Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Itt van Jeremie: uniós támogatás kis- és középvállalatoknak - útmutató

A hazai vállalkozások mikrohiteleket, garanciális pénzforrásokra vagy kockázati tőkealapokon keresztül igényelhetnek uniós támogatást a leendő fejlesztések mértéke és típusa szerint.

Az EU-s vállalatfinanszírozás kulcsszava a Jeremie, azaz a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, amely három fő támogatási kategóriát foglal magába, és célja, hogy az egyébként nem igazán hitelképes hazai kis- és közepes vállalkozásokat finanszírozhatóvá tegye.

A kormány azért döntött a Jeremie modell alkalmazása mellett, mert ez biztosítja, hogy a későbbiekben megszerzett tapasztalatok alapján szükség esetén átcsoportosítsák a forrásokat.

Mivel az 55 milliárd forint összértékű mikrohitel program célja, hogy a vállalkozásokat hitelképessé tegye, az ősszel induló pályázaton csak azok a cégek indulhatnak, amelyek korábban nem vettek fel beruházási hitelt. A maximális felvehető összeg mintegy 6 millió forint, 5 éves futamidővel. Az igénylőknek 20 százalékos önerőt kell felmutatniuk, az elnyert összeg 30 százalékát azonban forgóeszközre is költhetik. A kamat összesen 10,5 százalék, amire az ötvenezer forintos adminisztrációs díjon kívül semmi nem rakódhat rá.

A mikrohitelek elosztásában nem a bankok, hanem más pénzelosztó szervezetek, például a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vállalnak szerepet, de a források elosztására két évig nyílt pályázatot hirdetnek. A kormányzat reményei szerint a bevezetést követő két éven elegendő elosztó intézményt sikerül kiválasztani. A pályázóknak bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő számú, finanszírozásra alkalmas ügyféllel, és 20 százalékos önerővel rendelkeznek (a fennmaradó részt a Jeremie állja).

A garancia program lényege, hogy két éves nyílt pályázat során olyan bankokat választanak ki, amelyek vállalkoznak a speciálisan a kkv-k számára kialakított hitelkosár összeállításával. Amennyiben megfelelnek az elvárásoknak, az így kihelyezett hitelek 80 százalékára garanciát vállal a Jeremie. A maximális felvehető hitelösszeg 100 millió forint, tíz éves futamidőre. A kamatokat a piaci verseny határozza meg, az elemzők szerint a program közel ezer milliárd forintot fog megmozgatni, 20-25 százalékkal növelve a kkv-khoz kihelyezett összes hitel nagyságát.

A kockázati tőkére alapul támogatás három formában valósulhat meg az Uniós program keretein belül, de a forrásokat elsősorban a nagy tőkeigényű, innovatív fejlesztések kaphatják meg.

- Az egyik megoldás, hogy a privát alapbefektetők nyílt pályázaton ösztönzik újításra a vállalkozókat úgy, hogy a befektetések 70 százalékát a Jeremie finanszírozza.

- Egy másik módszer a coinvestment alapok létrehozása, amelynek lényege, hogy a teljes mértékben államilag finanszírozott forrásokat olyan pénzintézetek oszthatják el, amelyek vállalják, hogy előteremtenek még minimum 30 százaléknyi magántőkét.

- A harmadik, legösszetettebb folyamatban az állami tulajdonú alapok privát kezelő szervezeteket keresnek, amelyek működését rendszeresen ellenőrzik, és ha megfelelőnek tartják, akkor igény esetén automatikusan küldik a hetven százalékos állami támogatást, a fennmaradó 30 százalékot pedig a privát alapkezelők vállalják magukra. (Heti Válasz)

2007.07.18.