Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Sümegen nyílt az első vidékfejlesztési iroda

A 2007-2013. között várható közel 1300 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás 47 százaléka közvetlenül agrárprogramok finanszírozására fordítható, az agrártárca szerint nem stabilizálni kell a magyar agrárgazdaságot, hanem fejleszteni. Erről Gőgös Zoltán, a mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt Sümegen, a közép-dunántúli régió első helyi vidékfejlesztési irodájának megnyitóján.

Úgy vélte, ezt csak akkor lehet elérni, ha a forrásokból nagyobb összegeket szánnak agrárfejlesztésekre, így például a kertészetre, az állattartásra és a megújuló energiahordozókra. Hozzátette: a program komoly része a tájharmonikus gazdálkodási szemlélet meghonosítása.

260 milliárd vidékfejlesztésre

Az államtitkár elmondta: 2013-ig összesen 260 milliárd forint jut vidékfejlesztési programok megvalósítására, s ezt az összeget a vidéki emberek, vállalkozások és önkormányzatok kezdeményezéseinek figyelembe vételével kívánják felosztani.

"Nem könnyű vállalkozás ez, mert sokkal egyszerűbb lenne központi pályáztatási rendszerben megoldani a pénzelosztást, de az új módszerrel mi a helyi vidékfejlesztési közösségek és Leader-akciócsoportok által megpróbálunk olyan programokat összehozni, amely egy-egy térség legjobb adottságait összegzi és azokat fejlesztésére koncentrál" - mondta Gőgös Zoltán.

167 iroda születik

Az államtitkár elmondta: a helyi vidékfejlesztési irodák - országosan 167-et létesítenek - összekötő kapcsot jelentenek majd az országos stratégiát kidolgozó vidékfejlesztési tárca és a programokat tartalommal megtöltő, s azokat helyi szinten megvalósító projektgazdák között.

Neuport Zsolt, a Vidékfejlesztési Tanácsadói Hálózati Igazgatóság vezetője elmondta: pontosan meghatározott összegek felhasználásáról döntenek majd a kistérségekben, s három szektor - önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások - összefogása szükséges a programok kidolgozásához és a pénz konkrét felhasználásához.

A közép-dunántúli régióban - Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben - augusztus 31-ig még összesen 25 helyi vidékfejlesztési iroda nyílik majd. (P&P)
(logsped)

2007.08.14.