro-Pannónia Kft. több mint 220 millió forintos beruházással 15 ezer tonna gabona befogadására alkalmas tároló rendszert épített fel szombathelyi telephelyén - mondta Őri László, az agrárcég ügyvezető igazgatója.
Tájékoztatása szerint a beruházáshoz 90 millió forintos támogatást nyertek el az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) pályázatán.
Az összesen a hat, egyenként 2,5 ezer tonna gabona elhelyezésére alkalmas korszerű technikával felszerelt siló feltöltését hamarosan megkezdik kukoricával. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal már megkötött szerződés értelmében az intervenciós készlet egy részét tárolják Szombathelyen - mondta az ügyvezető igazgató.
Az Agro-Pannónia Kft. a társaság napokban tartott taggyűlésén elhangzottak szerint 52 millió forintos eredménnyel zárta a 2005-ös évet, az elmúlt 5 évben összesen 331 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre. (FN)
2006.05. 16.

Hatékony hitelgarancia a vidékfejlesztésre
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány "Kaláka" garancia-programja egy újabb segítség a vidéki kis- és középvállalkozások (kkv), mely elsősorban a vidékfejlesztés területén működő vállalkozások részére nyújt kedvező feltételek mellett hitelgaranciát.
Az alapítvány ez év áprilisában pályázati úton elnyerte az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) viszontgaranciáját.
Az uniós viszont-garanciához kapcsolódó Kaláka garancia program keretében az alapítvány május 1-től nyújt kedvező feltételekkel hitelgaranciát a 100 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások számára. A program vidéki szolgáltatások létesítését, a vidéki kezdő vállalkozások beruházását, a fiatal vállalkozók vidéki beruházását, a vidéki turizmus létesítését, valamint innovatív és falufejlesztési beruházások megvalósulását szolgálják.
A támogatható beruházási hitelek futamideje minimálisan 3, maximálisan 10 év lehet. Az alapítvány a Kaláka garanciát egyszeri, 0,25 százalékos díjon kínálja a hitel összegétől, futamidejétől és a garancia mértékétől függetlenül. A garanciabírálat gyorsított, három napon belül minden esetben döntés születik. (FN)
2006. 06. 12.

Leader program: 300 millió Csongrád megyének
Egy híján harminc Csongrád megyei kistelepülést érint a siker: összesen 300 millió forintot nyertek el az uniós Leader programban.
A Leader az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része. Azt célozza, hogy a vidéki települések közösen alakítsák és valósítsák meg térségük hosszú távú fejlesztését. Integrált és innovatív stratégiákat igényel, az újszerű kezdeményezéseket karolja föl, a helyi vidékfejlesztési akciócsoportok által kidolgozott programokat támogatja.
A program a helyi szereplők - önkormányzatok, civil szféra, vállalkozások - közötti együttműködésre és partnerségre épít.
A megyék közül Csongrádban érinti a legtöbb kistelepülést - huszonkilencet - a Leader program. Az összesen 300 millió forintot három együttműködő kistérségi akciócsoport nyerte el, a Makó környékiek mellett a szegedi kistérség települései, valamint a Mindszent, Csongrád és Szentes környéki falvak. (DM)
2006. 03. 13.

HP: uniós méretű fejlesztés a Vidékfejlesztési Hivatalnál
A HP Magyarország vezetésével rekord gyorsasággal lezárult első, uniós méretű fejlesztés jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkapta a végleges akreditációt.

A projekt 2004-ben indult, 2005-ben sor került a rendszer főkönyvi, térinformatikai funkciókkal való bővítésére illetve további jogcímek kezelésének informatikai megvalósítására. Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) közel negyedmillió magyar gazdálkodó számára folyósítja járandóságaikat. A rendszer lényege, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően alapeszköze legyen a gazdálkodók által benyújtott pályázatok befogadásának, ellenőrzésének és kifizetésének, valamint összekötő kapocsként működjön a földhasználók, a statisztikai nyilvántartások, az Államkincstár és az Európai Unió között.

