Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Waberer's növelte részesedését a Csepeli Szabadkikötőben

Kapcsolódó oldal:  A Waberer's növelte részesedését a Csepeli Szabadkikötőben

A Waberer's Csoport 50 százalékról 100 százalékra növelte részesedését a Csepeli Szabadkikötőt társprivatizáló Multicont Zrt.-ben és ezzel 49,5 százalékos ellenőrzést szerzett a nagymúltú logisztikai létesítmény felett.

A Waberer's a Multicont 50 százalékát már 2006-ban megvásárolta, most a Raaberlog Kft.-nél maradt részesedésre tett megállapodással zárult ajánlatot. A vételárat a felek üzleti titokként kezelik. A Csepeli Szabadkikötő üzemeltetési és haszonélvezeti jogait egyenlő arányban gyakorolja, fejlesztését közösen végzi a Waberer's és az Erdért Zrt.

A privatizációban részt vevő cégek 13 milliárd forint értékű fejlesztést vállaltak 6 éves futamidővel. Ebből a Waberer's és az Erdért 8,5-9 milliárd forintnyit már megvalósított. A fejlesztés célja a szabadkikötő alaptevékenységének visszaállítása.

Trimodális logisztikai központ épül, azaz a közúti, a vasúti és vízi árufuvarozást egyaránt kiszolgáló infrastruktúra a hozzá tartozó raktárbázisokkal együtt. Egy 10 ezer négyzetméter alapterületű új raktárcsarnokot már átadtak bérlőjének.

Épül a Ro-Ro terminál, ahol a kamionok felhajthatnak a speciális uszályokra, hogy vízi úton folytassák útjukat. Ezzel egyidőben mederkotrási munkálatok folynak.

Idén ősszel átadnak rendeltetésének egy második, 15 ezer négyzetméteres raktárcsarnokot, 2009-ben pedig további kettőt, összesen 21 ezer négyzetméter alapterülettel.

Folyamatban van a partfal-felújítás, a mederkotrás és a belső úthálózat kiépítése.

A Csepeli Szabadkikötő a privatizáció évében másfélszáz milliós veszteséget termelt, az új tulajdonosok irányítása mellett az első teljes üzleti évben már 427 millió forintos pozitív üzemi eredményt könyvelt el, az értékesítés nettó árbevétele pedig csaknem tízszeresére nőtt.

Wáberer György hosszú távon megtérülő lépésnek tekinti a Multicont feletti ellenőrzés megszerzését. A Waberer's Holdinghoz tartozó Delta Sped Kft.-vel közösen létrejött üzemméret ugyanis lehetővé teszi hogy a Waberer's ügyfeleit nem csak Európában, hanem az egész világon versenyképesebben ki tudja szolgálni.
(logsped)

2008.06.27.