Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyébúj lendületet kap a záhonyi térség fejlesztése

Kapcsolódó oldal:  új lendületet kap a záhonyi térség fejlesztése

Gazdaságélénkítő együttműködési megállapodást írt alá a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely új pályára állíthatja a záhonyi kiemelt gazdasági övezet fejlődését is. A megállapodás értelmében az RFH Zrt. a megyében működő leányvállalatain keresztül különös figyelmet fordít a megyei önkormányzati fejlesztések sikeres megvalósítására, az Önkormányzat pedig együttműködik a Holdinggal, például a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló források hatékony lehívásában és optimális felhasználásában. Az aláírást követően bemutatták a Fényeslitke és Komoró között létrejött 3,5 milliárdos beruházás, az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központ fejlesztését célzó, kis- és középvállalatoknak szánt új finanszírozási és ösztönző csomagokat is.

A megyei önkormányzat és a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. az aláírt dokumentumban rögzítette, hogy Szabolcs-Szatmár Bereg megye az ország egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező területe, melynek a területén ugyanakkor számos hátrányos helyzetű kistérség található. A megállapodás értelmében a megyei önkormányzat kész arra, hogy törvényben meghatározott területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatait ellátva, a következő évek támogatási lehetőségeinek maximális kihasználásával ezeken a területeken innovatív fejlesztési koncepciókat valósítson meg.

Az önkormányzat és a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. együttműködése közös érdekeken alapul, éppen ezért számos konkrét területre terjed ki. A megállapodás értelmében az RFH Zrt. gazdaságélénkítő programot indít az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központba települő kis- és középvállalkozások számára, illetve a megyében működő leányvállalatain keresztül különös figyelmet fordít a megyei önkormányzati fejlesztések sikeres megvalósítására - a Megyei Területfejlesztési Koncepcióba illeszkedő projekteket minden esetben kiemelten kezeli.

Az RFH Zrt. a megállapodás értelmében vállalja, hogy uniós projektfejlesztési tapasztalataival segíti a megyei önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek magvalósítását, a megyei projektek lebonyolítását, a megye területén található helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, továbbá a megyei szakemberekkel együttműködve a közeljövőben egy szakmai konferenciát is szervez a térség fejlesztési akciótervei és jövőképe kapcsán.

Ilenczfalvi-Szász Gábor, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta: "Az RFH Zrt. a következő években uniós projektfejlesztési és menedzsment tapasztalatait és a Magyar Fejlesztési Bank cégcsoport együttműködésében rejlő lehetőségeket még hatékonyabban kívánja az önkormányzatok - így a megyei önkormányzatok - fejlesztési elképzeléseinek szolgálatába állítani. Ennek az egyik pilot-projektje a mostani együttműködés, és ezen belül a záhonyi térség gazdaságélénkítése, az ipari-logisztikai terület fejlesztése révén."

A megyei önkormányzat - a holding szakembereivel konzultálva - megvizsgálja, hogy a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló lehetőségeivel milyen módon tudja segíteni a holding stratégiájának megvalósítását a megyében; együttműködik továbbá a holdinggal a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló források hatékony lehívásában és optimális felhasználásában is. A két fél a megállapodás értelmében összefog a megye piaci szereplőinek, önkormányzatainak, önkormányzati tulajdonú társaságainak együttműködésében rejlő lehetőségek, előnyök kihasználása terén is.

Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének elnöke az aláíráskor elmondta: "A területi tervezés folyamatában, a megyei önkormányzat fejlesztési elképzeléseiben kiemelt helyet foglal el a megye területén található ipari és logisztikai központok fejlesztésének feladata, illetve a meglévő közművesített területek pozicionálása, betelepítése."

Orienter Központ: Új finanszírozási csomagok a betelepülő vállalkozásoknak

Az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központ 3,5 milliárd forint összköltségvetéssel, 160 hektáron, a záhonyi térségben, Fényeslitke és Komoró között, kiemelt állami berhuzásáként valósult meg. A Központ sikeres betelepítése a záhonyi térség fejlesztésének elválaszthatatlan része. A projekt nemrég történetének fontos mérföldkövéhez érkezett, hiszen a záhonyi térség a közelmúltban elnyerte a kiemelt gazdasági övezet státuszt, ami az Orienter központba betelepülő vállalkozások számára munkahelyteremtő beruházásaik során magasabb támogatási-, és egyéb kedvezményeket jelent, lényegesen vonzóbb környezetet teremtve a beköltözés mellett döntő kis-, közepes és nagyvállalatok működéséhez.

A térség gazdaságfejlesztésének élénkítésére, a betelepülés mellett döntő vállalatok számára a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. a záhonyi térség stratégiai partnereként három új "Orienter Vállalati Csomag" ajánlatot dolgozott ki.

A kiegészítő fedezet, illetve önrész nélküli csomagokat legalább 5 ezer négyzetméteres bérbevett telekterület esetén választhatják a Központba beköltöző cégek. Ezek közül az új konstrukciók közül minden vállalkozás megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, a cégek választhatnak például, hogy megvásárolják a működéshez szükséges területet, vagy bérlik a telket és saját beruházásként építkeznek. Azok a vállalkozások, amelyek saját maguk nem kívánnak építkezni, olyan konstrukciót is választhatnak, amely tartalmazza az RFH által saját beruházásaként épített csarnokot.

A záhonyi térségbe, illetve az Orienter Központba betelepülő vállalkozásokat az RFH csoport a lokális gazdaságélénkítő finanszírozási csomagok biztosításán kívül teljes termékportfóliójával és komplex pénzügyi és projektfejlesztési tanácsadási szolgáltatásaival is támogatja. (logsped)

2013.10.20.