Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Új adókról döntött a kormány 2012

Kapcsolódó oldal:  



Új adókról döntött a kormány 2012

A kormányülés után a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, a Széll Kálmán Terv 2.0 keretében a kormány úgy döntött, három új adót vezet be: a telefonadót, a pénzügyi tranzakciós adót és a biztosítási adót.

A telefonadót már július elsejétől kell fizetni. Havonta, az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forint az adó percenként, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot kell fizetniük, a cégek esetében a korlát 2500 forint. Ebből idén mintegy 30 milliárd, jövőre 50-60 milliárd bevétellel számol a kabinet.

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék, amelyből a tervek szerint 130 milliárd forint bevétel érkezik a költségvetésbe. Havi 100 ezer forintos utalás esetén a bank 100 forintnyi adót fizet. Mentes az adó alól, ha egy magánszemély másik számlájára utal pénzt.

Az egységes biztosítási adó (életbiztosítás adómentes) a baleseti adót váltja fel, amely a tervek szerint 15 milliárd forintnál több bevételt hoz, mint elődje.

Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.

Elmondta azt is, hogy a társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára. (logsped)

2012.05.09.