Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébVálságkezelő program a Bajnai-csomag

Kapcsolódó oldal:
  


Vasárnap a Bajnai-kormány második ülését követően a miniszterelnök ismertette a válságkezelő programját, a Bajnai-csomagot

Nem emelkedik két évig a családi pótlék összege, csökken a táppénz, eltörlik a 13. havi nyugdíjat, sőt a juttatás idei második részét is visszavonják. Idén 5 százalékponttal csökkentik a minimálbér kétszereséig a munkaadói terheket, az szja 18 százalékos sávhatárát kitolják 1,9 millióig. Az áfát 25 százalékra emelik, de némely élelmiszerek és a távhő áfáját csökkentik. 2010 után eltörölnék a tételes ehót, bevezetnék az ingatlanadót, megszüntetnék a vállalkozások különadóját, a társasági adó pedig 19 százalékos lenne.

"Elfogadta a kormány a válságkezelő tervet. Direkt nem kormányprogramot mondok, hanem válságkezelő tervet, mert egy év nem elég az átfogó program kidolgozására" - mondta Bajnai Gordon a második kormányülése után. Mint mondta, a program célja, hogy megvédje a munkahelyeket, családokat, a kisvállalkozásokat, Magyarországot a válságtól.

Az intézkedések zömét rövid idő alatt kívánja bevezetni a kormány, de Bajnai hangsúlyozta, hogy egyes elemek azonnal hatnak, míg mások csak sok éven keresztül javítják a gazdaság helyzetét. Elmondta, az ország növekedési pályára állítása nagyon hosszú ideig tart, és nem egy kormány feladata. A fájdalmas részét vállalta be ez a válságkezelő kormány - tette hozzá. Ez idén 350-400 milliárdos, jövőre pedig 900 milliárdos kiigazítást fog jelenteni.

A lemondások programja

Bajnai ismét hangsúlyozta, hogy minden állampolgárnak le kell mondania valamiről: a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíjról, a családosokat úgy érinti, hogy a következő két évben nem emelkedik a családi pótlék összege, kitolják a nyugdíjkorhatárt, "a vagyonosoknak pedig többet kell adózniuk".

A kormány 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel, és 2010-ban nulla vagy az alatti növekedéssel számolt a válságkezelő program kidolgozásakor. Az ország problémái között említette, hogy magasak az adók, túl sokat költ az állam szociális kiadásokra, emellett pedig nagyon alacsony a foglalkoztatás, a külső eladósodottság is rendkívül magas.

A Bajnai-csomag részei
- Nem fizetik ki idén a 13. havi nyugdíj második részét, 2010-től teljesen eltörlik.
- A közszféra 13. havi juttatását eltörlik.
- A közszférában két évre rögzítik a nominális bruttó kifizetéseket.
- 2012-től több lépésben 62-ről 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.
- A 2010-es nyugdíjkorrekciót elhalasztják.
- 10 százalékponttal csökkentik a táppénzt.
- A családi pótlék összegét két évre rögzítik mai értéken.
- Két évre csökkentik a gyes és a gyed időtartamát.
- 23-ról 20 évre csökkentik a gyes és a gyed korhatárát
- Július 1-től felfüggesztik a lakástámogatási rendszert.
- 5 százalékponttal csökkentik a minimálbér kétszereséig a munkaadói terheket.
- Az szja 18 százalékos adókulcsához tartozó sávhatárt kitolják 1,9 millióig. - 25 százalékra nő az áfa.
- 18 százalékos áfa lesz a tejtermékeken, a pékárun és a távhőn.
- A jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedik.
- 2011-től megszűntetik a gáz- és távhőár-támogatást, addig is csökkentik.
- 2010 decemberéig megmarad a magánszemélyek különadója.
- 2010-től megszűnik a tételes eho.
- Az adóalap mértéke összbruttósítás lesz 2010-ben.
- Az szja-kulcsok csökkennek 2010-benn: 17 és 33 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lesz.
- 2010-ben bevezetik az általános értékalapú ingatlanadót.

"Azt szeretném, ha mindenki megértené, hogy mi történik, ha ezt a programot nem csináljuk meg, vagy más alternatívát választunk": az ország a tartós recesszió állapotba jutna, a régió országaitól hosszú távra lemaradnánk, a forint árfolyama elszállna, munkahelyek százezrei szűnnének meg, a devizahitelesek pedig olyan bajba jutnának, hogy valószínűleg elveszítenék lakásukat, autóikat.

