Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vízum nélkül utazhatunk az USA-ba

Kapcsolódó oldal:  Még az idén, a turizmus fellendítését célzó program költségeit ugyanis részben abból fogják fedezni, hogy 10 dolláros díjat rónak ki minden vízummentes turistára.
(logsped)
2010.03.09.

2008. november 17-től vízum nélkül utazhatunk az USA-ba

2008. november 17-től már hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.

Az amerikai vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük.

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak november 17-től kötelező használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.
A belbiztonsági minisztérium adatai szerint az ESTA keretében eddig 99,6 százalékos arányban engedélyezték a jelentkezők beutazását. Azok, akik valamely okból nem kapnak engedélyt, vízumért folyamodhatnak.

Az ESTA magyar nyelven még nem elérhető; jelenleg 16 nyelven, az angol mellett egyebek között cseh, finn és észt nyelven lehet hozzáférni.

A magyar fordítás Thomas M. Ramsey budapesti amerikai főkonzul közlése szerint legkésőbb januárra elkészül. Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba.

A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldották fel a vízumkényszert.

A vízummentesség több tízezer magyarnak könnyíti meg az utazást. A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint ugyanis egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly az odautazók száma meghaladta a negyvenezret, ami ötezerrel több a 2006-os utasszámnál. (nol)

További információk:

Konzuli Szolgálat  

ESTA magyarul  

Vízummentességi Program - Vízum nélküli utazás  

(logsped)

2008.11.20.