Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Ingatlanadó

Kapcsolódó oldal:  2009 június 29-én megszavazta a parlament a 2010-s vagyonadót
(FN)
2009.06.30.
Sávos, 0,2 és 1 százalék közötti ingatlanadó lenne.
(FN)
2009.05.14.
2009-től érték alapú ingatlanadó

Megszavazta az országgyűlés, hogy 2009-től bevezetik az érték alapú ingatlanadót. A tulajdonosok ingatlanuk értéke alapján adóznak majd, ez az önkormányzatok hatáskörébe tartozik majd, egyelőre nem lehet tudni hány helyen vetik majd ki.

Helyi építmény- és telekadó egyébként jelenleg is létezik, a magyarországi nagyjából 3100 település közül 1200 él a lehetőséggel, de mindössze 300 veti ki lakóingatlanokra is a terhet, négyzetméter alapon. A másik lehetőség, a korrigált forgalmi értéken történő adóztatás - ez alapesetben az illetéktörvény alapján számított érték felét jelenti - csupán négy településen működik: Érden, Németkéren, Nyíregyházán és Pakson.

Az értékalapú adó megállapítása nem egyszerű feladat. Maga az ingatlanos szakma is megosztott ebben a kérdésben. Ennek egyik oka, hogy több tényezőt is figyelembe kell venni az adó nagyságának megállapításánál, például a piaci viszonyokat, az ingatlanon elvégzett felújításokat, a megtérülési mutatókat, az elérhető bérleti díjakat, a beruházási hiteleket stb.

A jogszabály szerint az épület - ház, lakás, telek vagy kereskedelmi egység -, valamint a település - megyei jogú város, város, község - típusa szerint, megyénként, Budapesten pedig kerületenként határozza meg a minimum- és maximumértékeket, ezen belül azonban az övezetek kialakítása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A helyi adóhatóságok az övezeti besorolások alapján számítják ki az adó alapját, a tulajdonosoktól érkező bevallások alapján. Ezekben igen sok adat fog szerepelni, hiszen az alapterület és az érték szorzatából számított adómértéket több tényező, többek között az épület kora és anyaga, a telek előtti út minősége, sőt a garázs és az úszómedence mérete is befolyásolja.

A legtöbb önkormányzat valószínűleg nem kívánja bevezetni, hiszen a települések nem kötelesek a kivetésére.

A törvény szerint egy 10 millió forint értékű lakás után 2009-ben maximum 50 ezer forint ingatlanadót kell befizetni, ami havi szinten kb. 4 ezer forintot jelent.

Elfogadhatatlannak tartja az ingatlanadó bevezetését a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), mert az a települések számára a központi források további csökkentésének veszélyét hordozza magában. (dunatv)
2007.11.15.