Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Pályázat, pályázatok

Kapcsolódó oldal:  Már be lehet nyújtani a NEP - 2008 energiatakarékossági pályázatait
2008. április 14-étől lehet benyújtani a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett, a lakosság energiahatékonysági beruházásait és a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogató Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatait.  
(GKM )
2008.04.23.

A Kormány döntött az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveiről
Szerdán a Kormány döntött az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveiről, amelyek alapján az elkövetkező hónapokban összesen 2.800 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődik el  
(PB)
2007.07.17.

Itt van Jeremie: uniós támogatás kis- és középvállalatoknak - útmutató
A hazai vállalkozások mikrohiteleket, garanciális pénzforrásokra vagy kockázati tőkealapokon keresztül igényelhetnek uniós támogatást a leendő fejlesztések mértéke és típusa szerint.  
(Heti Válasz)
2007.07.18.

Szeptembertől jön a pályázatdömping
Lezárultak a tárgyalások az Európai Unióval azokról az operatív programokról, amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Terv alapján dolgoztak ki. A miniszterelnök azt mondja, készüljenek a fejlesztési lehetőségekre, mert szeptembertől sok-sok pályázatot írnak ki.  
(MR)
2007.07.09.

Kevés a pályázó az energiatakarékosságra

A tervezett igényléseknek a negyede érkezett csak a lakosság energiatakarékossági pályázatára egy hónap alatt. Tavaly a pénzt 10 nap alatt lekötötték, ám akkor nagyobb volt az állami támogatás aránya és mértéke is. Az illetékesek egyelőre nem gondolkoznak a feltételek változtatásán.

Eddig 3700 levél érkezett be a kormány idei lakossági energiatakarékossági és megújuló energiás támogatására - mondta lapunknak Molnár László, a folyamatot lebonyolító Energia Központ Kht. ügyvezetője. A kiírás a program keretében eredetileg 17-18 ezer pályázat támogatását célozta meg. Erre az idén 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre - több mint kétszer annyi, mint tavaly. Akkor a keret 880 millió forint volt, ami számításaik szerint háromezer beruházás támogatására volt elég. A befogadást azonban tíz nap múlva, kilencezer igénylés beérkezését követően le kellett zárni.

A jelentkezési kedv most töredéke a tavalyinak. Molnár László szerint az április 10-e óta beérkezett levelek számából egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az pedig, hogy a tavalyinál visszafogottabb az érdeklődés - ami tény -, legalább lehetővé teszi, hogy akár az év végéig is legyen esély beadni pályázatokat állami támogatás reményében - fejtette ki.

Molnár László szerint az alacsonyabb érdeklődés oka lehet, hogy az állami támogatás aránya tavaly 30, az idén viszont 15 százalék volt, de a felveendő maximumösszeg is a pályázatfajtánként 400-600 ezer forintról egységesen 265 ezerre csökkent. Úgy véli, a roham elmaradásának oka lehet az általános gazdasági helyzet is.

Az idei rend szerint az állami támogatást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 6,5 százalékos kamatozású hitellel egészíti ki.

A kormány kommunikációja a meghirdetést megelőzően arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami támogatás kiapadása után jelentkezők akár a beruházás száz százalékát is állhatják a kedvezőnek mondott MFB-hitelből. Ráadásul a hitellel akár a teljes önrész kiváltható. A jelek szerint azonban egyelőre ez sem sokak fantáziáját mozgatta meg.

Az Energia Központ vezetőjének a beérkezett pályázatokkal kapcsolatban egyelőre nincsenek részletesebb adatai, mivel a feldolgozás még alacsony szinten tart. Annyi azonban már most tudható, hogy a beérkezett anyagok 88 százaléka energiahatékonysági, a fennmaradó rész pedig megújuló energiás beruházásra kér támogatást. A központ vezetője szerint még nyolc-kilencezer igény számíthat kedvező elbírálásra.

Dacára az alacsonyabb érdeklődésnek, az első napok rohama miatt a feldolgozás továbbra sem egyszerű - vázolta az ügyvezető. Mivel azonban a tavalyi tapasztalatok alapján "áramvonalasították" a feldolgozást, az első sikeres jelentkezőket néhány napon belül tájékoztatják pályázatuk elfogadásáról. (Tavaly a keret gyors kimerülése ellenére az első eredmények csak nyár közepén jelentek meg, de még decemberben is hoztak döntéseket.)

