Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Új motorvonatokat vesz a MÁV 2015-ig

Kapcsolódó oldal:  



Új motorvonatokat vesz a MÁV 2015-ig

A MÁV-Start Zrt. a budapesti elővárosi közlekedés számára több részletben 70, a távolsági közlekedésbe pedig 18 motorvonat beszerzését tervezi 2015 végéig, a tervek szerint mintegy 200 milliárd forintból - közölte a vasúttársaság az MTI érdeklődésére.

A 18 motorvonat kör-InterCity vonalakon közlekedik majd, az elővárosi motorvonatokat pedig a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vonalakra állítják be.

A beszerzés a tervek szerint európai uniós forrásokból és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg a Közlekedés Operatív Program keretében a Kohéziós Alap forrásainak felhasználásával; a 88 motorvonat beszerzésének összes költsége az előzetes becslések szerint mintegy 200 milliárd forint lehet.

A MÁV-Start közlése szerint a beszerzésekre még az idén kiírják a tendereket.
A járműpark korszerűsítése a MÁV-Start 2010-ben indult motorvonati projektje keretében valósul meg. Ezzel kapcsolatban a vasúttársaság közölte, hogy a projekt előkészítési szakasza lezárult. A projekt megvalósítása és annak pontos ütemezése a magyar kormány és az Európai Bizottság döntésének függvénye.

Hozzáfűzik: az előzetes tervek és egyeztetések szerint a projekt október végén kerülhet a kormány elé, és támogató döntés esetén novemberben indul a feltételes közbeszerzési pályázat az ajánlati felhívás közzétételével. (logsped)

2011.09.04.