Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Közlekedési bírság

Kapcsolódó oldal:  Meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat a Belügyminisztérium (BM), amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is - MTI információ.   
(logsped)
2012.02.17.

2011 június 1-től az ittas vezetés közigazgatási bírság alá eső közlekedési szabályszegés lesz. A büntetőpontrendszert az új szabályozáshoz igazítják, hogy továbbra is maradjon esély az ittas sofőrök jogosítványának bevonására.   
(hírtv)
2011.06.14.

Közlekedési bírságok: Szigorúbb büntetések 2009 augusztus elsejétől
Egyes közlekedési kihágások büntetési tételei augusztus elsejétől megváltoznak. Érdemes lesz odafigyelni a vezetés közbeni telefonálásra, a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.   
(IRM)
2009.07.24.
Megváltoztak a közlekedési bírságok szabályai
2009 május 1-től megváltoztak a közigazgatási bírság szabályai, így már nem a sebességtúllépés százalékos, hanem a tényleges sebesség alapján számítják a büntetés mértékét.   
(VG)

2009.05.03.

2008 május elsejétől jelentősen emelkednek a közlekedési bírságok

Jelentősen emelkednek 2008 május elsejétől a közlekedési bírságok, csütörtöktől ugyanis bevezetik az objektív felelősség elvét, vagyis ha nem lehet megállapítani, ki vezette az autót a szabálytalankodás alatt, akkor a tulajdonosé a felelősség. A megemelt díjak szerint egy piros lámpás büntetés 100 ezer forint, száz százalékos sebességtúllépés esetén pedig akár 300 ezer forintot is fizetnie kell az autósnak.

A megváltozott jogszabály már január elsején életbe lépett, bírságokat azonban csak mostantól hajtanak be. Az elmúlt négy hónapban összesen 18 ezer felszólító levelet küldtek szét az autósoknak, bizonyos szabálysértések miatt, amik után az új díjak szerint összesen 650 millió forintos bírságot szabhattak volna ki a hatóságok. Ez az idő elég volt a rendőrség felkészülésére is - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság szombat délelőtti sajtótájékoztatóján Samu István vezérőrnagy.

A megváltozott jogszabály szerint a súlyosság arányában 30 ezer és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki.

Amennyiben nem a tulajdonos szabálytalankodott, akkor nem elég arra hivatkozni, hogy egy hozzátartozó vezette az autót, hanem fuvarlevéllel, vagy menetlevéllel kell igazolni az autó átadását. A nyilatkozatban a tulajdonos és a használó adatait is fel kell tüntetni.

A bírságok összegei jelentősen emelkedtek

- száz százalékos sebességtúllépés esetén 300 ezer forintot kell fizetni,
- kisebb gyorshajtás után is minimum 30 ezer forintot fizet az autós
- piros lámpán való áthajtás esetén 100 ezer forint,
- sárga lámpánál is 50 ezer forint a bírság,
- várakozási tilalom és a megállási tilalom megszegése esetén 30 ezer forint a büntetés,
- ha a tilos jelzés ellenére az autós áthajt a vasúti átjárón, akkor 300 ezer forintot fizethet,
- autópályákon a leálló sávban történő közlekedést 150 ezer forintos bírsággal sújtják, a megállást 100 ezer forinttal.
A megváltozott jogszabályok jobban védik a természeti területeket is. Védett természeti területen való közlekedés esetén ugyanis 150 ezer, fokozottan védett területen pedig 300 ezer forint a bírság. (DunaTV)
2008.04.28.