Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Megváltoztak a közlekedési bírságok szabályai

Kapcsolódó oldal:  



2012.04.15.-től lép életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fixbírságot és új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is; az április 15. előtt elkövetett szabálysértésekre még a korábbi szabályozást kell alkalmazni. - MTI információ.   
(logsped)
2012.04.14.

Meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat a Belügyminisztérium (BM), amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékéről is - MTI információ.   
(logsped)
2012.02.17.

Elfogadta a kormány a szabálysértésekrő szóló új törvények tervezetét, amely szerint emelkedik a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege 5, illetve 300 ezer forint, MTI információ.   
(logsped)
2011.11.05.

2011 június 1-től az ittas vezetés közigazgatási bírság alá eső közlekedési szabályszegés lesz. A büntetőpontrendszert az új szabályozáshoz igazítják, hogy továbbra is maradjon esély az ittas sofőrök jogosítványának bevonására.   
(hírtv)
2011.06.14.

Közlekedési bírságok: Szigorúbb büntetések 2009 augusztus elsejétől
Egyes közlekedési kihágások büntetési tételei augusztus elsejétől megváltoznak. Érdemes lesz odafigyelni a vezetés közbeni telefonálásra, a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.   
(IRM)
2009.07.24.
Megváltoztak a közlekedési bírságok szabályai

2009 május 1-től megváltoztak a közigazgatási bírság szabályai, így már nem a sebességtúllépés százalékos, hanem a tényleges sebesség alapján számítják a büntetés mértékét.

Május elsejétől változnak a gépjármű üzembentartójának objektív felelősségén alapuló, a közigazgatási bírságra vonatkozó rendelkezések.

Ezentúl a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt kiszabott bírság összege a sebességtúllépés kilométer/órában megadott mértékétől függ, az eddigi százalékos mértéktől eltérően. A módosításokat a május 2-tól indult eljárásokban kell alkalmazni, ami egyben azt is jelenti, hogy nem az elkövetés, hanem az eljárás megindításának időpontja számít majd. Előfordulhat tehát, hogy egy áprilisban elkövetett szabálysértést a májusban indult eljárásban már az új szabályok szerint bírálnak el..

A "korlátozott sebességű övezet"-ek teljes területén érvényes lesz a sebességkorlátozás, így az ilyen útszakaszokon történő gyorshajtás miatt is bírságolhatják az üzembentartót. .

Újdonság az is, hogy a jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy a bírságot kiszabó határozatot méltányosságból módosítsák, vagy visszavonják. Igaz, ennek gyakorlása eddig is csak akkor volt lehetséges, ha a döntés a határozat meghozatala után bekövetkezett okból az ügyfélnek méltánytalanul súlyos hátrányt okozott..

2010. január 1-vel módosul a bírságolással kapcsolatos eljárást lefolytató szervek rendszere is. Jövőre első fokon, országos illetékességgel a fővárosi VI. kerületi rendőrkapitányság, másodfokon pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság járhat majd el ezekben a közigazgatási bírságolási ügyekben. Ugyanakkor az eljárás helyének változása miatt nem sérülhetnek az érintettek iratmegismerési jogai, ezért a rendőrség biztosítani fogja, hogy a lakó-, vagy tartózkodási helyük szerinti kapitányságon betekinthessenek az ellenük indított eljárás irataiba..

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosítás melléklete szerint például egy 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás ellenére valaki 95-105 kilométeres sebességgel halad, akkor 90 ezer forint bírságra számíthat. Ha ilyenkor 105-115 kilométeres óránkénti sebességgel halad, a bírság összege már 130 ezer forintra emelkedik, ha pedig 125 kilométeres sebességgel vagy annál is gyorsabban megy, 300 ezer forintot kell fizetnie..

A korlátozott sebességű övezetre a jövőben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, vagyis az ilyen területeken nem kell minden sarokra jelzőtáblát helyezni, a sebességkorlátozás a teljes övezetre érvényes. .

További fontos változás, hogy a jövőben nincs lehetőség arra, hogy bírságot kiszabó határozatot méltányosságból módosítsák vagy visszavonják. A rendőrség szerint tavaly 40-50 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be. A módosításokat május 2-ától indult eljárásokban kell alkalmazni, ezért előfordulhat, hogy egy áprilisban elkövetett cselekményt - ha májusban indul az eljárás - már az új szabályok szerint bírálnak el..

Melléklet a 69/2009. (IV. 2.) Korm. rendelethez
1. melléklet a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelethez

citypoint9
forrás: Magyar Közlöny

(BM)

További információk:

69/2009. (IV. 2.) Korm. rendelet  

2009.03.03