Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Közlekedési bírság 2011

Kapcsolódó oldal:  



Közlekedési bírság 2011

2011 június 1-től az ittas vezetés közigazgatási bírság alá eső közlekedési szabályszegés lesz. A büntetőpontrendszert az új szabályozáshoz igazítják, hogy továbbra is maradjon esély az ittas sofőrök jogosítványának bevonására.

Ma még szabálysértést követ el a kevés alkoholt fogyasztó sofőr. Ha lebukik, legfeljebb 100 ezer forintra bírságolhatják. Júliustól a rendőr már nem mérlegelhet, és kétszer ekkora összegről kell kiállítania a számlát. Az ittas vezetést az Országgyűlés tavaly sorolta a közigazgatási bírsággal sújtható közlekedési szabályszegések közé, de a részletszabályok kidolgozására fél évet hagyott a Belügyminisztériumnak. "Minden nyolcadik baleset mögött az alkohol van, tehát teljesen egyértelmű, hogy szigorításra van szükség" - fogalmazott Nagy Anna kormányszóvivő.

Egy pohár fröccs vagy sör tehát már 200 ezer forintjába kerül a nyári főszezonban az autósoknak vagy a motorosoknak.

A spicces biciklisek pénztárcáját viszont kíméli az új szabályozás. Őket 2011 júliustól 30 ezer forintra bírságolják, míg a mostani tarifa 100 ezer forint is lehet.

Ennyit a jövőben csak akkor fizetnek, ha részegen ülnek nyeregbe. Abban viszont marad az eddigi gyakorlat, hogy az ittas vezetőt a rendőr előállíthatja vérvételre. Erre a procedúrára a tervek szerint egyre ritkábban lenne szükség, a rendőrség olyan új szondákat szerez be, amelyek kiváltják a hitelesített vérvizsgálatot.

Az új szabályozás szerint 100 ezer forintot fizet az, aki úgy hajt át a vasúti átjárón, hogy a sorompót még nem engedték fel.

A vezetés közbeni telefonálás, a gyermekülés és a bukósisak használatának elmulasztása viszont kikerül a közigazgatási bírság hatálya alól.

A Belügyminisztérium a változásokhoz igazítja a közlekedési büntetőpontrendszert, hogy maradjon esély a szabályszegők kiszűrésére.

A közigazgatási bírsággal ugyanis nem párosul szankcióként a járművezetéstől való eltiltás. Így 2011 júliustól az ittas sofőr jogosítványát csak akkor vonhatják be, ha elérte a 18 büntetőpontot. (hírtv)

További információk:




2011.06.14.