Kérdésünkre Molnár László úgy vélekedett, hogy "menet közben" nem érdemes a feltételeken változtatni; a mostani pályáztatás tapasztalatait a 2008-as kiírásba lenne célszerű beépíteni. Lapunknak a kiíró gazdasági tárcánál az ügyben annyit mondtak, hogy egyelőre nem gondolkodnak a feltételek módosításán.

A kormány a mostani pályázattal szeretné bizonyítani elkötelezettségét az unió felé az energiatakarékosság és a megújuló energiafajták lakossági népszerűsítése tárgyában. Erre igencsak szükség van, ugyanis 2005-ben - a legutolsó rendelkezésre álló adat szerint - az unióban nálunk nőtt második legnagyobb mértékben az energiafogyasztás. Molnár László szerint ebből tévedés az energiahatékonyság romlására következtetni: az adat főképp annak tudható be, hogy egyes erőművek a magas hatékonyságú gáztüzelésről átálltak az alacsony hatásfokú fatüzelésre. (nol)
2007.05.16.

GKM-pályázat közel 2 milliárd forintos keretösszeggel kerékpárutak építésére

A gazdasági tárca vezetője bejelentette a GKM 2007. évi kerékpárutak építésére és tervezésére kiírt pályázatát.

A GKM a sajtótájékoztatón meghirdette 2007. évi pályázatát kerékpárutak tervezésére és építésére, közel 2 milliárd forintos kerettel. A pályázaton önkormányzatot és társulásaik vehetnek részt. (GKM)
2007.03.28.

Ismét indul energiatakarékossági pályázat!

Kétszer annyi pénz az energiatakarékosságra. A gazdasági tárca rövidesen induló pályázatán azok vehetnek részt, akik hajlandók leszigeteltetni lakásukat és kicserélni az elavult nyílászárókat. Akár harmadával is csökkenthető így a számla.

Március végéig ismét meghirdeti a lakossági energiatakarékossági pályázatot a Gazdasági Minisztérium. A tavalyi 1,2 milliárd forintos keretösszeghez képest idén 2,6 milliárd forintra lehet pályázni. Hasonlóan a tavalyihoz, a hagyományos építésű lakások tulajdonosai külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére és fűtéskorszerűsítésre kérhetnek vissza nem térítendő támogatást, de kaphat pénzt az is, aki napelemmel, hőszivattyúval vagy egyéb megújuló energiahordozóval csökkentené az energiaszámláját.

Az április 10-étől benyújtható pályázattal akár 265 ezer forintos támogatás is szerezhető. Ráadásul idéntől a Magyar Fejlesztési Banktól 6,4 százalékos kamattal hitelt is fel lehet venni a beruházásra, így az sem marad le, aki nem tud önrészt felmutatni.

- Szaktanácsadók, szakemberek rendelkezésre állnak, egyszerű lesz kitölteni, egyszerű lesz pályázni, egyszerű lesz hitelt igényelni, mert arra törekszünk, hogy az ebben a programban résztvevő bankok a hiteligénylést összekapcsolhassák a pályázati pénz igényléssel, ezzel a 15 százalék és a mellé társítandó 85 százalék is egyszerű feltételekkel lesz igényelhető - mondta Kóka János.

A gazdasági miniszter a program bemutatásakor elmondta azt is, hogy egy átlagos lakást tekintve Magyarországon kétszer akkora az energiafelhasználás, mint Ausztriában.

Az igazságügyi szakértő szerint elég rossz az átlagos magyar lakások hőszigetelése. Imrei Józsefné, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnökségi tagja azt mondja: akár 30 százalékot is spórolhat az, aki leszigeteli a házát.

- Mondhatjuk, hogy a régi építésű családi házak zöme rossz állapotban van ilyen szempontból, a nyílászárók, a külső falak hőszigetelést igényelnének. A megtakarítást 10-30 százalék közötti összegre becsülném, de ez annak függvénye, hogy milyen rossz állapotú az épület. Minél rosszabb állapotú, annál nagyobb lesz a megtakarítás. Természetesen az ideális az volna, hogy egyidejűleg történhetne meg a külső falak és a nyílászárók szigetelése, valamint egy kazánkorszerűsítés is - mondta Imrei Józsefné.

Tavaly, amikor kiírták a pályázatot, pár hét alatt elfogyott a pénz. Ha az idei 2,6 milliárd forintos keret kiürül, az MFB-től akkor is fel lehet venni a beruházásra a kedvezményes hitelt. A minisztérium hétfőtől egy fórumot is indít a honlapján, ahol mindenki érdeklődhet a pályázat részleteiről. (radio.hu)
2007.03.19.