A feladat nagymértékű komplexitása, a magas nemzetközi elvárások és a rövid határidő miatt a cég szakemberei ír, holland, cseh és magyar szakértők és vállalkozások bevonásával, és komoly nemzetközi konzorcium támogatásával végezték a fejlesztést. A rendszer mintegy 240 ezer magyar gazdálkodó munkáját kíséri figyelemmel, dolgozza fel adataikat és biztosítja pénzügyi támogatásukat. Az IIER átfogja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal teljes, közösségi forrásokból származó, agrártámogatásokkal kapcsolatos tevékenységét és kapcsolódik az FVM más intézményeiben futó egyéb informatikai alkalmazásokhoz.

A rendszer létrejötte különösen nagy jelentőségű, hiszen az Európai Bizottság még 2003. végén is kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben az IIER bevezetésének elmaradása miatt, ami a magyar gazdák uniós pénzügyi támogatásának előfeltétele volt. Mint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kifejtette, az erőfeszítések hatására Magyarországnak a 2004-es kifizetéseket 2005. áprilisában, éppen az uniós határidőn belül sikerült teljesítenie, míg a 2005-ös területalapú támogatások kifizetésének tekintetében a decemberi folyósítással hazánk az első három uniós tagország között van.

"Jól jelzi a rendszer kialakításának összetettségét, hogy a HP és partnerei mintegy 100 emberévnyi szakértői munkát fektettek a sikeres megvalósításba. Meggyőződésem, hogy a később csatlakozó országok számára a magyar rendszer kiváló referencia lesz" - nyilatkozta Szalay Imre, a HP Magyarország szolgáltatás üzletágának vezetője. (SG)
2005. 12. 26.

Vidékfejlesztési program
Átfogó hitelprogramot dolgozott ki a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a kistelepülések kulturális színtereinek bővítésére, korszerűsítésére. A Közkincs program segítségével 185 település összesen 2,7 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthat, amelyet az infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak: megújulhat a könyvtár, a művelődési ház vagy a múzeum, de új kulturális célú intézményt is létrehozhatnak. Egy település legfeljebb 20 millió forintnyi hitelt vehet fel, a hátrányos helyzetűeknél (a támogatottak több mint fele) a tárca átvállalja a kamatterheket és a tőke felének vagy negyedének a kifizetését. Ezeken túl a beruházások mintegy háromszáz új munkahelyet teremthetnek, valamint az NKÖM a Közkincs program rész (MNO)
2005. 10. 06.

Indoklás nélkül felfüggesztett AVOP-pályázatok
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) programirányító főhatósága augusztus 1-jei hatállyal - további intézkedésig - felfüggesztette egy sor beruházás, valamint más AVOP célok támogatását.
A támogatások felfüggesztését a programirányító hatóság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján tette közzé konkrét indoklás nélkül. (FN)
2005. 08. 05.

Új vidékfejlesztési program készül
Új kormányzati vidékfejlesztési program készül szeptemberre, amelynek célja, hogy a következő évtized a vidék évtizede legyen - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal területpolitikáért felelős politikai államtitkára.
A program a munkahelyteremtés mellett a gazdaság fejlődését, a közszolgáltatások színvonalának és elérhetőségének javítását, az infrastruktúra fejlesztését, a szellemi és tárgyi kultúra fejlődését, a közösségi kezdeményezések felkarolását tartalmazza majd.
A vidéken élők élethelyzetének javítása mellett ez a program a vidék által kínált előnyök kiaknázására épül, hiszen a vidék az ország fejlődésének tartaléka - mondta az államtitkár.
A kormány megvizsgálja, hogy a leginkább hátrányos helyzetű térségek, települések, falvak esetében hogyan lehet a kis- és közepes vállalkozásokat támogató kedvezményeket nyújtani. Új, alapvetően a vidéki térséget érintő gazdaságfejlesztő programok indítását is tervezik, mint például a megújuló energia, a vidéki turizmus, a tájegységre jellemző termékek előállításának, piacra jutásának támogatása.
Nagy Sándor beszélt arról, hogy a vidékfejlesztés céljait szolgáló források növeléséhez olyan integrált pályázati alapot működtetnének, amely megszünteti a források szétaprózottságát, és javítja a nyomon követhetőséget. Emellett a decentralizált források növelésében gondolkodnak, ezen belül is több lesz a helyi döntésű felhasználási lehetőség - fűzte hozzá.
A rövid távú intézkedések közül az államtitkár kiemelte a falugondnok-, tanyagondnok-hálózat fejlesztését, az oktatás színvonalának javítását, és annak biztosítását, hogy minden kistelepülésen legyen életmentő készülék.
Az államtitkár kitért arra, hogy Glatz Ferenc akadémikus vezetésével a Párbeszéd a vidékért program keretében lezajlott civil és szakmai egyeztetés-sorozaton számos javaslat megfogalmazódott a vidékfejlesztéssel kapcsolatban.
Ezek közül a kormány támogatja, hogy országgyűlési határozat rögzítse a vidékpolitika legalapvetőbb irányait, feladatait. Emellett támogatják azt is, hogy létrejöjjön a Nemzeti Vidékpolitikai Tanács, amelyben valamennyi politikai párt, tudományos műhelyek, a civil szféra és a kormány képviselői helyet kapnának - közölte. Hozzátette: a kormányfő felkérte Glatz Ferencet, hogy alakítsa meg a tanács létrehozásával foglalkozó előkészítő bizottságot. (ÜS)
2005. 07. 19.

