Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébWabard biztosító

Kapcsolódó oldal:
  
Fontos  


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az 2009. szeptember 25. napjától fennálló felfüggesztését 2010. április 15-ei hatállyal megszüntette.   
(logsped)
2010.04.24.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a WABARD Biztosító Zrt. KGFB, Casco, CMR és KÁF termékeinek terjesztését 2009. szeptember 25-i napjától visszavonásig felfüggesztette.   
(PSZÁF)
2009.09.25.
Wabard biztosító megkapta az alapítási engedélyt
A PSZÁF E-II-273/2008. számú határozatával 2008. szeptember 9.-én engedélyte a Wabard Biztosító Zrt. alapítását.   
(logsped)
2008.10.03
Wabard: új közlekedési biztosítót alapít Wáberer György

Új szereplővel bővülhet az idén az autós biztosításokkal foglalkozó társaságok piaca - tudta meg a Népszabadság. A Wabard Zrt. alapítója Wáberer György, a Waberer's Holding tulajdonosa. A cég tevékenységi engedélyének megszerzése után ősszel elsőként a gépjármű-felelősségbiztosításokra hajtana rá.

Megégette magát a MÁV ÁBE öszszeomlásakor a Waberer's Holding, a legnagyobb magyar közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozásnak számító cég. Az augusztus 15-én megszűnt biztosító legnagyobb ügyfeleként számon tartott vállalatnál - bár a pontos összeget még nem tudhatják - úgy számolnak, hogy akár 100-140 millió forintról lesznek kénytelenek lemondani a biztosító bedőlése miatt. Ennek egy igen jelentős részét teszik ki azok a biztosítási díjak, amelyeket a fuvarozócég már korábban befizetett a biztosítónak az év hátralévő részére.

A cégnél azonban nem érik be annyival, hogy sebeiket nyalogatják, és új biztosítót keresnek 4300 járművük számára. Egy teljesen új közlekedési biztosítót hívnának életre. Wabard Zrt. néven jegyeztetnék be befektetői a tervek szerint ősszel piacra lépő biztosítótársaságot. Wáberer György, az új közlekedési biztosító alapítója lapunk értesüléseit nem kommentálta. Csupán annyit árult el: a Waberer's-csoport gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseinél szerzett tapasztalataik megmutatták, hogy a közlekedési káresemények rentábilis üzletet jelentenek a biztosításukkal foglalkozó társaságoknak. Megítélése szerint épp ezért elfogadhatatlan, hogy a kötelező biztosításokra leszerződő jóhiszemű autósok tízezrei egy-egy felelőtlenül irányított biztosító bukása miatt ráfizessenek. Miként az is, hogy a balesetekben vétlen autósok azért ne tudják rendezni káraikat, mert biztosítójuk az üzletágban egyébként termelődő óriási haszon ellenére fizetésképtelenné vált.

Más forrásból úgy tudják: a Wabard alapítási engedélyét Wáberer György és befektetőtársai már a MÁV ÁBE összeomlása előtt, júliusban beadták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A cég alaptőkéje a biztosítási törvénynek megfelelően százmillió forint, illetve további 3,2 millió eurónak megfelelő forintösszeg lesz - összesen tehát mintegy nyolc-kilencszázmillió forint.

Az új biztosító működéséhez a hátteret két tulajdonos biztosítja majd. Az egyik Wáberer György családi vagyonkezelő cége, a VKH Kft. A döntő hányadában a nagyvállalkozó tulajdonában lévő társaság tőkéje jelenleg 133,89 millió forint. A Wabard másik befektetője az 55 millió forintos tőkével bejegyzett Arden Holding Zrt. Ennek a cégnek a tulajdonosa az Erdért Kft. átalakulásával létrejött West Bay Kft., amely a leggazdagabb hazai vállalkozók toplistáján igen előkelő helyen lévő Kedves Ferenc és Nagy György érdekeltségei közé tartozik hárommilliárdos jegyzett tőkével - utóbbi a Wallis Rt. korábbi résztulajdonosa. A biztosító cégbírósági bejegyzéséhez szükséges alapítási, személyi és befolyásszerzési engedélyeit a hírek szerint a PSZÁF várhatóan néhány napon belül kiadja. Így valószínű, hogy a Wabard november elejére megkapja tevékenységi engedélyét, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások év végén esedékes átszerződési időszaka előtt piacra léphet saját ajánlataival.

Azt azonban egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Wabard mekkora fejfájást okoz majd a jelenleg működő, a kötelezőben érdekelt "konkurens" biztosítók vezetőinek. Mindenesetre úgy tudjuk: a már formálódó üzleti tervek szerint a Wabard arra készül, hogy versenyképes ajánlatokkal ostromolja majd reménybeli ügyfeleit.

Nem meglepő, hogy a legtöbb ügyfelet a várakozások szerint a közúti fuvarozók soraiból toborozzák majd. A Waberer's Holding szakmai tapasztalatai legalábbis hozzásegíthetik az új biztosítót a fuvarozóknak kedvező kötelező biztosítási konstrukciók összeállításához. Emellett azonban a Wabard feltehetően számít a megszűnő MÁV ÁBE ügyfeleire is. Hosszabb távon pedig a kiszivárgott hírek szerint a cég a vagyonbiztosítások területén is megméretni készül magát. (nol)

További információk:

WABARD Biztosító Zrt. oldala  

Központi Ügyfélszolgálat:

Cím: 1211 Budapest, Szabadkikötő út 5-7.
Tel.: (06-1) 278-35-35
Fax.: (06-1) 278-35-38
E-mail: ugyfelszolgalat@wabard.hu

Callcenter telefonszám: (06-1) 999-99-99

2008.08.19.