Rövid távú lépések

A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében újratárgyalnak az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, hogy bemutassák a programjukat. A devizahitelesek érdekében jogi segítséget nyújtanak, a bankokat ösztönözni fogják, hogy adjanak hitelt a kkv-knak.

Csökkentenék a közösségi közlekedés támogatásának mértékét, és felülvizsgálnák az utazási kedvezményeket is. Kevesebb pénzt adnak majd a közmédiumoknak is.

Közszféra

A közszférában két évre rögzítik a nominális bruttó kifizetéseket. Ez Bajnai szerint az összkifizetéseket érinti, nem az egyéni béreket. Felülvizsgálják a második félévi bérkiegészítést, a 13. havi juttatást pedig teljesen elveszik. Ám a kormányfő szavai szerint, ha többletjövedelem keletkezik, akkor annak egy részét visszaforgatják erre.

Nyugdíj

Több lépésben 62 évről 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, ez 2012-től indulhat. A 2009-es nyugdíjkorrekciót 2010 elejére halasztják, ugyanakkor a 2010-es több évre tervezett nyugdíjkorrekciót elhalasztják. A 13. havi nyugdíj idei második részét visszavonják, jövőre viszont teljesen megszüntetik. Részleteket nem árult el, de olyan programot dolgoznak ki, hogy kevésbé érje meg korábban elmenni nyugdíjba.

Szociális rendszer

10 százalékponttal (70-ről 60 százalékra) csökkentenék a táppénzt, a családi pótlék összegét két évre rögzítik mai értéken, azaz két évig nem emelkedik ez az összeg. A gyes és gyed időtartamát két évre csökkentik fokozatosan, de ez nem a mostani kismamákra vonatkozik. A gyes és a gyed jogosultsági korhatárát emellett 23-ról 20 évre csökkentik.

A kormány tervei szerint 2012-ben kerülhetnek bölcsödébe azok a gyerekek, akikre ez a törvény vonatkozhat. Ezzel egy időben ugyanakkor több bölcsődei és óvodai férőhelyet alakítanak ki.

A lakástámogatási rendszert július 1-től felfüggesztik, mindaddig, amíg át nem alakítják. Bajnai szerint ugyanis szükség van a lakástámogatásra, de át kell szabni. A gázártámogatást csökkentik, és a következő két évben kivezetik.

Adórendszer
2009-ben 5 százalékponttal csökkentik a minimálbér kétszereséig a munkaadói terheket, az szja 18 százalékos adókulcsához tartozó sávhatárt kitolják 1,9 millióig.

Az áfát 25 százalékra emelik, de a válságra való tekintettel 18 százalékos középső áfakulcsot is bevezetnek, ebbe tartoznak majd "a túléléshez szükséges dolgok", mint a tej, tejtermék, pékáru, távhő.

2010 után az adórendszert teljesen átalakítanák, mint Bajnai mondta azért, hogy jobban érje meg többet dolgozni, és többet keresni. 2010-től az 5 százalékpontos járulékcsökkentést a teljes jövedelmnél alkalmaznák, emellett pedig eltörölnék a tételes ehót.

A jövedelemet összbruttósítanák, azaz az adóalap megállapításakor a bruttó bért plusz a járulékokat vennék alapul. Ez a kormány számításai szerint az adóalap változásához, és a kisebb adókulcs sávhatárának 4-5 millió forintig való kitolásához vezethet. Csökkentenék az szja-kulcsokat is: a jelenlegi 18 százalékosat 15-a7 százalékra mérskéelnék, a 36 százalékos adókulcsot pedig 33-35 százalékra csökkentenék.

Az adóparadicsomba menekített pénzeket is megadóztatnák. Bevezetik továbbá az ingatlanadót is.

A vállalkozások adózásáról szólva elmondta, hogy megszüntetnék a különadót, a társasági adó mértéke pedig 19 százalékos lenne. Korlátoznák az adómentességek körét, ugyanakkor radikálisan egyszerűsítenék az adórendszert.

A további intézkedéseket nem fejtette ki, de elmondta, törekednek arra, hogy az anyák elhelyezkedését segítsék, beindítanak környezetvédelmi fejlesztéseket és szigorítják a Btk-t. (Hírszerző)
2009.04.19.