Gráf: 2,5 millió tonna új tárolókapacitás épül
Az uniós intervencióra felajánlott 4,5 millió tonna gabona felvásárlása e hónap végére megtörténik - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
Az agrártárca vezetője szerint 1,5 millió tonna magyar gabona külföldi elhelyezésére is lehetőség nyílik. Ezt a gabonát az Európai Unió közreműködésével az ibériai országokban - Spanyolországban és Portugáliában értékesítik. Emellett a tárolási gondok megoldása érdekében 2,5 millió tonna új tárolókapacitást létesítenek, 400-600 ezer tonna kapacitást pedig felújítanak. (FN)
2005. 07. 12.

Bővül a vidékfejlesztés támogatási palettája
Az Európai Unió tengelypolitikája bővülő támogatási feltételeket jelent az agrárium, a vidékfejlesztés számára. A minap erről is döntő uniós szakminiszterek azonban csak a módokat fogalmazhatták meg.
Európai uniós minőségi jegyért is versenghetnek különféle jellegzetes termékcsoportok gyártói. A budapesti és a szegedi szalámi, a kalocsai paprika, a kecskeméti pálinka például már most szerepel az illetékes uniós fórum előtt. Ez a lehetőség is szerepel az unió hosszú távú agrár- és vidékfejlesztési programjában, a szakminiszterek június 20-án tartott ülésén megfogalmazott tervezetében. A 2007 és 2013 közötti időszakról alakították ki álláspontjukat arról, hogy milyen módon finanszírozza az integráció büdzséje a vidékfejlesztést. Nem tévedés, a módot határozták meg, nem a mennyiséget, az mostanában nem tartózik a brüsszeli realitások közé. (PP)
2005. 07. 01.

Négyszeres lett a földvásárlás illetéke
Leginkább a befektetők látják kárát annak, hogy megszűnt a termőföldvásárlás illetékének 75 százalékos kedvezménye, ugyanis így már tíz százalék illetéket kell fizetniük a korábbi 2,5 százalékkal szemben - írja a Napi Gazdaság.
A tavalyi adócsomaggal az Országgyűlés megszüntette a termőföldvásárlás illetékének 75 százalékos kedvezményét, a 10 százalékos illetéket mindenkinek meg kellett fizetni, kivéve a családi gazdálkodókat, akiknek illetékmentes lett az ügylet, míg a 2,5 százalék illetékfizetési kötelezettséggel járó kedvezmény korábban minden földvásárlóra vonatkozott. Aztán az úgynevezett akadálymentesítési jogszabálycsomagban az illetékmentességet minden regisztrált gazdálkodóra kiterjesztették, január elsejéig visszamenőleges hatállyal. Az illetéket akkor nem kell megfizetni, ha a megvásárolt földet egyéni gazdálkodóként vagy mezőgazdasági őstermelőként hasznosító gazdálkodó a területet legalább öt évig nem adja el, s azon vagyoni értékű jogot nem alapít.
2005. 05. 25.

