Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébFizetős és díjmentes utak

Kapcsolódó oldal:  Fontos:
2017. január 1-től a hatályos rendelet szerint díjmentes útszakaszok  

Útdíjköteles úthálózat 2017  

Részletes országos és megyei díjköteles úthálózat térképe 2017  Az autósok számára fizetős utak köre 2017. január elsejétől csak az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-tal bővül, más módon nem változik. A megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatának létrejöttével a kínálatból mostanáig hiányzó Vas megyei matrica bevezetése is lehetővé válik.Két új útszakasz lesz fizetős 2018 januárjától, az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza és a M35-ös Debrecen utáni folytatásának első üteme. (napi.hu)
(logsped)
2017.11.16.
A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló korábbi rendeletet. (MTI)
(logsped)
2015.07.13.
Az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz. (MTI)
(logsped)
2015.01.22.

A Nemzeti Útdíj-fizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője azt mondta, helytelenül jelölték díjkötelesnek a Szirma és Felsőzsolca közti szakaszt, az ugyanis főútnak számít. (Hír TV)
(logsped)
2015.01.04.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tájékoztatása szerint a viszonteladó partnerekkel együtt péntek déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesítettek, csaknem 50 ezer autós váltott már megyei matricát. (MTI)
(logsped)
2015.01.03.
Fizetős és díjmentesen használható gyorsforgalmi utak

A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló (díjas és díjmentes utak, útszakaszok körét meghatározó) GKM rendelet a korábbi szabályozáshoz képest módosításokat tartalmaz.

2007. április 1-jétől a díjfizetési kötelezettség kiterjesztésre kerül:

a 3,5 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D2-D4 kategória) az eddig ingyenes autópálya-szakaszokat és az autóutakat is díjfizetés ellenében vehetik igénybe. Kivételt képeznek az egyes autópályák fővárosi bevezető szakaszai, illetve az M0 autóút.
A személygépkocsik (D1 kategória) az autóutak teljes körét, valamint a rendeletben kijelölt autópálya-szakaszokat díjmentesen használhatják .
a 12 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D4 kategória) az országos közúthálózat tervezetben kijelölt szakaszain matricát kötelesek vásárolni. A 12 tonna alatti tehergépjárművek (D2, D3 kategória) számára 2008. január 1-től javasolja a tárca a kiterjesztést.
A most bevezetésre kerülő egy napos matrica a D2, D3 kategória számára nem jelent külön matricát, ők a D4 1 napos matricát használhatják.

Ellenőrzés:

A fizetőssé vált útszakaszokon az ellenőrzést az ÁAK Zrt. végzi. A társaság az ellenőrzést az ellenőrző csoportok számának bővítésével, a meglévő eszközök átcsoportosításával, szúrópróbaszerűen hajtja végre.

Elektronikus matrica-vásárlás:

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló GKM rendelet lehetővé teszi, hogy a motorosok a nyári időszakban (május 1. és szeptember 30. között) a D1 kategória 4 napos matrica árának feléért (765 Ft + a vásárlás díja) elektronikus úton matricát vásároljanak. A rendelet emellett tovább bővíti az elektronikusan teljesíthető díjfizetés lehetőségeit (pl. elektronikus fizetési eszköz POS-terminálon keresztüli használatával).

A rendelet azt is rögzíti, hogy a pótdíjat a fizetésre kötelezett a fizetési felszólítás kézhez vételétől számított 30 napon belül köteles megfizetni.

Az egyes díjkategóriákban, a díjakban és azok megfizetésének ellenőrzésében, a pótdíjakban, valamint a matricák típusaiban nem történik változás. A rendelet nem változtat az alanyi díjmentességet élvezők körén sem (pl. fegyveres erők, rendvédelmi szervek, útkezelők).

A D4 kategória számára díjfizetés ellenében használható közúti szakaszok:

2007-s autópályadíjak
2007-s autópályadíjak


A Díjmentesen használható gyorsforgalmi utak a D1, D2, D3, D4 kategória számára:

2007-s autópályadíjak


Díjmentesen használható gyorsforgalmi utak a D1 kategóriájú járművel:

2007-s autópályadíjak
2007-s autópályadíjak


(GKM)

További információk:
2007.03.27.