Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébKRESZ-módosítás

Kapcsolódó oldal:  A kedvező tapasztalatok alapján 2018 januártól tovább bővül a járművezetői elméleti vizsgákon előforduló mozgóképes kérdések köre. (NFM)
(logsped)
2018.01.04.
A tervek szerint 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját. (Kossuth Rádió)
(logsped)
2017.12.10.
Szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok - mondta Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke az MTI-nek hétfőn.
(logsped)
2016.07.18
A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése érdekében mozgóképes kérdésekkel bővül 2016 januárjától minden kategóriában a KRESZ-vizsga. (MTI)
(logsped)
2015.12.18.
Megújítja és bővíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, a 2015 januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak (MTI)
(logsped)
2015.01.01.

Megszületett a gyermekülések biztonságosabb generációja, és az immár az első üléseken is elhelyezhető, akár a menetiránnyal szemben is. (Kossuth Rádió)
(logsped)
2014.09.03.
A KRESZ azon módosítását, mely szerint a kerékpáros fogyaszthat alkoholt, az indokolja, hogy a biciklisták esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége - közölte a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel.
(logsped)
2014.08.01.
2013 májustól a gyermekek védelmében több ponton is módosul a KRESZ - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.
(logsped)
2013.05.02.

Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu előtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.
(logsped)
2012.08.28.

2011 június 1-től az ittas vezetés közigazgatási bírság alá eső közlekedési szabályszegés lesz. A büntetőpontrendszert az új szabályozáshoz igazítják, hogy továbbra is maradjon esély az ittas sofőrök jogosítványának bevonására.
(hírtv)
2011.06.14.

2011 ben a közúti ellenőrzés során a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.
(MR)

2010.12.21.

KRESZ-módosítás 2010 január 1-jétől

Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet 2010-től. Többek között a gyerekülés használatának szabályait.

A közúti közlekedés szabályainak módosítása 2010 január 1-jétől lép hatályba.

Az eredeti tervekhez képest több hónapot csúszik a KRESZ módosítása: eredetileg szeptembertől szerették volna elfogadni az új szabályelemeket. Az MTI birtokába került dokumentum szerint a változások elsősorban a védtelen közlekedők - a gyalogosok és a kerékpárosok - biztonságát javítja.

A közúti közlekedés szabályainak módosítása rögzíti többek közt, hogy a gyalogos átkelőhelyeknél a jelenleginél sokkal körültekintőbben kell közlekedni, és ha szükséges, táblával kell elérni, hogy a zebra felé tartó autósok csak olyan tempóban haladhatjanak, hogy még előtte képesek legyenek megállni.

A KRESZ módosítása a biciklis közlekedésben bevezet négy sebességhatárt, meghatározza a "nyitott kerékpársáv" fogalmát, lehetővé teszi például, hogy a kerékpárok egyirányú utcába is behajtsanak a forgalommal szemben, vagy előre menjenek a piros lámpánál.

A változások eredményeként mentesülnek a jobbra tartási kötelezettség alól is, vagyis akár az út közepén is mehetnek majd. Növelheti a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás. A dokumentum lehetővé teszi a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is.

A változások a motorosokat és az autósokat is érintik. 2010 januártól a motorosok is használhatják majd a buszsávot, és ők is előremehetnek a piros lámpánál.

Több új közlekedési táblát is bevezetnek, például a torlódás veszélyét jelző piros keretes háromszöget, és engedélyezik az elektronikus jelzőtáblák használatát az autópályákon. A módosítás azt is engedélyezi, hogy a különösen balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a közlekedési táblák.

Az új szabályozás pontosítja az iskolabusz fogalmát, és bővíti a gyermekszállítás biztonsági követelményeit. A táblával megkülönböztetett iskolabuszok környezetében a fel- és leszállás mindkét oldali irányjelzővel jelzett ideje alatt más járművek csak fokozott óvatossággal, lassabban közlekedhetnek - olvasható a dokumentumban.

A módosítás pontosítja a gyerekülés használatának szabályait: a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni.

A tervezet szigorúbban szabályozza a rendszámok láthatóságát és meghatározza a quad fogalmát is.

Januártól közúti táblával jelzik a traffipaxok helyét, és egységes sebességhatárt vezetnek be minden közúton a 3500 kilogrammnál nem nehezebb járművek számára. (AM)

További információk:2009.11.27.