Indul a Leader+ program
Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Leader+ program keretében a jövő év végéig mintegy 50 magyar kistérség, kistelepülési társulás válik képessé - az egyenként közel 100 millió forint támogatáshoz jutva - a helyben kidolgozott vidékfejlesztési program megvalósítására.
Annak érdekében, hogy az összességében mintegy 4,8 milliárd forintos forrást, amelyből 4 milliárd forintot az Európai Unió finanszíroz, megfelelő módon fel tudják használni a vidéki kistérségek az FVM segítő szakértőket képez ki. Ők helyben tudnak támogatást adni a projektek részleinek kidolgozásához. Ezt az oktató projektet május 18-án indítják el az agrártárcánál (MH)
2005. 05. 17.

Vidékfejlesztés Győr térségében
Magyar-német befektetői találkozóra került sor a közelmúltban Győrben. A német üzletemberek, valamint a brandenburgi gazdasági minisztérium képviselői tárgyalásainak középpontjában a térség infrastrukturális fejlesztésében való közreműködésük állt. Tárgyalásokat kezdtek többek között a péri repülőtér és a Berlintől mintegy harminc kilométerre fekvő Eberswalde-Finow reptere közötti közvetlen kapcsolat kialakításáról, valamint a két légikikötő jövőbeni közös fejlesztéséről. Így nagyobb az esélyük az uniós pályázatok elnyerésére.

Tárgyalásokat folytattak egy Duna-kikötő kiépítéséről is, továbbá aláírtak egy megegyezést a pannonhalmi apátság renoválásáról, ami a térség idegenforgalmi fejlődéséhez jelent majd komoly hozzájárulást. Jelentősnek ígérkező elképzelés a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó Kutató és Oktató Központ terve, amelyet Mezőörsön szándékoznak létrehozni, s ahol a német és a magyar tapasztalatokat együtt kamatoztathatnák. E központ alapvető feladata az új alternatív energiaforrások bemutatása, ennek révén a térség energiaellátásának egy része alternatív úton valósulhatna meg és megélhetést nyújtana az itt élőknek. Az ilyen módon nyert energiát előállító erőművek szakembereinek a képzése is helyben történne. (NSZ)
2005. 04. 27.

Új pályázatok
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a termelésből kivont termőföld pótlása, a termőföld rendeltetésszerű hasznosítása, valamint a mezőgazdasági termőterület csökkenésének mérséklése érdekében
Beadási határidő: 2005. május 31. 
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a birtok-összevonási célú termőföldvásárlások elősegítésére
Beadási határidő: legkésőbb 2005. szeptember 30. 
2005. 04. 27.

A települések kihasználatlan adottságait fejlesztenék 4 milliárdból
A vidék fejlesztése a célja Magyarországon is a Leader program bevezetésének, amely az Európai Unió más tagállamainak 1200 kistérségében már jól bevált - hangzott el egy szakmai fórumon. Az unió 4 milliárd forint támogatási keretet biztosít annak érdekében, hogy a kistérségekben lakó embereket kimozdítsa passzivitásukból, és egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságait fejlessze.

Az Európai Unió más országaiban már bevált, a vidék fejlesztésére kidolgozott Leader program Magyarországon is elindul az idén, erre a célra 4 milliárd forint támogatási keretet biztosít az unió - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára egy szakmai tanácskozáson. Pásztohy András magyarázata szerint a program a kistérségekben lakó embereket kívánja passzivitásukból kimozdítani, és a kreativitásukat kamatoztatva egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságainak feltárásával elősegíteni a fejlődést. A Leader program a 90-es években indult azért, hogy az unión belül az elszegényedő vidékek további leszakadását megállítsa. Az ott élő, egzisztencia és megélhetési lehetőség nélkül, kilátástalan helyzetben lévő emberek tömegei ugyanis kényszerűségből a városokba költöztek és magukkal vitték a szociális problémákat is. Azóta 1200 kistérségben indultak be a Leader programok, és a tapasztalatok igen kedvezőek. A Leader program közösséget aktivizáló szellemiségét kiterjesztve 2007-től e szisztéma alapján működik majd az Unió vidékfejlesztése. (NÉSZ)
2005. 04. 25.