Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vízum nélkül az USA-ba

Kapcsolódó oldal:  2008. november 17-től már vízum nélkül utazhatunk az USA-ba
2008. november 17-től már hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.   
(nol)
2008.11.20.

Heteken belül vízum nélkül utazhatunk az USA-ba

Várhatóan november közepétől valóban vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba, akár turistaként, akár üzletemberként, amennyiben 90 napnál rövidebb ideig maradunk ott, s nem dolgozni, vagy nem tanulni megyünk.

További feltétel, hogy hajóval vagy repülővel érkezzünk az USA-ba (a mexikói és kanadai határátkelőknél még nem épült ki a vízummentes határátléptetéshez szükséges infrastruktúra), no meg, hogy legyen "e" útlevelünk.

Magyarországon ez az új, piros, uniós útlevélnek felel meg. Utazhat bárki a régi, kék útlevelével, de akkor továbbra is vízumot kell kérnie.

A vízummentes utazás megkezdése előtt ki kell majd tölteni egy adatlapot az interneten, s meg kell várni az e-mailben érkező zöld jelzést. Máskülönben már a repülőgépre sem fognak felengedni, de az USA határán biztosan visszafordítanak. Végül, de nem utolsó sorban a belépéskor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek.

A vízummentesség megadását október 17-én délután jelentette be George Bush. A amerikai elnök rövid beszédét élőben közvetítették a világ minden pontjára . Budapesten az USA nagykövete April Foley, a magyar külügyminiszter Göncz Kinga és a magyar igazságügyi és rendészeti miniszter Draskovics Tibor politikusokkal, utazási szakemberekkel és újságírókkal együtt követte figyelemmel a bejelentést.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vízum nélküli belépés nem jelent határellenőrzés nélküli belépést az USA-ba.

Sorban állni is ugyanott kell majd az útlevél ellenőrzésre várva, csakúgy, mint tették azt eddig is a vízum nélkül utazó britek vagy franciák. Csak a vízum beszerzésének procedúrája és költsége alól mentesülnek a magyar állampolgárok.

Magyarország tehát (Csehországgal, Szlovákiával, Észtországgal, Lettországgal, Litvániával és Dél-Koreával együtt) tagja lett azon országok csoportjának, amelyeknek az állampolgárai vízummentesen utazhatnak az USA-ba, s mindez még azelőtt következett be, hogy bevezessék a jelenleginél szigorúbb biometrikus határellenőrzést, ami, többek között mind a tíz ujj lenyomatának rögzítését és az USA elhagyásakor is ujjlenyomat ellenőrzést jelent, s amelyet csak 2009 második felétől alkalmaznak majd.

A következő vízummentes országcsoportnak (ebbe tartozhat Görögország, Ciprus, Málta, Bulgária, Lengyelország és Románia) már biztosan meg kell várnia az új technológia bevezetését, ami nem lesz egyszerű, hiszen, többek között még azt sem tudták tisztázni, hogy milyen szervezet, pl. a határőrség vagy a légitársaságok végzik-e majd az ujjlenyomat vizsgálatot az USA elhagyásakor. (Turizmus )

További információk:

USA Nagykövetség  

2008.10.20.