Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚj roamingtarifák 2012 júliustól

Kapcsolódó oldal:  Új roamingtarifák 2012 júliustól

2012 július elsejétől ismét olcsóbban használhatjuk más uniós országban a mobiltelefonunkat. A szabályozás az internetforgalomra is kiterjed.(MR)

A külföldi nyaralás közben fogadott telefonhívás néhány éve még kisebb vagyonba került, az európaiak egy része ezért megnézte a kijelzőt, mérlegelt, és ha nem tűnt nagyon fontosnak, inkább fel sem vette a telefont. A helyzet kezdett tarthatatlanná válni, az árak 50 centtől 5 euróig terjedtek percenként, mindezt tetézte a kiszámíthatatlanság, hiszen a tarifák nemcsak országonként, hanem szolgáltatóként is változtak.

Az eredménytelen próbálkozások után

Az Európai Bizottság ezért 2006-ban úgy döntött, szabályozni kell a roaming, magyarul: barangoló tarifákat. Brüsszel akkor már három éve próbálta megfékezni a mobilszolgáltatók pénzéhségét: önkorlátozásra szólították fel a társaságokat, valamennyi európai díjtételt közzétették az interneten és négy társaságot be is pereltek aránytalanul magas díjszabás miatt, eredménytelenül.

Talán éppen ez volt az oka, hogy a szabályozási javaslatból rekordidő, nem egészen egy év alatt lett jogszabály, és a várt eredményt hozta. A díjak évről évre csökkentek. A felülvizsgálat ideje idén jött el, az uniós intézmények és a tagállamok a további csökkentés mellett döntöttek. „A 2007-es árakhoz képest egy család idén több, mint 200 eurót megtakaríthat a szabadsága alatt a mobildíjakon, egy üzletember pedig egy évben akár ezer euróval is csökkentheti a számláját” – mondta Neelie Kroes európai biztos.

Az új maximum tarifák

2007-ben az uniós állampolgárok 15 milliárd eurót költöttek barangoló díjakra, az előzetes számítások szerint ez idén ennek mindössze egyharmada lesz. A júliusban hatályba lépő új rendelet szerint külföldön maximum 29 eurócentet, 80-90 forintot fizetünk egy hívásért a korábbi 35 cent helyett, és az is kevesebbe kerül – legfeljebb 20-24 forintba – ha minket hívnak. Egy sms-ért 9 centet, 25-27 forintot számlázhat a szolgáltató, és ettől az évtől felső határa lesz a barangoló adatforgalmi tarifáknak is, jelentette be az Európai Parlamentben Neelie Kroes.

„Újdonság, hogy az idén először az adatforgalmi díjakat is szabályozzuk. Ez azt jelenti, hogy az emberek normális áron használhatják az internetes térképeket, megnézhetik facebook oldalukat, vagy akár videókat is” – mondta a brüsszeli bizottság illetékes biztosa.

Kedvezőbb adatforgalmi díjak

Az okostelefonok korszakában természetes, hogy a szabályozás az internetforgalomra is kiterjed – érvelt a vitában a jelentéstevő német képviselő. Július elsejétől a barangoló adatforgalmi díjak nem lehetnek magasabbak 70 cent/megabyte-nál, 2013 júliusától pedig további csökkentésre lehet számítani. „45 centes maximumot tervezünk, 2014-től pedig 20 centet” – ígérte Angelika Niebler.

A tervek szerint a következő években tovább csökkennek majd a hívás- és sms tarifák is, és további jó hírekre is számíthat az európai mobiltelefon használó. Két év múlva az Európai Bizottság olyan szabályokat szeretne hatályba léptetni, amelyek a mainál jóval könnyebbé tennék a szolgáltatóváltást. A tervek szerint, amikor valaki külföldön szeretne internetezni a telefonjával, maga választhatja majd ki a számára legrokonszenvesebb helyi hálózatot.

A későbbi következményeket, vagyis a számlasokkot elkerülendő már eddig is létezett az úgynevezett díjkorlát, ami azt jelentette, hogy ha valaki másként nem rendelkezett, külföldi internethasználat esetén 50 eurónál egyszerűen megszakadt a kapcsolat. Ezután az EU határain kívül is figyelmeztetni kell a fogyasztót, ha túl sokat szörfözött a világhálón, és olyan jogszabály is lesz, amely – például a határok mentén – megóvja majd a mobilhasználót a nem szándékos barangoló internetezéstől.

(logsped)

2012.05.19.