Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Február elsejétől változik az útdíjrendszer

Az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. (MTI)

Elmondta: a minisztérium folyamatosan gyűjtötte a próbaüzem tapasztalatait, s a szakmai szervezetek körében teljes egyetértés volt abban, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt.

A változások

A megyei útdíjmatricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megye határ utáni első csompontig érvényesek. A szomszédos megye első lehajtójáig lesznek érvényesek, például az M1-es és M7-esnél (Fejér és Veszprém megye) a szomszédos megyék matricáival is használható lesznek az útszakaszok.

Így a Budapest-Győr között közlekedőknek 4 helyett elég lesz 3 matrcicát megváltaniuk. Egy-egy matricával pedig hosszabb szakaszt lehet majd használni, illetve nem kell dupla matricát venni.

A Fejér megyei matricával elérhető lesz például Tatabánya, a csongrádival Kiskufélegyháza vagy a hajdú-biharival Nyíregyháza és Tiszaújváros.

A bővítés egyfajta megoldást jelenthet az M8-as, és M9-es dunai hídjainak problémájára is - mondta Fónagy. A Duna-hidak kérdését külön kezelték és vizsgálták. A kabinet úgy döntött, hogy Megyeri hídhoz hasonlóan a dunaföldvári és szekszárdi autópálya-hidak használatát és díjmentessé teszi. A Pentelei és Szent László hidakra tehát nem kell majd matrica.

Mégsem kell útdíjat fizetni majd azoknak, akik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre mennek. Ha valaki megvette a matricát, és egyébként nem használta, nem akarja használni a Pest megyei matricát, annak visszaváltják.

Az M86-os autóút szombathelyi, és a 61-es kaposvári szakaszainál pedig a csatlakozó gyorsforgalmi utak megépítéséig felfüggesztik a díjfizetést.

Eltörlik az 1470 forintos szolgáltatási díjat a megyei matrciákkal összefüggésben. Azoknak tehát, akik januártól jogosulatlanul hajtottak fel, így nem kell sem pótdíjat sem szolgáltatási díjat fizetniük. Aki már kifizette, annak vissza fog járni - ennek intézésére elvileg nemcsak az átupályakezelő ügyfélszolgálatain, hanem postai úton is lehetőség lesz.

Nagycsaládosoknak (legalább négy gyermek, és kisbusz esetén) a D1 és D2 kettő közötti különbözetet törvénymódosítással áprilisra kompenzálják.

A budaőrsi szakaszt és a többi budapesti bevezetőszakaszt a változások nem érintik - mondta el kérdésre válaszolva Fónagy János. Az új szabályok 2015 február elsejétől érvényesek.

Új lobbiérdekek érvényesítésére a jövőben nem lesz mód - erősítette meg Fónagy János. De a rendszert ezért folyamatosan figyelemmel kísérik a jövőben is.

Hétfőtől a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül és már a héten mobiltelefonon keresztül is megvásárolható , és hamarosan az eddigi 1600-on kívül még 400 helyen árusítják majd a matricákat.
(logsped)

2015.01.22.