Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébStartkártya

Kapcsolódó oldal:  A szakértő szerint a korlátlan befizetés és az állami támogatás miatt nagyon jó befektetés lehetnek a szülőknek, más hozzátartozóknak, ha Start-számlát nyitnak gyermeküknek és a számlára adómentesen fizethetnek be. .   
(logsped)
2012.07.05.
2009 július 1-jétől a munkaadót - a tételes egészségügyi hozzájárulás, a munkaadói járulék és a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett - a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százalékának, második évében 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli - hívja fel a figyelmet az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban.   
(APEH)
2009.07.15.
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 19. § (3) bekezdés e) pontja a sávos adófizetés alkalmazásának egyik feltételeként rögzíti az adóévben bevallott járulék-minimum összegét, vagyis azt, hogy az adózó az adóévben legalább az adóév első napján érvényes minimálbér kétszeresének adóévre évesített összege és a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma (a továbbiakban: létszám) szorzatának megfelelő összegre valljon be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot (a továbbiakban együtt: tb. járulék).   
(APEH)
2008.07.23.
2007 Július 1-jétől újabb kártyákkal bővül a START-program, a START PLUSZ és a START EXTRA kártyákkal. Az új kártyák a már rendszeresített START-kártyától jogosulti körükben és az általuk biztosított kedvezményekben különböznek. A START-programot 2005. októberében vezették be, hogy a pályakezdő fiatalok foglalkoztatását ösztönözzék.   
(APEH)
2007.06.16.

Mintegy 40 ezer fő munkához jutását segíthetik az új Start programok

A várakozások szerint 38-40 ezer fő munkához jutását segíthetik a jövőre induló Start Plusz és Start Extra programok a következő két évben - mondta Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának szocialista alelnöke vasárnap az MTI-nek. Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy a pályakezdők elhelyezkedését segítő Start program sikere alapján döntött a kormány a kedvezményesen foglalkoztatottak körének és a kedvezmények mértékének szélesítése mellett. A Start Plusz program célja, hogy a tartósan munkanélkülieket, a GYES-ről, GYED-ről visszatérőket, illetve a közeli hozzátartozót ápoló családtagokat az ápolás megszűnését követően segítse a munkaerőpiacra történő visszatérésben. (MF)
2005. 11. 29.


Startkártya segíti a pályakezdők elhelyezkedését októbertől


Elkészült a pályakezdők foglalkoztatását elősegítő startkártya mintapéldánya. A járulékkedvezményre jogosító, az adókártyához hasonló azonosítót a pályakezdő fiatalok válthatják majd ki az október 1-jétől hatályos, a Magyar Közlöny július 5-i számában közölt törvénymódosítás szerint.

Az MTI információi szerint a kártya a kiváltástól számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy az igénybevevőnek 25, illetve felsőfokú végzettség esetén 30 év alattinak kell lennie. A törvény szerint ugyanis ők számítanak pályakezdőnek. A startkártya érvényességi ideje alatt a fiatal több munkaadónál is dolgozhat, azaz több cég is érvényesítheti a járulékkedvezményt.

A munkáltatónak nem kell kifizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási és a 3 százalékos munkaadói járulékot. Ehelyett az első évben a bruttó munkabér 15 százalékát, a második évben 25 százalékát fizeti járulékként. A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató.

A jelenlegi szabályok külön rendelkeznek az ösztöndíjasokról, ez továbbra is fennmarad bizonyos különbséggel. Ennek lényege, hogy a kiváltott startkártya érvényessége alatt az ösztöndíjas foglalkoztatója is a 15, illetve a 25 százalékos járulékfizetésre lesz jogosult. Ebbe a kategóriába azok a pályakezdők tartoznak, akik 30 év alattiak és felsőfokú tanulmányaikat legfeljebb 2 éve fejezték be.

Számukra ösztöndíjként legalább a minimálbért kell fizetni, s önálló munkakörrel nem bízhatók meg. Foglalkoztatásuk célja, hogy a kijelölt szakmai segítő révén szakmai és munkatapasztalatra tegyenek szert. Ez a számukra kidolgozott egyéni program alapján történik, s az ösztöndíjas foglalkoztatás eredményeit a munkáltató ajánlólevélben foglalja össze. Ez ajánlás lehet más munkáltató részére. (MF)
2005. 08. 09.