Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Valorizációs szorzószámok 2011

Kapcsolódó oldal:  



Valorizációs szorzószámok 2011

Megjelentek a keresetek beszámításához alkalmazandó valorizációs szorzószámok, melyek 2011. január 1-je és december 31-e közötti időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén alkalmazhatók.

Az öregségi nyugdíj összege a figyelembevehető havi átlagkereset összegétől és az elismert szolgálati időtől függ. Ennek meghatározásához az 1988. január 1-jétől a nyugdíjbavonulást megelőző napig elért - a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetet, jövedelmet kell figyelembe venni. Az említett kereseteket, jövedelmeket "nettósítani" kell, azaz naptári évenként csökkenteni kell a járulékok, illetve ezt követően fennmaradó részre képzett személyi jövedelemadó összegével.

A keresetek, jövedelmek nettósítását követően kerül sor a "valorizáció" végrehajtására.

Mit jelent a valorizáció?

2011-ben is a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani (valorizálni).

Ez azt jelenti, hogy 2011. évben történő nyugdíj-megállapításhoz az 1988. és 2009. évek közötti kereseteket a 2010. évi keresetek szintjére emelik.

A nettó átlagkereset növekedésének tényadatát a Központi Statisztikai Hivatal februárban teszi közzé, ami alapján a kormánynak a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó szorzószámokat március hónapban kell kihirdetnie.

A 2011. évi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok közzétételéig - a tárgyévet megelőző évi (2010. évi ) nyugdíj-megállapításhoz tartozó szorzószámok figyelembevételével - a nyugdíjat előlegben lehet megállapítani.

Az előzőeknek megfelelően a kormány a 2011. március 25-től hatályos 40/2011.(III.22.) kormányrendeletben tette közzé (40/2011. (III. 22.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról) a 2011. január 1-je és december 31-e közötti időponttól megállapított nyugellátások esetén a keresetek beszámításához alkalmazandó valorizációs szorzószámokat.

Amennyiben az 1988. január 1-jétől kezdődő átlagszámítási időszak (béridőszak) legalább fele részére a nyugdíjat igénylőnek nincs keresete, jövedelme, úgy a hiányzó időre eső napokra a keresetet, jövedelmet az 1988. január 1-je előtti legközelebbi időszak keresete, jövedelme alapján kell figyelembe venni - természetesen valorizált értékben.

A keresetek beszámításához alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2011. január 1-je és december 31-e közötti időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén


Valorizációs szorzószámok 2011
Valorizációs szorzószámok 2011


(HGV)

További információk:



2011.04.18.