Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚthasználati díj Romániában

Kapcsolódó oldal:
  


Fontos  
Hol lehet matricát vásárolni Romániában


- Benzikútaknál
- Határátkelőhelyeknél
- Feliratal ellátott helyeken
- onlineA Romániába utazók fokozottan figyeljenek a közlekedési szabályok betartására, mert 2012 január 1-től drasztikusan megemelkedtek a büntetések.   
(turizmusonline)
2012.01.03.

2010 október 1-től Romániában elektronikus útdíj-matrica rendszert vezettek be. A rendszerben az elektronikus regisztrálás a korábbi, ablakra ragasztott matricákat váltja fel.   
(logsped)
2010.11.07.
Elsejétől csak matricával lehet közlekedni a román utakon

Általános, matricás kötelező úthasználati díjat fizetni 2005. február elsejétől a romániai utakon közlekedő gépkocsikra. Az úthasználati díjat 2005. január elsejétől vezették be, a türelmi idő egyhónapig tartott.

2009 matrica (Rovinieta) árak személyautóra:

7 napra 3 euró
30 napra 7 euró
12 hónapra 28 euró


Valójában egy, az utóbbi két esztendő folyamán fokozatosan és részben már bevezetett és alkalmazott gépkocsi-úthasználati díj általánossá tételéről van szó, ami a Romániában használt külföldi bejegyzésű gépkocsikra is kötelező

A matrica a román nemzeti úthálózat minden rendű és rangú közlekedési útvonalára egyaránt érvényes. Az úthasználati díjat mind a romániai gépkocsi tulajdonosok, mind pedig a külföldön nyilvántartásban szereplő gépkocsik tulajdonosai (vagy használói) kötelesek fizetni. Kifizetését a szélvédőre ragasztható matrica bizonyítja.

Hiányát 3-4, 5 millió lejnek megfelelő bírsággal sújthatják. A büntetések összege mikrobuszok, nagyobb társasgépkocsik és a teherautók esetében 10-45 millió lejre rúghat.

A rendelkezések alapján a környezetvédelmi európai technikai normák egyetlen fokozatával sem rendelkező, romániai bejegyzésű személygépkocsikhoz évi 24 eurónak megfelelő értékű 12 hónapos matricára van szükség.

Az Euró I. környezetvédelmi fokozattal rendelkező romániai személygépkocsik tulajdonosai (használói) évi 21 eurónak megfelelő értékű matricát kötelesek vásárolni. Az Euró II. műszaki követelményeknek megfelelő romániai gépkocsik tulajdonosai (használói) pedig 16, 8 eurónak megfelelő lejértékű matricával kell hogy rendelkezzenek.

Mikrobuszok esetében az évi matrica ára a gépkocsi műszaki fokozatától függően 204-216 euró között mozog. Társasgépkocsik (autóbuszok) esetében a 12 hónapos matrica ára 390-510 euró között ingadozik. A 3, 5 tonnánál kisebb teherszállító gépjárművek egyéves matricaára 60-90 euró között helyezkedik el. A 3, 5-7 tonnás teherautók évi matricájáért 210-240 euró értékű, a 7 tonnánál nagyobb teherautók évi úthasználati díjának kifizetéséről tanúskodó matricájáért pedig 420-540 euró közötti lejösszeget kell fizetniük a román gépkocsi tulajdonosoknak.

Külföldön bejegyzett személygépkocsik esetén.

Ami a külföldön bejegyzett személygépkocsikat illeti egy- és hétnapos, illetőleg egyhónapos matricák is beszerezhetők. Az egyhetes matrica ára - a gépkocsi környezetvédelmi műszaki színvonalától függően - 1,8-3 euró között mozog, s beszerezhető a határátkelő helyeken, a Petrom benzinkútjainál és a romániai postahivatalokban is.

A külföldi gépkocsivezetők számára forgalomba hoztak egy- és hétnapos, valamint egy hónapig érvényes matricákat. Románul Rovigneta a neve, ezt a feliratot kell keresni a határátkelőhelyeken, de matricát árulnak a Petrom és a Mol kutaknál is, ilyen töltőállomások a határ közelében is vannak. A külföldiek számára nemcsak egy évre érvényes, hanem egy- és hétnapos, egyhónapos és talán féléves matricákat is forgalomba hoznak.

Személygépkocsira például az egyhetes matricáért a motor környezetvédelmi besorolásától függően legkevesebb 1,8 eurót, legtöbb 3 eurót kell fizetni, egy évre pedig legfeljebb 24 eurót.

Drágább a szállítójárművekre megállapított díj.
Az egy évig érvényes matricák ára kisbuszok és buszok esetében legkevesebb 204, illetve 390 euró, a hét tonnánál nehezebb kamionok esetében 420-540 euró.

A matricahasználatot a közúti hatóság a román közlekedés-rendészet ellenőrzi, a vezetőknek maguknál kell tartaniuk a számlát is. A büntetés 40 ezer forintnyi lejig terjed a személyautók, és 400 ezer forintnyi lejig a kamionok esetében, ha nem szerzik be keddtől az úthasználati matricát Romániában.

Mire kell készülniük az autósoknak?

- A Románia nemzetközi úthálózatára vonatkozó úthasználati díj bevezetésében egy türelmi időszak volt, de innentől kezdve meg kell vásárolni azt a matricát, amivel lehet közlekedni. Ez az úthasználati díj és matrica nem érvényes a román autópályákra , tehát azt is külön meg kell váltani - közölte Kovács Iván, a Határőrség szóvivője.

- Nagylakon a két határ között megvásárolhatjuk a matricákat


- Nem lehet megvásárolni, a kilépésnek nem feltétele, mint ahogy a belépésnek sem, viszont a belépést követően a román úthálózatok bármelyikén a román hatóság kérheti, ezért célszerű megvásárolni a határon, és ha erre mód is van a határ közelében a Petrom és Mol kutakon, (nem miden kútnál lehet vásárlni) lletve bizonyos kijelölt postaállomásokon. (FN,MR)

További információk:

Román matrica (Rovinieta) információk 
Román úthálózatok térkép 


2005.01.31. Frissítve: 2009.08.06.