Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Új mohácsi kikötő: előkészületek már megkezdődtek az építkezés jövőre indul

Az új mohácsi kikötő hiánypótló beruházás, az Al-Dunán ugyanis ez lesz az egyetlen konténer és darabáru rakodására alkalmas kikötő. (Kossuth Rádió)

Az uniós támogatásból megépülő, ötmilliárd forintba kerülő kikötő a térség gazdasági életének motorja lehet. Az előkészületek már megkezdődtek az építkezés jövőre indul.

A mohácsi dunai kikötő 330 méter hosszúságban épített, függőleges partfallal készül el, és 2-3 hajó kikötésére lesz alkalmas. A szárazföldi területen telepíteni fogják a szükséges rakodó berendezéseket, és kialakítják hozzá a vasúti leágazást is, így az áruszállítást végző járművek részére vízi, közúti és vasúti csatlakozást tesz lehetővé, számolt be a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Szekó József polgármester.

A kikötő a 20-40 lábas konténerek rakodására rendezkedik be, hiszen aki ma a bárhová világba el akarja juttatni az áruját, akkor tud versenyképes lenni, ha szabványkonténerbe csomagol. Ilyen rakodási lehetőség pedig az Al-Dunán még nincsen.

A kikötő ötlete másfél évtizeddel ezelőtt merült fel először, de eddig nem volt pénz a megépítésére. Az uniós támogatásból megvalósuló beruházás ötmilliárd forintba kerül, az önkormányzatnak ehhez mindössze 300 millió forintos önrészt kell biztosítania. Az összeg előteremtése nem okoz problémát, de több vállalkozás is érdeklődik a fejlesztés iránt, hiszen a kikötőnek gazdaságélénkítő hatása is lesz.
(logsped)

2016.02.16.