Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Változatlan autópályadíjak 2009-ben

Kapcsolódó oldal:  



Változatlan autópályadíjak 2009-ben

Az elektronikus autópálya-matricák ára és kínálata nem változik az idén, a két évvel korábbi szinten marad - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kedden.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntése értelmében az e-matricák - a tavalyi évhez hasonlóan - 2009-ben is változatlan áron szerezhetők be. Az árszabáson kívül a matricafajták és a pótdíjak sem változnak.

Az autópálya e-matricák 2009-ben is változatlan árszinten és változatlan kínálatban szerezhetők be. Ez egyben azt jelenti, hogy a véglegesen 2008. január 1-től bevezetett motoros e-matricák is forgalmazásban maradnak. Az árszabáson kívül a pótdíjak mértéke sem változik.

A három és fél tonna össztömeget meg nem haladó járműveknek továbbra is 1170 forintot kell fizetniük a négynapos elektronikus matricákért, amelyek ára május és október között ismételten 1530 forintra módosul. A legkisebb kategóriába tartozó járművek éves bérlete 37 ezer 200 forint, míg a tizenkét tonnánál nehezebb össztömegű járműveknek 198 ezer forintot kell fizetniük ugyanezért.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntése értelmében az e-matricák 2009-ben is 2008-as árakon szerezhetők be. Az árszabáson kívül a pótdíjak mértéke sem változik.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ.

A díjkategóriák a következők:


a) D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű és mindezek bármilyen vontatmánnyal is,

b) D2 díjkategória: a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),

c) D3 díjkategória: a 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12,0 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű, valamint gépjármű és vontatmány együttese (járműszerelvény),

d) D4 díjkategória: a Dl, D2 vagy D3 díjkategóriába nem sorolható valamennyi gépjármű.

A motorkerékpár úthasználatért fizetendő 4 napos jogosultság díja a D1 kategória 4 napos jogosultság díjának 50%-a.

A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt az össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni.

A gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.

A jogosultság - áfát is tartalmazó - ára a következő:



(ÁAK)
2009.01.07.